Kerk & religie

Classis Den Haag (CGK) schort banden met cgk Zoetermeer op

De classis Den Haag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) schort „vooralsnog” de banden met samenwerkingsgemeente Het Lichtbaken in Zoetermeer op.

1 September 2023 10:01Gewijzigd op 1 September 2023 10:04
Het Lichtbaken in Zoetermeer. beeld Het Lichtbaken
Het Lichtbaken in Zoetermeer. beeld Het Lichtbaken

Reden is dat deze gemeente de vermaning van de classis om terug te komen op haar besluit om vrouwen in het ambt te bevestigen, niet opvolgt. Daarom besloot de classis woensdagavond dat zij op volgende classisvergaderingen „de geloofsbrieven van de afgevaardigden uit Zoetermeer niet meer zal aanvaarden, en dat deze afgevaardigden niet meer met last en macht op de classis zullen worden toegelaten”, zegt de scriba van de classis, ds. A.J.T. Ruis (Katwijk aan Zee), desgevraagd. Niet meer met last en macht worden toegelaten betekent dat zij op de classisvergadering niet mogen meepraten en meestemmen.

Gemeente Het Lichtbaken in Zoetermeer is een samenwerkingsgemeente van een cgk en een Nederlandse gereformeerde kerk. De gemeente besloot al meer dan een jaar geleden dat vrouwen in deze gemeente in de ambten kunnen dienen. De generale synode van de CGK daarentegen sprak vorig jaar uit dat hiervoor in het kerkverband geen ruimte is.

Ernstig signaal

Niet eerder nam een classis in de CGK het besluit om de banden met een van de classisgemeenten op te schorten en de geloofsbrieven van afgevaardigden niet te aanvaarden. „Het is een ernstig signaal en een aangrijpend besluit”, zegt ds. Ruis. „Het is tot stand gekomen nadat Zoetermeer op dit punt herhaaldelijk is vermaand én een buitengewone kerkvisitatie heeft gehad. Maar dit alles heeft helaas niet het gewenste resultaat gehad. Ook woensdagavond wilde Zoetermeer, hoewel daartoe dringend verzocht, niet van haar weg terugkeren. In feite is het dan deze gemeente die de orde van de kerk breekt en als het ware het vertrouwen in het kerkverband opzegt.”

Het opschorten van de banden tussen de classis Den Haag en de gemeente Zoetermeer is in meerderlei opzicht voorlopig. „Als de kerkenraad terugkeert van zijn besluit, zal deze maatregel beëindigd worden. En mochten op de generale synode van 2024 revisieverzoeken tegen het landelijke besluit om vrouwen niet tot de ambten toe te laten worden toegewezen, dan liggen ook in onze classis de zaken natuurlijk weer anders.”

De situatie in de classis Den Haag kan bovendien veranderen als Zoetermeer of een andere gemeente binnenkort revisie aanvraagt tegen het woensdagavond genomen besluit. Een revisieverzoek heeft namelijk opschortende werking.

Revisieverzoek

De kerkenraad van Het Lichtbaken vindt het door de classis genomen besluit „verdrietig”, reageert kerkenraadsvoorzitter Floris Olthof desgevraagd. „Wij begrijpen het ook niet. Ja, wij beseffen dat we met het bevestigen van vrouwelijke ouderlingen, zoals we dat dit voorjaar hebben gedaan, ingaan tegen uitspraken van de generale synode van de CGK. Maar we hebben dit gedaan na grondig onderzoek van Gods Woord en nadat we kennis hebben genomen van een breed gedragen wens in de gemeente. Wij vinden dat we gehoorzaam zijn aan Gods Woord.”

De kerkenraad van Zoetermeer begrijpt ook niet waarom de classis Den Haag „zo’n buitenproportionele maatregel neemt, terwijl andere CGK-classes, waarin zich eveneens gemeenten bevinden met vrouwelijke ambtsdragers, dit bewust niet hebben gedaan.” Daar komt nog bij, zegt Olthof, „dat deputaten kerkrecht hebben aangegeven dat het weigeren van geloofsbrieven van afgevaardigden kerkrechtelijk helemaal niet kan”. Hij heeft er ook moeite mee dat het ingrijpende besluit van woensdagavond „met de kleinst mogelijke meerderheid, namelijk 16 tegenover 14 stemmen, is genomen”.

Het Lichtbaken gaat bij de classis Den Haag een revisieverzoek indienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer