Binnenland

Afvalfonds: lukraak inleverpunten statiegeld openen is zinloos

Het bedrijfsleven werkt aan meer inleverpunten voor flesjes en blikjes met statiegeld. Maar lukraak nieuwe punten openen bij bijvoorbeeld snackbars heeft geen zin, zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Volgens haar moet er eerst door onder andere gedragswetenschappers meer onderzoek gedaan worden waar precies nog inleverpunten nodig zijn.

ANP
8 September 2023 18:29

„We hebben in Nederland al meer dan 28.000 inleverpunten, als je ook bijvoorbeeld sportclubs meetelt. Dat is al best veel”, stelt de topvrouw van het fonds dat namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen.

Daarmee reageert ze op uitspraken van verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen die „ronduit teleurgesteld” is over het aantal inzamelpunten en vindt dat er „echt nog werk aan de winkel” is.

Vorige maand kwam aan het licht dat vorig jaar 68 procent van alle plastic flesjes zijn ingeleverd. Dat is ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent, waardoor ingrijpen door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) dreigt. Er zouden bijvoorbeeld dwangsommen kunnen worden opgelegd aan het Afvalfonds.

„Wij zijn er net zo op gebrand om aan de wetgeving te voldoen”, zegt Klein Lankhorst. „In Noorwegen duurde het eerder jaren om op 90 procent uit te komen. Wij proberen verbeteringen door te voeren en het inleveren makkelijker te maken, maar uiteindelijk hangt het ook af van de consument: die moet de flesjes en blikjes inleveren.”

Supermarkten hebben het in de ogen van Klein Lankhorst al goed voor elkaar, met ruim 5000 inleverpunten. „Dat er daar soms rijen voor inleverpunten staan komt omdat we er nog meer buitenshuis nodig hebben. Dat is namelijk waar veel mensen flesjes en blikjes kopen.”

Het Afvalfonds is ook in gesprek met de NS over het plaatsen van statiegeldautomaten op meer treinstations. Ook wordt er gesproken met scholen over het opzetten van inleverpunten. Maar simpel is het volgens Klein Lankhorst niet. Afgelopen maanden lukte het om er per maand telkens honderden nieuwe inleverpunten bij te krijgen, zegt ze. Of dat ook de komende tijd gaat lukken, weet ze nog niet.

„We zijn ook met gemeenten in gesprek”, benadrukt ze. Zogeheten doneerringen rond vuilnisbakken, waar mensen hun flesjes in kunnen zetten zodat andere mensen ze kunnen verzamelen voor statiegeld, worden in sommige gemeenten als een oplossing gezien, terwijl andere gemeenten ze tegenhouden. „Daar denken ze dan dat het juist bijdraagt aan de toename van zwerfafval.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer