Slachtoffers Auschwitz herdacht in Amsterdam
Ruim 3000 belangstellenden hebben zondag in Amsterdam in de regen de slachtoffers van concentratiekamp Auschwitz herdacht. Vorige jaar waren dat er 1500. Dat liet een woordvoerder van de politie weten.
De herdenking vond plaats bij het Spiegelmonument ’Nooit meer Auschwitz’ van Jan Wolkers in het Wertheimpark.
De aanwezigen liepen in een stille tocht van het stadhuis naar het park, waar burgemeester Cohen een toespraak hield. „Wij herinneren ons de miljoenen mensen die er vanwege hun afkomst systematisch zijn vermoord", zei Cohen. Hij voegde er aan toe: „Een samenleving die ondanks een diepgewortelde cultuur van beschaving zonder blikken of blozen de vernietiging van een volk ter hand nam. Deels bewust, gevoed door stigmatisering en haat, en deels onbewust, meegevoerd door de behoefte aan sterke leiders en grootse veranderingen".
De burgemeester had het bovendien over het Auschwitz-comit dat reizen naar Polen organiseert waar jongeren geconfronteerd worden „met de restanten van de industrile vernietiging van mensen". Scholen organiseren programma’s waarin nabestaanden aan jongeren het verhaal van de jodenvervolging vertellen zodat de ze dat later weer aan hun kinderen kunnen doorgeven.
„Ik zie hier velen die Auschwitz niet hebben meegemaakt, maar wel weten wat daar is gebeurd, er bij stil staan en de verhalen willen doorvertellen. Ik wil iedereen die dat kan en wil, vragen om de verhalen te blijven vertellen. Deel uw ervaringen met kinderen en kleinkinderen, met vrienden en buurtgenoten, met wie het maar horen wil", aldus Cohen. „Prachtige speech", vond Max Degen (62) aanwezig bij de herdenking. Hij verloor zijn hele familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Het is moeilijk maar toch ook fijn om iedereen hier vandaag te herdenken". Een oudere dame beaamt dit. „Het is afschuwelijk om aan die tijd terug te denken. Maar elk jaar ben ik blij dat ik ben geweest". Zij verloor op 15-jarige leeftijd haar moeder die door de Duitsers naar Auschwitz werd gedeporteerd.
Rabbijn Sonny Herman zei tijdens de plechtigheid een rouwgebed op. Staatssecretaris Ross-van Dorp, de Amsterdamse wethouder Aboutaleb, de voorzitter van de Eerste Kamer Timmerman-Buck en de voorzitter van de Tweede Kamer Weisglas waren ook aanwezig bij de herdenking. Na afloop legden mensen bloemen neer bij het monument.
Het is zestig jaar geleden dat de Russen het vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. Dat gebeurde op 27 januari 1945. Volgens schattingen vonden 1,5 miljoen mensen in het concentratiekamp de dood.