Buitenland

Levenslang voor drie daders aanslagen vliegveld en metro Brussel

Drie daders van de terreuraanslagen in Brussel in 2016 hebben een levenslange gevangenisstraf gekregen. Andere veroordeelden krijgen niet de verwachte maximumstraf, omdat ze die bijvoorbeeld al in Frankrijk kregen voor de aanslagen in Parijs. Dat geldt onder meer voor de bekendste van hen, Salah Abdeslam, heeft de jury van de rechtbank in de Belgische hoofdstad bepaald.

ANP
15 September 2023 21:45Gewijzigd op 15 September 2023 22:28
beeld AFP, Jonathan de Cesare
beeld AFP, Jonathan de Cesare

De aanslagen op nationale luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek kostten 35 mensen het leven. De daders handelden in opdracht en naam van terroristische beweging Islamitische Staat.

De zwaarste straf is voor de leider van de terreurcel, Oussama Atar. Hij is hoogstwaarschijnlijk al jaren geleden in Syrië gesneuveld, maar kreeg levenslang en de langst mogelijke tbs, veertien jaar. Ook verliest hij zijn Belgische nationaliteit en zijn burgerrechten. Twee andere veroordeelden kregen ook levenslang, maar minder langdurig tbs.

Drie anderen die de jury in juli schuldig bevond aan terroristische moord kregen veel lagere straffen. Salah Abdeslam en een tweede veroordeelde is zelfs helemaal geen straf opgelegd bovenop eerdere celstraffen. Voor Abdeslam maakt dat in de praktijk geen verschil, omdat hij voor zijn aandeel in de voorafgaande terreuraanslagen in Parijs al levenslang moet uitzitten. De derde kreeg in plaats van levenslang dertig jaar.

Een van de twee ‘kleinere vissen’ van het achttal kreeg om dezelfde reden niet levenslang, maar twintig jaar cel. De laatste is tot tien jaar veroordeeld. Omdat hij al een poos in voorarrest zit zou hij binnenkort al kunnen vrijkomen.

De zelfmoordaanslagen in Brussel, waarbij ook drie daders het leven lieten, vonden plaats op 22 maart 2016. In november 2015 had dezelfde terreurcel toegeslagen in Parijs. Daar vielen 130 doden.

De nu opgelegde straf is nog niet definitief. De veroordeelden en het Openbaar Ministerie kunnen nog in cassatie.

De jury had vier dagen nodig om over de straf voor de acht veroordeelden te beslissen. In juli duurde het nog achttien dagen voor zij het eens was over de schuldvraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer