EconomieMinimumloon

Vakbond FNV pleit voor verhoging minimumloon naar 16 euro per uur

In de strijd tegen armoede in Nederland is het van belang dat het minimumloon fors omhoog gaat, stelt vakbond FNV. Werkgevers zien een afvlakking in de salarisstijgingen.

Redactie economie
18 August 2023 12:01Gewijzigd op 18 August 2023 12:04
Manifestatie voor verhoging minimumloon, eind 2022. beeld ANP, Ramon van Flymen
Manifestatie voor verhoging minimumloon, eind 2022. beeld ANP, Ramon van Flymen

Volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga dreigen er vanaf volgend jaar een miljoen mensen in ons land in armoede te leven. „Dat kan en mag niet.” Daarom pleit hij voor extra maatregelen. Naast een stijging van het minimumloon tot 16 euro per uur wil hij verhogingen van de huur- en de zorgtoeslag en het kindgebonden budget.

Hij reageert op het meest recente rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Dat berekende dat de armoede in Nederland flink kan toenemen als het kabinet op Prinsjesdag geen maatregelen aankondigt om vooral de armere huishoudens te helpen met het betalen van de rekeningen.

De gemiddelde koopkracht gaat daarentegen volgend jaar naar verwachting juist iets vooruit.

Bestaanszekerheid

Maar dat is onvoldoende, stelt Elzinga. „Geen maatregelen nemen is een politieke keuze: een keuze vóór armoede en een keuze om niet te voldoen aan je grondwettelijke taak.” Een minimumuurloon van 16 euro bruto kan volgens hem zeker helpen. Volgens de vakbondsvoorzitter zijn verschillende landen al met verhogingen bezig, waaronder Ierland.

Het pleidooi is opvallend, omdat FNV zich lange tijd heeft hard gemaakt om het minimumloon op 14 euro per uur te krijgen. Nu komt daar dus een schepje bovenop. Volgens de vakbond is 14 euro per uur inmiddels namelijk niet meer voldoende om bestaanszekerheid te garanderen.

19574656.JPG
beeld RD

Om de doelen te bereiken, kijkt de bond vooral naar de Tweede Kamer. Elzinga: „Het kabinet is demissionair maar de Tweede Kamer is dat niet. Die heeft Rutte en zijn mensen in een motie opdracht gegeven om te voorkomen dat armoede door de val van het kabinet toeneemt”.

Ook de Eerste Kamer heeft zich niet onbetuigd gelaten. Die heeft een motie aangenomen om kinderarmoede in 2025 te halveren. De FNV-voorzitter: „Structurele maatregelen zijn keihard nodig om dat te bereiken. En die moeten snel worden genomen.”

Looneisen

Het gaat de vakbond niet alleen om de laagste inkomens. Woensdag gaven FNV en CNV aan dat ze zich aan de eerder gestelde looneisen houden. Voor vakbond CNV gaat het daarbij om een eis van 10 procent.

Dat terwijl het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kort daarvoor meldde dat Nederland in een recessie is beland, na twee kwartalen van economische krimp op rij.

„Er is geen reden om onze eisen bij te stellen nu het economisch iets minder gaat”, stelde Patrick Fey, vicevoorzitter van het CNV.

Werkgevers merken overigens wel dat de loonstijgingen afvlakken. De afgesproken toename van de salarissen in nieuwe cao’s viel in juli voor het eerst in anderhalf jaar tijd lager uit, geeft werkgeversorganisatie AWVN aan.

De belangenorganisatie maakt een kanttekening. De stijgingen in de afgelopen maand waren nog altijd historisch hoog. AWVN weet nog niet of er een einde is gekomen aan de opwaartse trend.

De gemiddelde loonstijgingen die zijn opgenomen in cao’s kwamen in juli uit op 7,3 procent. In juni was dat nog 8,2 procent. In totaal werden vorige maand 12 cao-akkoorden gesloten voor zo’n 50.000 werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer