„Plan Crooswijk wordt ramp”
Als het aan het Rotterdamse college ligt, worden er tussen 2006 en 2016 in de wijk Nieuw Crooswijk 1800 van de 2100 woningen gesloopt. Bewoners staan op hun achterste benen. „Sloop waar nodig, renoveren waar mogelijk”, is hun devies. Woensdag boog de raadscommissie wijken en buitenruimte zich over het plan.
Eerder al gaf de deelraad Kralingen-Crooswijk groen licht voor de grootscheepse renovatie van de wijk Nieuw Crooswijk. Woensdag was de vraag hoe de politiek aan de Coolsingel zou oordelen.
De Stichting Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC), waarin alle bewonersorganisaties zich hebben verenigd, deed er bij monde van secretaris drs. ir. W. F. de Kovel alles aan om de raadsleden te overtuigen dat het masterplan een onding is. Volgens hem is er een rookgordijn opgetrokken.
Omdat woningcorporaties het onderhoud van de meeste woningen hebben laten versloffen, worden de bewoners daar nu de dupe van. De Kovel noemt dat pure bevolkingspolitiek. „Men sloopt het grootste deel van de wijk omdat men de bewoners weg wil hebben.”
Het grootste deel van de wijk bestaat uit sociale woningbouw. Het nieuwe plan voorziet in een categorie nieuwbouw in de middeldure en dure sector, waaronder een aanzienlijk deel koopwoningen. Verder moet de wijk omgetoverd worden tot een groene wijk met grotere huizen, brede straten en speelplaatsen voor kinderen. De bewoners zijn boos omdat ze van mening zijn dat de gemeente onvoldoende aandacht heeft besteed aan door hen ingebrachte alternatieven.
Net als de FBNC pleitte de Socialistische Partij woensdag voor uitstel van het masterplan. Alle partijen in de gemeenteraad constateerden dat er iets fout moest zijn gegaan in de communicatie met de bewoners, gezien de opstand en het verzet dat zij voeren tegen de plannen. Partijen toonden zich verbolgen over de vermeende zware druk die de woningbouwcorporatie zou uitoefenen op bewoners. Ze zouden zelfs op straat komen te staan, als ze niet meewerken. Wethouder L. Bolsius gaat een en ander onderzoeken.
Alleen de VVD schaart zich achter het masterplan. Alle andere partijen laten hun beslissing afhangen van nog te voeren overleg in hun fractie. De PvdA wil keiharde garanties zien voor bewoners die na de renovatie of nieuwbouw willen terugkeren naar hun wijk. Volgens de wethouder zijn die garanties in overeenkomsten vastgelegd. Iedereen die vóór 2001 een huurcontract heeft gesloten en een inkomen heeft dat beneden de ziekenfondsgrens ligt, heeft de garantie terug te mogen keren.