Economie

Adyen hard afgestraft na cijfers, AEX onder 750 punten

Betaalbedrijf Adyen zag donderdag ruim een kwart aan beurswaarde verdampen op het Damrak. De AEX-index dook daardoor voor het eerst sinds 10 juli weer onder de 750 punten. Begin deze maand had de Amsterdamse hoofdindex nog de 800 puntengrens in het vizier. De resultaten van Adyen vielen duidelijk niet in de smaak bij beleggers. Het bedrijf verwerkte minder transacties dan verwacht en ook de omzetgroei viel tegen. Door hogere loonkosten viel de winst eveneens lager uit dan voorzien.

ANP
17 August 2023 12:16

De handel in het aandeel Adyen werd na een koersval van 25 procent kort stilgelegd om beleggers op adem te laten komen. Na de korte onderbreking liep het verlies verder op tot bijna 27 procent. Dat is het grootste dagverlies voor het betaalbedrijf, dat sinds 2018 een notering heeft op de Amsterdamse beurs.

De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Beleggers verwerkten nog de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. In de aantekeningen gaven de Amerikaanse centrale bankiers aan nog erg bezorgd te zijn over de inflatie en dat de rente verder omhoog moet.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 1,2 procent lager op 747,81 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 883,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Naast Adyen stond ook Aegon in de staartgroep van de AEX, met een verlies van 3 procent. De verzekeraar leed in de eerste jaarhelft een nettoverlies van bijna 200 miljoen euro door de eerder aangekondigde investeringen in de Amerikaanse activiteiten. Aegon rondde vorige maand de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR af en wil zich nu nadrukkelijker richten op de Amerikaanse markt.

ArcelorMittal verloor 1,5 procent. Volgens persbureau Reuters overweegt het staalconcern om een bod uit te brengen op US Steel. Philips zette de opmars voort en was opnieuw de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 5 procent. Het zorgtechnologieconcern bleef profiteren van het nieuws dat Exor een groot belang in het bedrijf heeft genomen.

BAM zakte bijna 4 procent. De bouwer zag de omzet en winst dalen in de eerste jaarhelft. Volgens topman Ruud Joosten heeft de recente val van het kabinet voor extra onzekerheid gezorgd in de sector.

De euro was 1,0869 dollar waard, tegen 1,0916 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 79,76 dollar. Brentolie werd ook een half procent duurder, op 83,87 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer