Synode Kerk van Engeland: verhitte gesprekken over vertraging nieuwe liturgie homoparen
De generale synode van de Kerk van Engeland vergadert deze dagen –van vrijdag tot dinsdag– in York. Op de agenda staat onder meer de vertraagde voortgang van het opstellen van een liturgie voor zegening van homoparen.
De synode besloot in februari dat er een liturgie moest komen voor het zegenen van homoparen. De zogenoemde ”Prayers of Love and Faith” moesten daarom worden vernieuwd. De werkgroep die dit moest doen, heeft wel een tekst aangeleverd, maar pas in november zal de definitieve tekst aan de synode kunnen worden voorgelegd. De synode ontving ruim tweehonderd uiteenlopende reacties op het deel van de tekst dat er al wel ligt.
Ook de werkgroepen die zich verdiepten in een „pastoraal richtsnoer” over het onderwerp en in „pastorale geruststelling” voor gewetensbezwaarde geestelijken waren nog niet klaar. Verschillende onderwerpen zijn nog niet genoeg uitgekristalliseerd, zoals de verhouding tot de officiële kerkleer, meldde de bisschop van Londen, Sarah Mullally, die de in 2017 ingestelde commissie ”Living in Love and Faith” voorzit.
De vertraging leidde zaterdag tot verhitte gesprekken. Sommige afgevaardigden waren gefrustreerd over de vertraging, terwijl anderen de haalbaarheid van het hele project ter discussie stelden. Een groep van 27 kerkleiders uit verschillende richtingen van de kerk maakte zich zorgen over het draagvlak voor de nieuwe gebeden. Voor gewetensbezwaarde geestelijken moet plaats blijven, stelden zij.
Andere onderwerpen op de synodeagenda zijn klimaatverandering en veiligheid in de kerk. De kerkleiding ontsloeg recent twee van de drie leden van de onafhankelijke raad voor veiligheid, wat vragen binnen de synode opriep.
De aartsbisschop van York Stephen Cottrell sprak vrijdag in zijn openingstoespraak op de synode over de eerste woorden van het gebed des Heeren, „onze Vader”. Het woord ”Vader” is volgens hem problematisch voor mensen die door hun vader mishandeld of misbruikt zijn, en voor allen „die geleden hebben onder een beklemmende, patriarchale greep op het leven”. Deze opmerking kwam hem op kritiek te staan, onder andere van de conservatieve geestelijke Chris Sugden: „Wil de aartsbisschop van York zeggen dat Jezus niet pastoraal gevoelig was?”