„Landelijke wetgeving tegen PFAS nodig om stevig te kunnen optreden”
De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland hebben tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer benadrukt dat ze de uitstoot van schadelijke stoffen door fabrieken als Tata Steel en Chemours willen terugdringen. Tegelijk zeiden ze dat landelijke wetgeving nodig is om steviger te kunnen optreden.
Aanleiding voor het gesprek was een rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid dit voorjaar presenteerde. De raad deed onderzoek naar de impact van staalproducent Tata Steel in IJmuiden, de chemische fabriek Chemours in Dordrecht en het Nijmeegse asfaltbedrijf APN op omwonenden. De conclusie was dat grote industriebedrijven en de overheid tekortschieten in het beschermen van de volksgezondheid.
Kamerleden wezen erop dat volgens de onderzoekers het proces van vergunningverlening en handhaving beter kan. Volgens de gedeputeerden is die ruimte er echter niet.
Frederik Zevenbergen, gedeputeerde in Zuid-Holland, stelde dat er voor PFAS in het zwemwater geen limieten zijn. „De OVV zegt dat we de maximale mogelijkheden moeten gebruiken. Dat hebben we al eens gedaan met een revisievergunning voor Chemours, maar dat hield geen stand bij de rechter. Ik hoop dat dit rapport het zetje geeft om de wet- en regelgeving aan te passen, zodat we de rollen kunnen omdraaien en niet meer machteloos staan omdat de wet ons beperkt.”
Gommers
Nederland heeft met vier landen gevraagd om een Europees PFAS-verbod in te stellen. Een voorstel daarvoor ligt nu op tafel, maar het duurt nog wel enkele jaren tot zo’n verbod van kracht kan zijn.
Als bezorgde omwonende van de Chemours-fabriek in Dordrecht pleit ic-arts Diederik Gommers voor het opzetten van een bevolkingsonderzoek. „Zodat je weet hoe slecht de situatie nou echt is. Gewoon bij iedereen in de omgeving het bloed afnemen”, zei Gommers deze vrijdag in een interview met het AD.
Enkele partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben onlangs ook opgeroepen een bevolkingsonderzoek te houden onder omwonenden van Chemours. De partijen willen op die manier vaststellen wat de effecten van PFAS op de gezondheid zijn. Het Zuid-Hollandse college benadrukte in een reactie dat het RIVM landelijk al bezig is met een dergelijk onderzoek en dat daarbij op verzoek ook specifiek wordt gekeken naar de situatie rond Chemours.