De provincie Utrecht voorziet voor de komende decennia een forse toename van het inwonertal en vraagt het Rijk om investeringen, omdat het zonder extra fietspaden, buslijnen, rails en andere voorzieningen niet mogelijk is om meer woningen te realiseren. Met het oog op de verkiezingen van 22 november hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht hun aandachtspunten verstuurd naar alle landelijke politieke partijen, zegt een provinciewoordvoerster.
De gedeputeerden schrijven dat de metropoolregio Utrecht dankzij „de centrale ligging, hoogwaardige kenniseconomie en cruciale verkeersknooppunten het kloppende hart van Nederland is”. De bestuurders verwachten dat het inwoneraantal door de „aantrekkelijkheid” van de regio de komende decennia met een kwart gaat toenemen tot 1,6 miljoen mensen en er dus fors moet worden gebouwd.
De provincie heeft met het Rijk afgesproken om tot en met 2030 83.500 woningen te bouwen. „We hebben het Rijk nodig om de daarvoor noodzakelijke randvoorwaarden te kunnen realiseren. Er moet veel gebeuren rond wonen, werken en bereikbaarheid, maar evenzeer rond klimaat, natuur en gezondheid”, aldus GS.
De provinciebestuurders vragen onder meer om mobiliteitsinvesteringen niet vooruit te schuiven. Vooral omdat die nodig zijn om grootschalige woningbouwgebieden te ontsluiten. „Verder pleiten we ervoor om investeringen in het elektriciteitsnet te koppelen aan woningbouwplannen, om zo effectief de woningnood in Nederland aan te pakken.”
Verder vinden GS dat het Rijk de provincie beter zou kunnen helpen bij het uitwerken van het Utrechts Plan Landelijk Gebied. In het in juli gepresenteerde conceptplan beschrijf Utrecht welke maatregelen ze wil nemen voor de verbetering van natuur, water en klimaat met blijvende ruimte voor een duurzame en rendabele landbouw. De provincie zegt daarvoor zo’n 3,7 miljard euro nodig te hebben. Het Rijk heeft 24,3 miljard euro gereserveerd in een transitiefonds, waarmee de provincies hun plannen kunnen uitvoeren. De provincies overstijgen met hun wensen dat bedrag echter ruimschoots.
GS schrijven dat ze op een aantal punten meer duidelijkheid willen hebben om aan de doelen te kunnen werken. Ook is er nog geen geld uit het transitiefonds beschikbaar voor het uitvoeren van de plannen. „We hebben concrete stappen van het Rijk nodig om verder te kunnen.”