Provincies claimen in totaal 58,6 miljard uit stikstoffonds
De twaalf Nederlandse provincies denken 58,6 miljard euro nodig te hebben om hun plannen voor het landelijk gebied en het terugdringen van stikstofdepositie te kunnen uitvoeren.
Eerder was al duidelijk dat de wensen van de provincies het fonds, met daarin 24,3 miljard euro, ruim zouden overschrijden. Drenthe meldde dinsdag als laatste provincie hoeveel geld het denkt nodig te hebben. Eerder bleef de provincie daar vaag in, totdat het Rijk aangaf dat Drenthe zo het risico loopt helemaal niks te krijgen, zeker de komende twee jaar niet. Daarop noemde het provinciebestuur toch een bedrag: 4,5 miljard.
Gelderland legde eerder de grootste claim op tafel. De provincie met daarin het grootste Natura 2000-gebied, de Veluwe, zegt 10 miljard nodig te hebben voor de transitie van het platteland. Zuid-Holland (9 miljard) en Noord-Brabant (8) zitten dicht achter dat geclaimde bedrag. Limburg wil circa 6 miljard, Overijssel (5,2), Friesland (5,2), Utrecht (3,7), Groningen (3,1), Zeeland (1,7), Noord-Holland (1,2) en Flevoland (1) brengen het totaalbedrag op een ruime verdubbeling van de beschikbare gelden.
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft eerder al aangegeven dat het transitiefonds „toereikend moet zijn voor de opgave die moet worden gerealiseerd”, meldde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dinsdag in reactie op het totaalbedrag dat de provincies nodig denken te hebben.
Beoordeling
Echter, volgens het ministerie is het allerminst zeker of de 24,3 miljard euro die het demissionaire kabinet heeft gereserveerd voor de provinciale landelijke gebiedsplannen kan worden uitgekeerd. Begin september besluit de Tweede Kamer welke dossiers pas weer door een nieuw kabinet kunnen worden opgepakt. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de Kamer met dit dossier wil doen.
De gebiedsprogramma’s die de twaalf provincies hebben ingeleverd, worden nu aan verschillende criteria getoetst, laat de woordvoerder van het ministerie weten. Na een gehele of gedeeltelijke positieve beoordeling door de Rijksoverheid kan een provincie daarvoor een bijdrage van het Rijk aanvragen.
Controversieel
„Voor dit hele proces geldt de onzekerheid dat niet duidelijk is welke dossiers controversieel zullen worden verklaard nu het kabinet demissionair is”, zegt de persvoorlichter. „Deze onzekerheid gaat ook op voor de door dit kabinet gealloceerde 24,3 miljard voor het transitiefonds waar onder meer de gebiedsprogramma’s uit bekostigd worden.”
„Minister Van der Wal wil voortgang blijven boeken waar dit mogelijk is, binnen de ruimte die de Tweede Kamer en Eerste Kamer geven”, voegt de woordvoerder daaraan toe. „De uitdagingen op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat zijn immers niet veranderd. Het is en blijft belangrijk om stappen te zetten voor onder andere natuurherstel en stikstofreductie.”