Buitenland

Leger Niger kiest kant van coupplegende militairen

Het leger in Niger kiest de kant van de militairen die sinds woensdag bezig zijn met een staatsgreep. Op deze manier wil het leger naar eigen zeggen de eensgezindheid beschermen en voorkomen dat er binnen het leger strijd ontstaat.

ANP
27 July 2023 09:31Gewijzigd op 27 July 2023 13:33

Het leger meldt in een verklaring, die is ondertekend door de stafchef, dat iedere vorm van externe militaire interventie „rampzalige gevolgen” zal hebben voor Niger. De coupplegers worden daarnaast door het leger opgeroepen de focus te houden op de strijd tegen jihadisme. Kort na deze verklaring maakte de coupleider op televisie bekend dat alle activiteiten van politieke partijen voorlopig worden gestaakt.

De afgezette president Mohamed Bazoum stelde eerder op donderdag dat de democratie in Niger zal worden gered. De „zwaarbevochten winsten zullen worden beschermd” en „Nigerezen die van democratie houden” zullen daarvoor zorgen, aldus Bazoum op X (voorheen Twitter).

Bazoum wordt sinds woensdag door de presidentiële garde vastgehouden in het presidentieel paleis in de hoofdstad Niamey. Hij is in goede gezondheid, aldus buitenlandminister Hassoumi Massoudou tegen nieuwszender France24. Hij zei verder dat niet „het hele leger” bij de couppoging betrokken is. De minister roept op X „alle democraten en patriotten” op ervoor te zorgen dat de staatsgreep mislukt.

De coupplegende militairen verklaarden woensdagavond op nationale televisie dat ze de democratisch gekozen regering omver hebben geworpen vanwege „slecht bestuur” en een „verslechterende veiligheidssituatie”. De grenzen zijn dicht en er geldt een avondklok in het land.

De couppoging is veroordeeld door onder meer de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zij roepen op tot de vrijlating van de president.

Bazoum werd in april 2021 gekozen tot de leider van Niger. Het West-Afrikaanse land telt circa 25 miljoen inwoners en heeft te maken met veel armoede en jihadistisch geweld. Maar onder Bazoums bewind gold Niger wel als belangrijk steunpunt voor het Westen in de regio. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of de coup gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de EU-trainingsmissie in Niger, zegt een woordvoerder van de EU-buitenlanddienst.

Niger heeft sinds het in 1960 onafhankelijk werd vier staatsgrepen meegemaakt en verscheidene couppogingen. Vlak voordat Bazoum aantrad werd al een poging gedaan zijn regering omver te werpen en afgelopen maart nogmaals toen hij op bezoek was in Turkije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer