Marengo-kroongetuige Nabil B. heeft na maanden weer advocaat
De kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo heeft na maanden weer juridische bijstand. Advocaat Onno de Jong, die afgelopen maart samen met zijn collega Peter Schouten de verdediging neerlegde, heeft zich opnieuw als advocaat gemeld. Dat meldt een goed ingevoerde bron aan het ANP en bevestigt De Jong desgevraagd.
Het strafproces Marengo loopt al jaren en is momenteel in de afrondende fase. Kroongetuige Nabil B. heeft nog de kans voor een laatste reactie (dupliek) en laatste woord. Iedere verdachte in een strafzaak krijgt helemaal aan het einde van de inhoudelijke behandeling van zijn of haar zaak als laatste de kans iets tegen de rechters te zeggen. Dat staat, na twee keer uitstel, op 22 september gepland in De Bunker in Amsterdam-Osdorp. B. zal daar met zijn ‘nieuwe’ advocaat zijn.
Waarom De Jong en Schouten destijds de verdediging neerlegden, is niet bekendgemaakt. Half juli noemde de voorzitter van de rechtbank het „een ingewikkelde situatie” dat B. nog altijd zonder juridische bijstand zat. De Jong licht niet toe waarom hij opnieuw de verdediging op zich heeft genomen.
Het bewijs in Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige B. zich bij justitie had gemeld. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering. Tegen hem is daarom tien jaar cel geëist.
Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen onderdeel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.
Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet. Aanvankelijk stond de uitspraak op 20 oktober gepland, maar de rechtbank stelde dat met onbepaalde tijd uit „gelet op de complexiteit van de beraadslaging”. Afgelopen april werd advocaat Inez Weski opgepakt, waardoor de situatie ontstond dat hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee medeverdachten zonder advocaat kwamen te zitten. Tegen allen is een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij hebben inmiddels weer nieuwe advocaten.