Binnenland
Doodgeschoten wolf kwam uit naburige roedel

De wolf die op 9 juli doodgeschoten werd nadat hij een hobbyboer in het Drentse Wapse had gebeten, kwam uit de roedel in de Drents-Friese regio. Het was een jong mannetje en een nakomeling van de wolvin die zich in 2021 in het gebied vestigde. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek dat door een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit is gedaan.

ANP

De wolf doodde twee schapen en een geit en verwondde een ander schaap. Dat is ook vastgesteld na DNA-onderzoek. De gebeten veehouder had een wolfwerend raster rondom zijn weiland. Dat hebben een onafhankelijk taxateur en een provinciale toezichthouder bevestigd, aldus de provincie Drenthe. Desondanks zag de wolf kans om in de wei te komen.

Toen de veehouder zag dat zijn schapen en geiten werden aangevallen, probeerde hij de wolf te verdrijven met in elk geval een schep. Hij zette het hek rond het weiland niet open om de wolf te laten ontsnappen, omdat hij bang was dat het roofdier dan naar zijn huis zou rennen. De wolf raakte in het nauw en beet.

Bij het Openbaar Ministerie zijn minstens twee aangiftes binnengekomen van dierenrechtenorganisaties, die vinden dat de wolf niet aanviel, maar zichzelf verdedigde. In dat geval zou het doodschieten niet toegestaan zijn. Op illegaal verstoren, verjagen of beschieten van een wolf staat een celstraf van maximaal drie jaar, aangezien het dier op Europees niveau beschermd is. Het OM onderzoekt de zaak nog.

Vorige week bleek dat de eerste wolvenwelpen van dit jaar ook in Drenthe zijn gezien. Of die welpen nieuwe nakomelingen zijn van de roedel in de Drents-Friese regio is nog niet bekend, maar wel waarschijnlijk. Er zitten ook wolvenroedels op de Veluwe, maar daarvan zijn nog geen jonge nakomelingen gezien volgens wolvendeskundigen. In Drenthe vallen wolven veel meer schapen en andere dieren aan dan in Gelderland. Dat komt omdat de roedels op de Veluwe voldoende wild hebben om op te jagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer