BinnenlandTweede Kamer
Staatssecretaris Vijlbrief wil voor D66 in Tweede Kamer

Van steeds meer politieke partijen worden kandidatenlijsten in aanloop naar de komende verkiezingen bekend. Politici laten weten of ze door willen of niet. PvdA/GroenLinks zet een nieuwkomer op twee: de Tilburgse GroenLinks-wethouder Esmah Lahlah. Staatssecretaris Vijlbrief wil ook de Kamer in, minister Kuipers niet.

Redactie binnenland
Vijlbrief. beeld ANP, Siese Veenstra
Vijlbrief. beeld ANP, Siese Veenstra

Bronnen meldden de kandidatuur van Lahlah donderdag aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De top vijf bestaat verder uit de huidige fractievoorzitter van GroenLinks, Klaver, PvdA-Kamerlid Piri en GroenLinks-Kamerlid Westerveld. Lijsttrekker is voormalig eurocommissaris Timmermans (PvdA), tevens oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Een andere opvallende nieuwkomer in de top tien is oud-vakbondsvrouw Mariëtte Patijn. Zij staat op nummer zes. Patijn was jarenlang vakbondsbestuurder en vicevoorzitter van FNV. Sinds 2018 werkt ze bij de Arbeidsinspectie, onder andere als projectleider schijnconstructies. De top tien telt in totaal zes vrouwen en vier mannen.

Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw wil na de verkiezingen Tweede Kamerlid worden voor D66. Dat zei de voormalige topambtenaar deze vrijdag in een interview met De Telegraaf. „Ik was van plan om na deze periode te stoppen, boeken te schrijven en andere interessante dingen te doen. Maar door de val van het kabinet hield het zo abrupt op, ik wilde eigenlijk niet stoppen. Ik was nog niet klaar. En ik denk dat het voor de Kamer ook wel goed is als er wat ervaring in zit”, verklaart Vijlbrief.

De staatssecretaris laat weten de rit als Kamerlid te willen uitzitten. „Als ik gezond blijf, vind ik dat je gewoon je termijn moet afmaken. Dat zou de stelregel moeten zijn”, zegt hij tegen de krant. Hij verwacht dat D66 tussen de 20 en 25 zetels behaalt tijdens de verkiezingen. D66 komt volgende week naar buiten met de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Zorgminister Kuipers (D66) daarentegen wil niet de Tweede Kamer in. Wel zou hij graag door willen als minister. „Het is nu niet aan mij, maar allereerst aan de kiezer. Als de gelegenheid er nog een keer is, zou ik die agenda graag door willen zetten”, zei hij donderdag. Hij zegt D66 wel trouw te blijven. Verder zegt Kuipers geen spijt te hebben van het opzeggen van zijn vorige baan, ook al viel het kabinet eerder dan hij hoopte. Voordat hij minister werd, was Kuipers bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer