Van der Schot krijgt Inktspotprijs voor beste politieke tekening
Spotprenttekenaar Bas van der Schot heeft de Inktspotprijs gekregen voor zijn tekening Extinction Rebellion, die op 28 oktober vorig jaar in de Volkskrant stond. Het is een tekening van een ijsbeer, zittend op een klein stukje ijsschots. In zijn ene poot een tube lijm, de andere poot is vastgelijmd op de ijsschots.
De jury stelt dat deze tekening „op originele wijze het gevoel van machteloosheid in de strijd tegen klimaatverandering” verbeeldt. „Door een slachtoffer van klimaatverandering het ‘wapen’ in handen te geven waarmee klimaatactivisten zich vastlijmen aan beroemde kunstwerken, een talkshowtafel of de A12, maakt de tekenaar van dit slachtoffer ineens een tragikomische activist.”
De prijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar werd dinsdagmiddag, voor de 29e keer, uitgereikt. De jury bestaat uit Eveline van Rijswijk, illustrator Philip Hopman, fotograaf en HUMAN-hoofdredacteur Ahmet Polat, kunsthistorica en prentenarchivaris Harriet Stroomberg en scenarist en regisseur Niek Barendsen.
Zij noemen de tekening „eenvoudig, fris van kleur en bedrieglijk gemoedelijk, als een prent uit een kinderboek.” „Maar wie beter kijkt, ziet een klimaatklever die een laatste, zinloze strohalm vastgrijpt nu zijn leefgebied verdwijnt door klimaatverandering. Kon je maar voorkomen dat een ijsschots smelt, door jezelf eraan vast te lijmen. De winnaar, die twee keer eerder de Inktspotprijs won, heeft een iconisch en - vooruit - beresterk beeld gecreëerd, dat je eerst doet glimlachen en daarna in het hart raakt.”
Van der Schot won de prijs ook in 2002 en 2014. Vorig jaar won Jip van den Toorn de prijs met haar tekening Milieubewust. Dit jaar stuurden veertig tekenaars in totaal 130 tekeningen in.
De Inktspotprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1994. De prijs werd uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De bijbehorende tentoonstelling Inktspot is na Nieuwspoort onder meer te zien in de Bibliotheek Den Haag, de Centrale Bibliotheek Amsterdam (OBA), het Ton Smits Huis in Eindhoven en in Concordia in Enschede.