Binnenland
Van der Staaij: denk goed na over gang richting verkiezingen

De nestor van de Tweede Kamer, SGP-leider Kees van der Staaij, vindt dat de Tweede Kamer geen overhaaste stappen moet nemen in aanloop naar de verkiezingen. De Kamer heeft de regie van de koning overgenomen bij het formeren en heeft daarmee een „grote verantwoordelijkheid”.

ANP

Als er richting verkiezingen te veel losse eindjes zijn, moet de Kamer nadenken over een verkenner (zoals bij de formatie) die advies kan geven over de verdere gang van zaken, zei Van der Staaij in een debat over de val van het kabinet. „Wellicht is dat niet nodig, maar ik wil dat nadrukkelijk als punt onder de aandacht bij de collega’s brengen.”

De Kamer moet onder meer beslissen over de nieuwe datum voor de verkiezingen en welke dossiers wel en niet verder mogen worden behandeld door het kabinet. Van der Staaij zei bij het debat dat voorkomen moet worden dat er vertraging ontstaat in allerlei dossiers.

De vorige formatie, die leidde tot de vorming van Rutte IV, was de langste uit de parlementaire geschiedenis. Het kabinet stond op een paar dagen na precies een jaar na de val van het vorige kabinet op het bordes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer