Binnenland
Drie waterschappen onderzoeken effect aquathermie op natuur

Drie waterschappen onderzoeken welk effect warmtewinning ofwel aquathermie heeft op het onderwaterleven. Ze willen onder meer weten of plankton beschermd moet worden tegen het winnen van warmte uit oppervlaktewater. Het onderzoek begint in de Sloterplas in Amsterdam. Daarna komen de Broekpolder in Heemskerk en een vaart in Haarlem aan de beurt.

ANP

Aquathermie lijkt een veelbelovende en duurzame techniek te zijn om bijvoorbeeld verwarming door gas te vervangen, aldus de schappen. Met een speciale installatie wordt in de zomer warmte uit het oppervlaktewater gewonnen. Dat wordt opgeslagen in waterbodems voor als het in de winter koud is. Dan wordt de opgeslagen warmte gebruikt om gebouwen te verwarmen. De kou die vrijkomt bij dat proces wordt weer bewaard om gebouwen in de zomer te koelen.

De schappen verwachten dat aquathermie de komende jaren een vlucht zal nemen. Dan moet bekend zijn wat het effect op de natuur is en wat er gedaan kan worden om nadelige effecten tegen te gaan. De schappen hopen dat de resultaten van de drie onderzoeken zorgen voor een versnelling van de warmtetransitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer