Kerk & religie

Bisschoppen vragen om decentralisatie Rome

De onlangs afgesloten synode van bisschoppen heeft in voorzichtige bewoordingen om decentralisatie in de Rooms-Katholieke Kerk gevraagd. Dat blijkt uit de geheime synodevoorstellen waar het Italiaanse persbureau Adista de hand op heeft weten te leggen, zo meldt het Amerikaanse weekblad National Catholic Reporter deze week.

ANP
9 November 2001 10:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

De bisschoppensynode over het bisschopsambt werd op 27 oktober afgesloten met een mis. Een dag eerder hadden de deelnemers gestemd over 67 voorstellen die de synodeleiding op basis van de discussies in werkgroepen had geformuleerd. Die voorstellen, die slechts de status van adviezen hebben, behoren geheim te blijven om de paus niet te belemmeren bij het schrijven van het slotdocument.

De voorstellen roepen onder meer op tot geregelde ontmoetingen tussen bisschoppen en leden van de curie, het pauselijke bestuursapparaat, meer aandacht in Rome voor besluiten van bisschoppenconferenties en een grotere stem van lokale bisschoppen bij benoemingen van collega’s in hun regio. Deze voorstellen komen voort uit onvrede bij sommige synodevaders over de concentratie van de macht in de RK-Kerk bij de paus en de curie.

De bisschoppen namen ook een voorstel aan waarin ze de paus oproepen een buitengewone synode bijeen te roepen om het functioneren van de synode zelf onder de loep te nemen. De synode in de huidige vorm geeft de bisschoppen te weinig ruimte om hun rol in het bestuur van de kerk gestalte te geven, klaagden sommige deelnemers.

Krachtige taal
Volgens een anonieme bron is de krachtige taal die in de synodehal over de noodzaak van decentralisatie heeft geklonken, in de voorstellen afgezwakt. „Toch hebben 250 bisschoppen gehoord hoe meer dan vijftig collega’s hebben gesproken over de noodzaak om de overdreven centralisatie in de kerk bij te stellen. Dat zal effect hebben.”

Tot de andere voorstellen behoren een oproep aan de bisschoppen om ervoor te zorgen dat rk-theologen de leer van de kerk verdedigen en een pleidooi voor een nieuw onderzoek naar het ambt van de paus, voor veel niet-rooms-katholieken een obstakel voor de eenheid van de kerken. Ook roept een voorstel de bisschoppen ertoe op een leven van armoede te leiden als teken van solidariteit met de minderbedeelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer