India lanceert onbemande maanmissie
In India is vrijdag de onbemande maanmissie Chandrayaan-3 gelanceerd. India hoopt het vierde land te worden dat een gecontroleerde landing uitvoert op het maanoppervlak. De verwachting is dat de lander in de tweede helft van augustus de maan bereikt.
De Chandrayaan-3 is onderweg naar de zuidpool van de maan, een plek waar nooit eerder werd geland. De lander is zo’n twee meter lang en heeft een robotrover bij zich die twee weken lang experimenten zal uitvoeren.
India probeerde in 2020 ook al om een ruimtevoertuig op de maan te laten landen, de Chandrayaan-2, maar dat mislukte. De Chandrayaan-1 draaide in 2008 in een baan rond de maan en stortte vervolgens opzettelijk op het maanoppervlak. Chandrayaan betekent maanvoertuig in het Sanskriet. Indiase ingenieurs zijn al drie jaar bezig met de voorbereiding van de lancering van vrijdag.
De Indiase premier Narendra Modi vindt het ruimtevaartprogramma belangrijk en probeert zoveel mogelijk investeringen daarvoor naar zijn land te halen. Sinds 2020 is het aantal start-ups in de ruimtevaart verdubbeld. Dit is het eerste grote project sindsdien. De Chandrayaan-3 kostte zo’n 67 miljoen euro.
De andere landen die eerder een landing op de maan hebben gemaakt zijn de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China.