Binnenland
BBB in Zuid-Holland boos om ‘framing’ door FVD van gedeputeerde

De BBB-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft haar afkeuring uitgesproken over een bericht van Forum voor Democratie op X, voorheen bekend als Twitter. FVD zette vorige week een filmpje online van uitlatingen van BBB-gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen tijdens een commissievergadering. De partij schreef daarbij dat Van Leeuwen ondanks de val van het kabinet wil doorgaan met het „desastreuze stikfstofbeleid” en daarmee ingaat tegen de standpunten van BBB.

ANP

De woorden van de gedeputeerde zouden dat volgens FVD onderstrepen, maar de context bij het verhaal ontbrak. Omdat de BBB volgens fractievoorzitter Hans Veentjer veel vragen kreeg, besloot de partij dinsdag een verklaring naar buiten te brengen. Daarin wordt de FVD niet bij naam genoemd.

„De fractie die het filmpje heeft geplaatst, heeft onterecht de suggestie gewekt dat het hier enkel gaat over stikstofplannen en zet de kijker op een verkeerd spoor”, aldus Veentjer. De BBB vindt dat sprake is van „doelbewust anders framen van informatie, waardoor het vertrouwen van burgers in de politiek afneemt”. De partij wil daarom voor de Statenvergadering van volgende week een motie indienen, waarin wordt opgeroepen om zoiets „te allen tijde te voorkomen”. Veentjer zegt hierover geen contact te hebben gehad met de FVD.

Van Leeuwen kreeg tijdens de commissievergadering de vraag of de Zuid-Hollandse plannen voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) wel kunnen doorgaan nu demissionair minister Christianne van der Wal heeft aangegeven dat de twaalf provincies hiervoor veel te veel geld vragen. „We hebben onlangs een gesprek gehad met de minister en daarin aangegeven dat we gewoon door willen gaan met de plannen”, antwoordde de nieuwe gedeputeerde. „We kunnen het ons niet permitteren om stil te gaan staan.” In het PPLG beschrijven de provincies hoe ze de gestelde doelen wat betreft natuur, water, stikstof en klimaat willen gaan halen.

FVD-fractievoorzitter Ewald Kegel, die zelf niet aanwezig was bij de commissievergadering, suggereerde daarna op X dat Van Leeuwen tegen haar partijbeleid in ging. „BBB-gedeputeerde Mariette van Leeuwen gaat even ‘off script’ tijdens de commissie over stikstof en weet binnen 1 minuut de hoop van alle BBB-kiezers even op de mestvaalt van de geschiedenis te parkeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer