Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero overleden
De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero is overleden. Volgens Colombiaanse media stierf hij op 91-jarige leeftijd nadat hij met longontsteking was opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dood wordt bevestigd door president Gustavo Petro. De schilder en beeldhouwer had een zeer kenmerkende stijl, met ronde, overdreven figuurtjes. Ook in Nederland zijn exposities geweest van zijn werk.
Botero werd geboren in de Colombiaanse stad Medellín. President Petro noemt hem „de schilder van onze tradities en gebreken, de schilder van onze deugden. De schilder van ons geweld en van de vrede.” Hij spreekt van „de duif die duizend keer werd afgewezen en duizend keer op zijn troon werd geplaatst”. Botero maakte het beeld De duif van de vrede. Dat gaf hij aan de Colombiaanse regering ter herinnering aan de vrede die werd gesloten met de guerrillabeweging FARC.
Botero verliet het ziekenhuis toen zijn einde naderde en overleed uiteindelijk thuis, meldt het Colombiaanse W Radio. „We betreuren het heengaan van Fernando Botero ten zeerste, een van de grootste kunstenaars van Colombia en de wereld”, zegt de Colombiaanse oud-president Juan Manuel Santos tegen de krant El Tiempo. Hij noemt hem een „geweldige vriend en bouwer van de vrede”.
In 2016 was er een grote expositie van het werk van Botero te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Daar was onder meer het beeld Caballo te zien, evenals De Arnolfini naar Van Eyck, zijn interpretatie van het schilderij uit 1434 van Jan van Eyck.
Botero maakte vaker eigen versies van beroemde werken. Zo heeft hij ook de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en Rafaëls Leo X in zijn eigen stijl geschilderd. Dat laatste werk werd dankzij de komische stijl een internetmeme met de tekst „Y Tho” (‘Maar waarom’). De kunstenaar maakte ook schilderijen over de mishandeling van gevangenen door Amerikaanse militairen in Abu Ghraib.