Dexia verliest in beroepszaak DSI
Dexia Bank Nederland heeft in de nasleep van de aandelenleaseaffaire opnieuw een nederlaag geleden. De bank heeft een beroepszaak die hij had aangespannen bij het klachteninstituut van de effectenhandel DSI verloren.
Het betrof in deze zaak de behandeling van een klacht van een individuele belegger. De commissie van beroep vindt dat Dexia naar de belegger niet zorgvuldig genoeg is geweest.
Bijna een jaar geleden stelde de klachtencommissie van DSI dat Dexia niet goed heeft gekeken of klanten wel de financiële risico’s van beleggingen met geleend geld konden dragen. De bank besloot deze uitspraak aan te vechten, maar is nu in het ongelijk gesteld.
Tienduizenden consumenten hebben eind jaren negentig geld geleend bij Dexia dat in aandelen werd gestoken. De koerswinst van die stukken moest meer dan genoeg opleveren voor de aflossing en de rente, maar door de dalende koersen van de afgelopen jaren bleven veel klanten met een schuld zitten. Boze klanten hebben meerdere aanbieders van deze aandelenleaseproducten voor de rechter gesleept wegens misleiding.
De uitspraak van de beroepscommissie gaat een stap verder dan die van de klachtencommissie een jaar geleden. Vorig jaar schold de klachtencommissie de leenschuld grotendeels kwijt, maar ze liet de inleg die de beleggers hadden betaald grotendeels ongemoeid. De beroepscommissie heeft de leenschuld nu in zijn geheel kwijtgescholden. Bovendien moet Dexia ook een deel van de inleg terugbetalen.
De commissie vindt verder dat Dexia de belegger beter had moeten inlichten over de mogelijke risico’s van aandelenlease. In deze zaak is niet gebleken dat de effecteninstelling heeft gevraagd naar de financiële positie van de belegger, aldus de uitspraak, die donderdag bekend werd gemaakt.
Beleggers die in aandelenlease zijn gestapt, kijken in veel gevallen tegen een schuld aan. Ze gingen de beursvloer op tijdens de aandelenhype eind jaren negentig, maar kunnen hun schuld nu niet terugbetalen.
De stichting Leaseverlies zegt in een reactie heel blij te zijn met de uitspraak van de beroepscommissie. In de stichting hebben zich ongeveer 90.000 ontevreden beleggers verenigd.
Dexia was minder te spreken over de uitspraak, maar wijst er wel op dat het een individuele zaak betrof. „We hebben geen reden om aan te nemen dat hier een generieke werking van uitgaat”, aldus een woordvoerder.