Kamer wil spreidingswet asielzoekers alsnog behandelen
Ondanks de demissionaire status van het kabinet wil de Tweede Kamer de spreidingswet gewoon behandelen.
Een meerderheid van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid blokkeerde donderdag een poging van onder andere de VVD om het voorstel voor een evenwichtige en eerlijke verdeling van asielzoekers over alle gemeenten door te schuiven naar een nieuw kabinet. Onduidelijk is nog wel of Kamervoorzitter Bergkamp de wet nog kan inplannen op de nu al overvolle Kameragenda. Een andere complicatie is dat de wet van staatssecretaris Van der Burg nu nog uitgaat van twee verdelingsrondes. In de eerste daarvan kunnen gemeenten zich spontaan melden voor het gereedmaken van duurzame opvangplekken. Dat betreft locaties die minstens vijf jaar beschikbaar zijn en plek bieden aan minstens honderd asielzoekers. Hier staat een bonus tegenover van 2500 euro per plek.
In een tweede ronde wordt onder de regie van de provincie nagegaan welke opvangbehoefte er nog resteert en welke gemeenten er nog geacht worden plekken te leveren. Daar staat dan een lagere beloning tegenover van 1500 euro per plek.
Van CDA en SP is al bekend dat zij nog aanpassingen gaan voorstellen, omdat ze die werkwijze veel te omslachtig vinden. Ook de koepels van gemeenten en provincies dringen daar trouwens op aan.
Ook de behandeling van de Wet regulering sekswerk wordt niet stilgelegd. De wet, waar onder andere de ChristenUnie al jaren op aandringt, moet voorzien in een landelijke vergunningsplicht voor alle sekswerkers om zo de controle op misstanden te vergemakkelijken.
Geslachtsregistratie
Een wet die als het aan de justitiecommissie ligt wél voorlopig dient te worden geparkeerd, is de veelbesproken Transgenderwet. Die moet het voor transgenderpersonen makkelijker maken om hun geslachtsregistratie bij de burgerlijke stand te laten wijzigen van man naar vrouw of andersom; ook wanneer het minderjarigen betreft.
Tot een jaar geleden leek de nog door het kabinet-Rutte III ingediende wet de Kamer geruisloos te passeren, maar in de afsluitende debatronde zagen VVD en CDA alsnog leeuwen en beren. In de opzet van de wet worden de beweegredenen van de aanvrager niet alleen nergens meer formeel getoetst, ze hoeven ook niet te worden besproken met een deskundige, een ambtenaar of wie dan ook. „Is dan alleen het gevoel juridisch leidend?” vroeg VVD-Kamerlid Ellian zich vertwijfeld af tijdens het debat. Hij vindt dat er wel een zekere waarborg in de wet moet blijven, „niet vanuit betutteling, maar ter bescherming van lichtvaardigheid en lichtzinnigheid”. Na de tegengeluiden vanuit VVD en CDA ligt de wetsbehandeling al een jaar stil. Als de Kamer dinsdag niet anders beslist, blijft dat voorlopig zo.