Buitenland
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

ANP

Nadat de beschuldigingen aan het adres van Menendez vrijdag naar buiten waren gekomen bleef het enige tijd stil in het Democratische kamp. Maar dinsdag voordat het Congres zijn werkzaamheden hervatte na het weekend sprak een aantal democraten zich uit. Onder meer Cory Booker, net als Menendez senator namens de staat New Jersey, riep hem in een verklaring op om op te stappen. In zijn ogen zijn de beschuldigingen „zodanig dat het vertrouwen van de inwoners van New Jersey en van degenen met wie hij moet samenwerken diep is geschaad”. Aftreden zou in de ogen van Booker geen schuldbekentenis zijn, maar op dit moment wel het beste voor het land.

Nog eens zestien andere Democratische senatoren hebben ook om zijn aftreden gevraagd. Ook een groep Democraten in het Huis van Afgevaardigden, onder wie de meesten van de leden uit New Jersey, is het met hen eens.

De 69-jarige Menendez is net als zijn vrouw aangeklaagd voor omkoping. Ze zouden voor duizenden dollars aan geld, goud en een dure auto hebben aangenomen in ruil voor de invloed van de senator. Volgens de aanklager profiteerden zakenlui, maar ook de Egyptische overheid daarvan. Menendez beweert onschuldig te zijn en vrijgesproken te zullen worden. Hij deed al wel tijdelijk een stapje terug als voorzitter van de Senaatscommissie voor Internationale Betrekkingen.

Dinsdag is op het vliegveld John F. Kennedy Airport de zakenman Wael Hana opgepakt. Hij is een Amerikaanse burger die is geboren in Egypte en zou al jaren bevriend zijn met de vrouw van Menendez. Hana heeft volgens de aanklagers bijeenkomsten georganiseerd tussen Menendez en Egyptenaren. Tijdens die gesprekken zou omkoping hebben plaatsgevonden. In ruil daarvoor stond de vrouw van Menendez weer op de loonlijst bij het bedrijf van Hana. De zakenman ontkent de beschuldigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer