Kerk & religieEvangeliseren in de zomer

Van paardenstal naar evangelisatiepost

Aan de voorzijde lijkt het een gewoon historisch herenhuis. Vroeger was het een café, later een paardenstal. De oude naam staat nog op een oud uithangbord: ”Het zwarte paard”. Nu is het een evangelisatiepost. En de nieuwe naam is: ”Bij Elim”.

Jan van ’t Hul
6 July 2023 08:05Gewijzigd op 6 July 2023 16:01
Bijbelleesuur in evangelisatiepost "Bij Elim" in Amersfoort. beeld Ruben Schipper
Bijbelleesuur in evangelisatiepost "Bij Elim" in Amersfoort. beeld Ruben Schipper

Aan de Kamp in Amersfoort, de oostelijke toegangsweg tot de oude binnenstad, bevindt zich op huisnummer 47 een evangelisatiepost, Bij Elim. Achter de ruit hangt een overzicht van de activiteiten deze zomer: ”Bij Elim, welkom”. En: ”3-gangendiner, welkom”. De voordeur staat open. Het is donderdagmiddag, half twee. Bijna tijd voor het wekelijkse Bijbelleesuur.

Robert Vredeveld (zie ”Mijn buurvrouw zei: Joh, Robert, ga ’s mee”) is de eerste bezoeker. Hij is, zegt hij, invalide vanaf zijn geboorte.

19473352.JPG
Robert Vredeveld. beeld Ruben Schipper
Met zijn elektrisch aangedreven handbike, gekoppeld aan zijn rolstoel, stommelt Robert het halletje binnen en de huiskamer in. Daar koppelt hij de handbike af en rijdt hij eigenhandig zijn rolstoel naar het zitje.

In het halletje staat een rek met boekjes en folders: ”Het levende Woord”, ”Handreiking bij het Bijbellezen” en het ”Evangelie naar Johannes”. In de huiskamer gaat een van de wanden schuil achter een enorme boekenkast. Tussen de boeken staan wat planten en een paar Bijbelteksten. De meest in het oog springende is deze: ”Die in de Zoon gelooft, die heeft het eeuwige leven”; de kleinste: ”Jezus is de goede Herder”. Achter de huiskamer leidt een kort trapje naar de keuken.

Boodschap overbengen

Sinds 2019 is Lennard Elenbaas evangelist namens de gereformeerde gemeente in Amersfoort. Voorheen werkte hij zeven jaar lang als evangelist voor Zending Gereformeerde Gemeenten in Ecuador. Nu werkt hij samen met de gemeente in het evangeliseren vanuit Bij Elim.

19473391.JPG
beeld Ruben Schipper
Evangeliseren is volgens Elenbaas de goede boodschap overbrengen. „Het begint bij zelf de goede boodschap zijn. De Heere Jezus ontving iedereen, ook al begreep niet iedereen Hem. Hij is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Of je nu uit de wereld komt of opgegroeid bent in de kerk, we zijn allemaal van dezelfde lap gescheurd. We hebben allemaal hetzelfde nodig. Evangeliseren is een roeping voor de kerk, het is zelfs het bestaansrecht van de kerk. We zijn op deze aarde om licht te verspreiden, om het Evangelie van Jezus Christus door te geven. Dat Woord is een lamp voor onze voet.”

In de huiskamer staat een straatbord met een overzicht van de activiteiten in Bij Elim: Inloop met gratis koffie. Taalhulp. Voorleesmiddag voor peuters en hun moeder. Bijbelleeshulp op donderdag. Gratis lunch op vrijdag. Creatieve ochtend op vrijdag.

Bijbelleesuur

Kwart voor twee. Vrijwilliger Ko van Dijke, lid van de plaatselijke gereformeerde gemeente, leidt vandaag het Bijbelleesuur. Zes deelnemers schuiven aan: Geert, Mirjam, Eva, Hellen, Robert en Paulien. De beamer toont ”Handelingen 5:1-16 – Schrik en vreugde”. Op tafel ligt voor iedereen een Bijbel van de GBS.

Op het scherm verschijnt de tekst van Gezang 445: „Ruwe stormen mogen woeden, alles om mij heen zij nacht.” Aarzelend zoeken de aanwezigen de melodie achterna: „Door een nacht, hoe zwart, hoe dicht, voert Hij mij in ’t eeuwig licht.”

Handelingen 5 is wel een hoofdstuk om eerst van te schrikken, zegt Van Dijke. „Maar wat er volgt, is grote vreugde. In Handelingen 4 lezen we dat er in Jeruzalem een mooie gemeente was ontstaan. Het groeit en bloeit, en alles is vrede en eensgezindheid. En in Handelingen 5 lezen we opeens over leugen en bedrog. Opeens is het storm. Zo kan het ook in je leven zijn. Dat opeens alles misgaat, dat het plotseling stormt vanbinnen.”

Om de beurt leest iedereen twee Bijbelteksten. Van Dijke deelt een A-viertje uit, als leidraad voor het gesprek, met enkele gespreksvragen en verwijsteksten.

19473368.JPG
Lennard Elenbaas. beeld Ruben Schipper

Boodschap

Ananias en Safira wilden ook wat zijn in de gemeente, zegt Van Dijke. „Ze wilden er ook bij horen. Maar het ging ten diepste alleen om hun eigen eer. Terwijl God om ons hart vraagt. En och, dat lukt ons niet hè, ons hele hart aan God geven. Maar dat mag je dan voor de Heere neerleggen, vragen of Hij ons hart Zelf wil nemen.”

Na vijf kwartier vraagt van Dijke: Wat is nu de boodschap vanmiddag in Amersfoort? Mirjam zegt: „God is rechtvaardig. Altijd. Wat God doet, dat is goed, ook al begrijp ik het vaak niet.”

Hellen zegt: „God is ook barmhartig, genadig en lankmoedig. Dat is Wie God is. Zo heb ik het altijd geleerd. En zo heb ik het vanmiddag gehoord.”

Robert: „Wat ik ervan meeneem is dit: Ontzag voor God en voor Zijn werk.”

19473364.JPG
beeld Ruben Schipper

Van Dijke sluit af met de mededeling dat er vanaf deze week iedere zondagmiddag een samenkomst zal zijn. „Dat is geen kerkdienst. Nee, dit wordt ook niet de gereformeerde gemeente Amersfoort-Centrum. Dat is nooit de bedoeling geweest. Op zondag houden we hier een eenvoudige Nederlandstalige samenkomst. Er is een korte meditatie. We zingen, we lezen, we bidden en we praten samen wat na. Het duurt al met al een uur.”


Tot besluit klinkt er nog een lied, een psalm, 139:1: „Niets is o Oppermajesteit, bedekt voor Uw alwetendheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer