Hoe bescherm ik mijn vermogen tegen de hoge inflatie?
De prijzen daalden jarenlang en bleven laag. Je kon offertes vergelijken of je aankoop uitstellen. Dat loonde vaak. Maar wat als je niets nodig hebt, wel vermogen hebt en je koopkracht wilt behouden?
Een nieuw fenomeen waar we mee te maken hebben is inflatie. De prijzen van allerlei goederen en diensten zijn flink gestegen en dat heeft gevolgen voor onze koopkracht. Het geld dat we hebben wordt minder waard en we kunnen er minder mee kopen. Veel mensen weten niet goed hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Ze vinden alles te duur en stellen hun aankopen uit. Maar dat is geen verstandige strategie. Hogere inflatie is niet zomaar een tijdelijk probleem dat vanzelf verdwijnt. Ze blijkt vaak een hardnekkig verschijnsel, dat vraagt om een andere manier van denken en doen. We kunnen niet langer vasthouden aan onze oude gewoontes.
De prijzen daalden jarenlang en bleven laag. Je kon offertes vergelijken of je aankoop uitstellen. Dat loonde vaak. Je kon wachten op een koopje of hard onderhandelen om zo weinig mogelijk te betalen. Nu is het andersom. Hoe langer je zoekt, hoe hoger de prijzen worden. Of als je na een tijdje vergelijken de goedkoopste aanbieder kiest, zegt deze dat zijn prijs inmiddels is gestegen. Maar wat als je niets nodig hebt, wel vermogen hebt en je koopkracht wilt behouden?
Als je geld over hebt, kun je overwegen om te beleggen in iets dat zijn waarde behoudt op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed, goud, aandelen of edelmetalen. Maar is het wel slim om nu te beginnen met beleggen?
Verkopers van goud zullen je natuurlijk vertellen dat dit het beste moment is om in te stappen. Dat geldt ook voor aanbieders van andere beleggingsproducten. Maar niemand weet wat de toekomst brengt – en de economische situatie ziet er niet rooskleurig uit. We kunnen een recessie verwachten.
Stel dat je 100.000 euro op een spaarrekening hebt staan en er is een inflatie van 10 procent, dan is je koopkracht na een jaar nog maar 90.000 euro. Je kunt dan minder kopen voor hetzelfde geld. Als je dit bedrag hebt belegd en de waarde van je aandelen daalt naar 80.000 euro, plus daarbij nog eens die inflatie van 10 procent, dan is je koopkracht verminderd naar 72.000 euro.
Beleggen is een manier om je geld te laten groeien, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt en hoe de waarde van je beleggingen zal veranderen. Daarom is het belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Zo voorkom je dat je in de problemen komt als je je geld plotseling nodig hebt.
Beleggen kan je ook helpen om de inflatie voor te blijven, maar dat is niet de enige reden om te beleggen. Je moet ook rekening houden met je persoonlijke situatie en doelen. Maak dus een duidelijk onderscheid tussen het geld dat je op korte termijn nodig hebt en het geld dat je voor de lange termijn kunt sparen. Het eerste kun je beter op een deposito zetten, waar je het veilig en snel kunt opnemen. Het tweede kun je beleggen in producten die bestand zijn tegen inflatie.
De auteur is Master of Financial Planning.