Adyen aan kop in lagere AEX, Philips onderaan na resultaten
Betaalbedrijf Adyen was maandag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak met een winst van dik 2 procent. Philips stond onderaan. Het zorgtechnologiebedrijf schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar op dankzij sterke kwartaalresultaten. Ook zei topman Roy Jakobs tevreden te zijn met de gang van zaken. Beleggers maakten zich echter zorgen over de nieuwe orders, die voor het vierde kwartaal op rij een afname lieten zien. Het aandeel werd ruim 4 procent lager gezet.
Philips zei verder dat de afhandeling van de terugroepactie van slaapapneu-apparaten de hoogste prioriteit blijft. Volgens het bedrijf is het overgrote deel van die apparaten inmiddels vervangen. De terugroepactie heeft Philips al veel geld gekost voor reparaties, maar ook mogelijke schadeclaims kunnen duur uitvallen. Topman Jakobs hoopt volgend jaar meer duidelijkheid te krijgen over de onderzoeken en rechtszaken vanwege de kwestie.
Beleggers namen verder weinig risico in afwachting van de rentebesluiten van de centrale banken later deze week. Zo begint de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en komt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bijeen. Zowel in de Verenigde Staten als de eurozone zullen de rentetarieven vrijwel zeker met een kwart procentpunt worden verhoogd.
De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 772,55 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 933,94 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen 0,1 procent. Parijs daalde 0,2 procent.
KPN klom 0,6 procent na publicatie van de resultaten. Het telecomconcern deed in het tweede kwartaal vooral goede zaken op de zakelijke markt. Ook bij mobiele telefonie kreeg het bedrijf er klanten bij. Door kosten te besparen wist KPN de nettowinst eveneens op te voeren.
In Dublin zakte Ryanair bijna 3 procent. De Ierse budgetvlieger boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij het sterke herstel van de vraag naar vliegreizen. Ryanair denkt dit jaar wel wat minder passagiers te vervoeren dan gehoopt door vertragingen van de levering van nieuwe toestellen door vliegtuigfabrikant Boeing. Ook overweegt de luchtvaartmaatschappij zijn prijzen deze winter te verlagen doordat consumenten prijsbewuster zijn geworden door de hoge inflatie.
De euro was 1,1083 dollar waard, tegen 1,1117 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 77,61 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder, op 81,61 dollar per vat.