Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder
De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een „enorm potentieel” voor de vermindering van methaanuitstoot.
Ongeveer 120 kiloton methaan kwam in 2019 vrij bij de olieproductie in Roemenië. Daarbij was een klein deel van de locaties in het land verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de uitstoot. Roemenië is een grote olieproducent. Het team deed daarom onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Thomas Röckmann onderzoek naar de sector in het land.
Methaan is een krachtig broeikasgas. Het komt onder meer in de atmosfeer doordat het ontsnapt. Een deel daarvan komt door lekkages of andere defecten, maar tot driekwart ontstaat door het gecontroleerd laten ontsnappen van aardgas in de olie-industrie. In dit onderzoek is niet gekeken of dit in Roemenië vaker gebeurt dan in andere landen. In de Europese Commissie wordt nog onderhandeld over een voorstel om het gecontroleerd laten ontsnappen van aardgas te verbieden. Ook zouden daarmee bedrijven worden verplicht lekkages op te sporen en tijdig te herstellen.
Röckmann denkt dat het onderzoek een grote impact kan hebben op het klimaat. Methaangas blijft veel minder lang in de atmosfeer hangen dan CO2, maar het is vele malen krachtiger. Op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh vorig jaar hebben veel landen daarom beloofd dat ze methaan op korte termijn stevig willen terugdringen. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Atmospheric Chemistry and Physics.