BinnenlandAirborne Herdenking
Boas dankbaar voor onze vrijheid

Vijf Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zijn zaterdag aanwezig op de Ginkelse Heide. “Laten wij het herdenken inzetten als wapen tegen onrecht en onvrijheid.”

Riekelt Pasterkamp
Airborne Ede. beeld Riekelt Pasterkamp
Airborne Ede. beeld Riekelt Pasterkamp

Jesaja 40 vers 31 staat er op het Airborne monument op de Ginkelse Heide in Ede. “Zij zullen opvaren met vleugelen gelijk de arenden”. Bij de marmeren steen ligt een krans met rode poppies van plastic, klaprozen. Er wapperen vijf vlaggen op het monument, die van Canada, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Nederland. De Britse legerpredikant Nigel Kinsella haalt zaterdag in zijn toespraak de tekst uit Jesaja aan. “Het geeft moed en kracht aan hen die lijden.”

Airborne 2023 - meoder + kind.JPG
Airborne Ede. beeld Riekelt Pasterkamp
Het is 79 jaar geleden dat bijna 2000 Britse parachutisten werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver. Vele militairen sneuvelden of raakten vermist.

Over het algemeen wordt Market Garden als een mislukking gezien. De Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerden Dwight Eisenhower noemde de operatie echter gedeeltelijk geslaagd. Dit omdat het beveiligen van de haven van Antwerpen, als belangrijke logistieke sector, wel was bereikt.

Draaiboeken

Honderden parachutisten voeren zaterdag boven de hei een zogenaamde ‘massdrop’ uit. Volgens de gemeente Ede komen er 45.000 mensen af op de luchtlandingen – het grootste eendaagse evenement in de Gelderse gemeente.
Burgemeester René Verhulst (CDA) van Ede wil er volgend jaar september, bij de 80e herdenking, graag twee gasten bij hebben. Twee koningen op de hei: Willem-Alexander en Charles. De Britse ambassadeur in Nederland, Joanna Roper, glimlacht als ze hoort wat de burgemeester van plan is. Ze zegt desgevraagd zijn verzoek te ondersteunen. “We gaan onze best doen. Het wordt volgend jaar in ieder geval een hele speciale herdenking.”

Locoburgemeester van Ede, Arnold Versteeg (SGP), merkt op dat de ‘hele gemeente’ achter het idee van Verhulst staat. “De draaiboeken worden aangescherpt. En we hebben Defensie om ons te helpen.”

Airborne 2023 - locoburgemeester Arnold Versteeg grote Britse veteranen.JPG
Airborne Ede. beeld Riekelt Pasterkamp

Helden

Tijdens de herdenking zaterdag zijn nog vijf Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, aangevoerd met heuse Britse taxi’s. Ze worden onthaald op een lang applaus. Burgemeester Verhulst: “We zijn vereerd en dankbaar dat we nog steeds helden mogen ontvangen op de Ginkelse Heide. Mooi om te zien dat we nog steeds samen kunnen herdenken. Laten wij het herdenken inzetten als leermiddel en wapen tegen onrecht en onvrijheid, in de strijd voor vrijheid die in de wereld nog steeds gevoerd wordt.”

Kinderen worden nadrukkelijk ingezet bij de herdenking. Twee leerlingen van de Edese basisschool De Vuursteen leggen een krans, net als het kindercollege onder leiding van kinderburgemeester Levi. Opvallend is ook hoeveel kinderen en jongeren er op de hei aanwezig zijn.
Boas Blom (13) is samen met zijn vader en zusje Elise is zaterdagmorgen vroeg vanuit Apeldoorn naar Ede gekomen. “Die parachutisten vind ik mooi. En dat de soldaten badges uitdelen. Bij de rode baretten mocht ik een wapen vasthouden.”

Airborne 2023 - kinderen.JPG
Airborne Ede. beeld Riekelt Pasterkamp

Ter voorbereiding op het uitje naar de hei liet vader Blom de speelfilm “A Bridge too far” (Een brug te ver) zien aan Boas. “Zodat hij begrijpt wat hier is gebeurd. Belangrijk om daar blijvend aandacht aan te geven.” Boas vond de film indrukwekkend. “Er zijn toen bijzonder veel militairen gesneuveld, voor onze vrijheid. Dat maakt me enorm dankbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer