Buitenland

Trump gebruikt politiefoto voor verkiezingscampagne

Ieder van wie bij zijn aanhouding door justitie een ”mugshot” (politiefoto) wordt gemaakt, schaamt zich als dat portret openbaar wordt gemaakt. De Amerikaanse oud-president Trump niet.
Hij heeft opdracht gegeven de foto af te drukken op shirts die hij tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024 wil verkopen.

25 August 2023 02:19Gewijzigd op 15 February 2024 11:12
De politiefoto (mugshot) die voormalig president Donald Trump plaatste op X. beeld AFP, Chris DELMAS
De politiefoto (mugshot) die voormalig president Donald Trump plaatste op X. beeld AFP, Chris DELMAS

Trump meldde zich donderdagvond rond half acht bij de Fulton County gevangenis in Atlanta. Een ”primetime booking” noemden de Amerikaanse media het omdat op dat tijdstip de hoogste kijkcijfers zijn te halen.

De oud-president moest zich in opdracht van openbaar aanklager Fani Willis uiterlijk 25 augustus melden bij het gevangenhuis. Trump wordt, samen met achttien anderen, vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie die heeft geprobeerd de verkiezingsuitslag van 2020 in de staat Georgia te manipuleren.

Cultuurschok

Trump arriveerde om zeven uur met zijn privéjet op de luchthaven van Atlanta. Vervolgens vertrok hij per autocolonne naar de gevangenis. Rondom het complex gold een harde lockdown. In een wijde cirkel werd niemand toegelaten.

De ontvangst in de gevangenis van Fulton County moet voor de oud-president een cultuurschok zijn geweest. De gevangenis is berucht vanwege de belabberde omstandigheden. Stukken muur laten los, waardoor gevangenen bakstenen als wapen kunnen gebruiken. Vorige maand werd een gevangene dood gevonden met luizen en bedwantsen over zijn hele lichaam. Ook de ontvangstruimte voor mensen die zich moeten melden, staat bekend als „een vunzig kot.”

De autoriteiten in Atlanta lijken bewust te hebben gekozen voor deze manier van ontvangst. Zij wilden geen onderscheid maken met anderen. Bij de drie eerdere aanhoudingen die Trump in het afgelopen halfjaar meemaakte, werd hij ontvangen in een goed ingericht gerechtsgebouw. Toen werd er geen mugshot gemaakt.

Nadat de formaliteiten waren afgehandeld en de aanklacht was voorgelezen, verliet Trump na ongeveer een half uur weer de gevangenis. Hij is op borgtocht vrijgelaten. Dat betekent dat hij heeft ingestemd met de voorwaarde dat hij niemand zal intimideren of benaderen vanwege de aanklacht. Doet hij dat wel, dan kan hij direct worden opgesloten in de gevangenis in Atlanta.

Daarnaast heeft hij een borgsom van 200.00 dollar (183.000 euro) moeten betalen. Daarvoor staat een commercieel bureau garant, in ruil voor een tarief van 20.000 dollar dat Trump betaalt. Veel anderen kunnen zo’n borgsom niet opbrengen, en worden daarom vastgezet in afwachting van hun strafzaak.

Overigens trekken de juridische gevechten die Trump moet voeren een behoorlijke wissel op zijn verkiezingskas. Berekeningen tonen aan dat van iedere dollar die hij binnenhaalt, 30 dollarcent aan juridische kosten wordt besteed.

Kort voor zijn vertrek uit Atlanta gaf Trump een korte reactie aan de media. Hij sprak van een trieste dag voor Amerika en zei dat hij niets verkeerds heeft gedaan. „Als iemand overtuigd is dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen, dan heeft hij het volste recht om daartegen in verzet te komen.” Hij noemde de rechtszaak een „verstoring van het verkiezingsproces.”

Zorgen

Hoewel Trump zegt vrijuit te gaan, zijn er wel signalen dat hij zich over de aanklacht in Georgia zorgen maakt. Een indicatie daarvoor is dat hij donderdag op het nippertje wisselde van advocaat. Trump wordt nu bijgestaan door Steven Sadow in de plaats van door Drew Findling. De nieuwe advocaat staat bekend als een van de beste strafpleiters van Atlanta.

Sadow spreekt net zoals velen van Trumps partijgenoten van een politiek proces, gevoerd door een officier van justitie die naam wil maken. Officieren van justitie worden in Georgia gekozen. Enkele Republikeinse Congresleden hebben laten weten dat ze een onderzoek starten naar de openbaar aanklager Willis.

Meer over
Verkiezingen VS

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer