live
BinnenlandLiveblog storm poly

Geen weerwaarschuwingen meer van kracht, vrouw overleden door omgevallen boom

Poly raast over Nederland. De zomerstorm zorgt voor flinke overlast. In Haarlem overleed een 51-jarige vrouw nadat een boom op haar auto terecht was gekomen. Volg de ontwikkelingen in het liveblog.

Webredactie5 July 2023 07:57Gewijzigd op 5 July 2023 20:21

Advertentie

Amsterdam telde tot nu toe zo’n honderd omgewaaide bomen

Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er in Amsterdam rond de honderd bomen zijn omgewaaid, als gevolg van storm Poly woensdag. Naar verwachting loopt dit aantal nog op, laat een woordvoerder weten. „Naarmate de registraties binnenkomen en inspecties zijn uitgevoerd.”

Er zijn tot nu toe zo’n duizend meldingen gedaan van omgevallen bomen of afgewaaide takken. Het kan zijn dat er meerdere meldingen gedaan zijn over dezelfde boom.

De gemeente werkt woensdagavond door om bomen op te ruimen. In parken worden daarnaast veiligheidscontroles gedaan. Zo wordt gekeken naar instabiele bomen en losse takken. Parken in de hoofdstad werden gesloten vanwege het extreme weer. Donderdag rond het middaguur hoopt de gemeente meer te kunnen zeggen over de opening van de parken.

Ook in het Amsterdamse Bos zijn wegen vrijgemaakt, evenementen zaterdag kunnen daar doorgaan, aldus de gemeente.

NS: houd ook donderdag rekening met uitval treinen en vertraging

Reizigers moeten ook donderdag rekening houden met uitval van treinen en vertraging, met name in Noord-Nederland, meldt de NS. De vervoerder adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Voordat treinen weer kunnen rijden moet eerst de schade van storm Poly hersteld worden.

Geen weerwaarschuwingen meer van kracht, overal code groen

Het KNMI heeft code geel in Noord-Nederland beëindigd. De weerwaarschuwing gold nog in Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, het Waddengebied en het IJsselmeergebied, maar iets voor 17.00 uur meldde het KNMI dat voor het hele land code groen geldt. Dat betekent dat er geen weerwaarschuwingen meer van kracht zijn.

Eerder op de dag gold in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied code rood vanwege storm Poly, die gepaard ging met zeer zware windstoten. Zeker in Noord-Holland heeft de harde wind veel schade aangericht.

Regen storm Poly doet amper wat voor droogte

De regen die de zeer zware zomerstorm Poly met zich heeft meegebracht, verhelpt de droogte niet. Ondanks een lichte daling van het neerslagtekort loopt dit tekort door de verwachte tropische hitte van komend weekend weer op, meldt weerbureau Weeronline.

Storm Poly leverde in Nederland op grote schaal 20 tot lokaal 30 millimeter regen op en mogelijk meer. Daardoor liep het neerslagtekort gemiddeld over het land van 177 millimeter woensdag terug naar 166 millimeter. De komende dagen verlopen dan weer overwegend droog, zonnig en zeer warm. Weeronline verwacht dat het neerslagtekort daardoor weer oploopt naar zo’n 180 millimeter in het weekend.

In het weekend valt regelmatig regen, waardoor het neerslagtekort volgende week niet verder oploopt, maar stabiliseert rond 180 millimeter. Ook dieper in de grond is er nu sprake van droogte. Het grondwaterpeil is door de droogte sinds half mei gedaald. Wel heeft de regen van de afgelopen weken de daling afgeremd.

Ook in Duitsland dode door storm

In Duitsland is een vrouw overleden door de storm die woensdag over Nederland en Duitsland raast. Volgens de politie werd zij tijdens het uitlaten van haar hond getroffen door een omvallende boom in het dorpje Rhede, net over de grens bij de provincie Groningen. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen, melden Duitse media.

Storm Poly brengt ook in Duitsland veel harde wind en veel regen mee. Meteorologen waarschuwen voor windsnelheden tot meer dan 130 kilometer per uur in het noorden van Duitsland. Scholen in de deelstaat Nedersaksen schrapten gedeeltelijk hun lessen. In Hamburg zouden verschillende begraafplaatsen zijn gesloten.

In Nederland overleed een 51-jarige vrouw nadat een boom op haar auto terecht was gekomen als gevolg van storm Poly. Het incident gebeurde in Haarlem.

Veiligheidsregio’s Noord-Holland: weghalen bomen duurt dagen
ANP-473074393.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Het weghalen van bomen die zijn beland op rijks-, provinciale en dorpswegen door storm Poly zal nog dagen in beslag nemen, verwacht de Veiligheidsregio Kennemerland. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat weten het komende uur bezig te zijn met het oplossen van directe gevallen. Ondanks dat het „lastig inschatten” is, verwacht de zegsman dat tegen een uur of zes de meeste incidenten wel opgelost moeten zijn.

Veiligheidsregio’s halen samen met de brandweer, gemeenten en particuliere groenbedrijven de omgewaaide bomen en de afgewaaide takken van de wegen. Daarbij worden de belangrijkste wegen, zoals rijkswegen, eerst vrijgemaakt. Daarna volgen provinciale, stads- en dorpswegen. „Over het algemeen zorgen we dat de verbindingswegen open blijven”, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Daaronder vallen onder andere Alkmaar, Den Helder en Hoorn.

Volgens een woordvoerder kunnen de gemeenten en de veiligheidsregio het opruimwerk van alle omgewaaide bomen en takken aan. „Er zijn altijd piekmomenten, maar er wordt opeenvolgend opgeruimd, de uren worden goed besteed.” Als mensen later weer naar buiten gaan, kunnen er weer nieuwe meldingen komen, schat de zegsman in. Bomen die in een berm liggen en geen direct gevaar vormen kunnen ook nog donderdag worden opgeruimd.

Kennemerland laat weten dat het aantal meldingen over de stormschade terugloopt. „De komende dagen zijn gemeenten samen met de veiligheidsregio bezig om bomen en takken weg te halen”, zegt een woordvoerster. Met name de A9 bij Akersloot heeft nu prioriteit. Daar trof een omwaaiende boom eerder op woensdag een vrachtwagen die voorbijreed. De vrachtwagen raakte zodanig beschadigd dat deze niet verder kon rijden en twee van de drie rijbanen blokkeerde. Daardoor liep het verkeer vast.

Kennemerland waarschuwt mensen andermaal „nog steeds alert te zijn op vallende takken”, aldus de woordvoerster. Onder Kennemerland vallen onder meer de gemeenten Haarlem en Zandvoort.

KNMI: code oranje overal beëindigd

Het KNMI heeft code oranje beëindigd in Friesland, Groningen en het Waddengebied, de enige gebieden waar de weerwaarschuwing nog van kracht was. Er geldt daar nog wel code geel, evenals in Drenthe, Noord-Holland en het IJsselmeergebied. In de rest van het land gelden geen weerwaarschuwingen meer.

Volgens het KNMI kunnen woensdagmiddag in het noorden van het land nog zware windstoten voorkomen, met snelheden tussen de 75 en 90 kilometer per uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen daardoor worden gehinderd, zegt de weerdienst.

Eerder op de dag gold in Noord-Holland weercode rood, evenals in Friesland en Flevoland. Zeker in Noord-Holland heeft storm Poly veel schade aangericht.

Hinder op wegen neemt af, bussen rijden weer in Noord-Holland

De hinder op wegen die door storm Poly is veroorzaakt, begint af te nemen. Rijkswaterstaat meldt dat weginspecteurs bezig zijn om wegen snel weer vrij te geven. De A6 bij Lelystad is weer volledig vrijgegeven nadat de omgewaaide bomen van de weg zijn gehaald.

Rijkswaterstaat meldde eerder dat er meerdere afsluitingen zijn op snelwegen door omgewaaide bomen. De dienst verwacht niet dat alles voor de avondspits kan worden opgeruimd. Automobilisten moeten daarom rekening houden met vertraging en wegafsluitingen.

Vervoersbedrijf Connexxion meldt dat de dienstregeling in Noord-Holland weer gestaag is opgestart. In Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Amstelland-Meerlanden, Haarlem-IJmond en in de Zaanstreek rijden de meeste bussen weer, aldus Connexxion.

Gemeente Amsterdam: hoogtepunt storm voorbij, nog wel veel hinder
ANP-473074462.jpg
Stormschade bomen op de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam. beeld ANP, Evert Elzinga

In Amsterdam is het hoogtepunt van storm Poly voorbij, meldt de gemeente. Wel is er nog veel verkeershinder in en om de stad. „Hulpdiensten en de gemeente zijn hard bezig met het opruimen van de rommel om doorgang weer mogelijk te maken.”

Door de hele stad zijn tientallen bomen omgewaaid. Verschillende wegen worden daardoor geblokkeerd en ook het openbaar vervoer kan grotendeels nog niet rijden. Zo zijn veel bovenleidingen van trams gesneuveld. De trams rijden deze woensdag om veiligheidsredenen helemaal niet meer. Mogelijk rijden donderdag ook een deel van de dag nog geen trams, staat op de website van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB.

Inmiddels worden de metro’s weer opgestart, meldt een woordvoerder van het GVB. „Het duurt nog even voordat ze daadwerkelijk allemaal weer rijden.” Ook gaan er weer twee bussen rijden op lijn 22, tussen station Sloterdijk en station Muiderpoort.

Ook de politie en brandweer zeggen druk bezig te zijn met het afhandelen van meldingen van omgevallen bomen en schade. Er is vooral veel schade aan auto’s en huizen, en ook een aantal woonboten raakte flink beschadigd. Op de Jacob van Lennepkade en de Da Costakade raakten ook twee woonboten los door de harde wind.

Advertentie

Schiphol: zo veel mogelijk reizigers woensdag nog laten vertrekken

Schiphol doet er alles aan om zo veel mogelijk reizigers woensdag nog te laten vertrekken, meldt een woordvoerster. Daarvoor werkt de luchthaven samen met luchtvaartmaatschappijen. Die moesten woensdag zo’n tweehonderd vertrekkende vluchten annuleren vanwege het noodweer.

Over de planning vinden nu gesprekken plaats met de airlines, aldus de zegsvrouw. Het is aan hen om reizigers om te boeken naar beschikbare alternatieve vluchten. Wel kan het zo zijn dat de nieuwe vlucht pas ergens in de komende dagen vertrekt, stelt de woordvoerster.

Daar komt bij dat het tijdens de vakantieperiode op Schiphol drukker is dan normaal. De luchthaven stelt dat de personele bezetting goed is, maar dat reizigers wel rekening moeten houden met wachttijden, bijvoorbeeld voor de check-in, de beveiliging of bij de paspoortcontrole.

Schiphol moest woensdag in totaal ongeveer vierhonderd vluchten schrappen. Aanleiding was storm Poly, waar het KNMI code rood voor had afgegeven in onder meer Noord-Holland. Door zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, regen en slecht zicht, konden vliegtuigen nauwelijks landen of vertrekken. Woensdagmiddag was in Noord-Holland nog code oranje van kracht.

Spoor mogelijk fors beschadigd door storm, herstel kan lang duren
ANP-473068221.jpg
Reizigers op station Amsterdam Centraal. beeld ANP, Evert Elzinga

De NS en ProRail houden er rekening mee dat het spoor flink is beschadigd door storm Poly. ProRail verwacht dat het veel tijd zal kosten om omgevallen bomen van het spoor te halen en beschadigde sporen en bovenleidingen te herstellen. „Als de schade op het spoor net zo groot is als op de weg, dan is de ravage enorm”, stelt de NS.

Wanneer het treinverkeer weer kan worden opgestart, kunnen de NS en ProRail daarom nog niet zeggen. Sinds woensdagochtend rijden er vanwege de storm geen treinen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland.

De NS gaat woensdagmiddag met zogeheten schouwtreinen rijden in regio’s die door de storm zijn getroffen. Die lege treinen rijden stapvoets, zodat kan worden ingeschat hoe groot de schade aan het spoor en de bovenleidingen is. Als de omvang van de schade duidelijk is, kan ProRail beginnen met de herstelwerkzaamheden.

Reizigers in het gebied waar het treinverkeer vanwege de storm werd stilgelegd, moeten nog de hele dag rekening houden met hinder, zeggen de NS en ProRail. De reizigers krijgen het advies om alternatief vervoer te regelen.

Volgens een woordvoerder van de NS zijn veel treinreizigers woensdagochtend teruggekomen op het station waarvandaan ze waren vertrokken. Op onder meer Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal staan nog wel groepen gestrande reizigers, zegt hij. „Maar de situatie is beheersbaar. We delen gratis koffie en thee uit en hebben de toiletten gratis opengesteld.”

Vanwege storm Poly zijn op verschillende plekken in het land bomen en takken op het spoor terechtgekomen, onder meer in Zaandam, Lisse en Wormerveer. Tussen Leiden en Haarlem rijden geen treinen omdat op dat traject twee bomen op het spoor zijn gewaaid. Ook is in de buurt van Beverwijk een goederentrein ontspoord door de harde wind. Een woordvoerder van ProRail zegt dat het gaat om een wagon van een lege goederentrein die op een rangeerterrein stond.

Staatsbosbeheer adviseert weg te blijven uit bos met stormschade

Staatsbosbeheer adviseert recreanten om voorlopig even weg te blijven uit bossen die stormschade hebben opgelopen. Er kunnen nog veel losse takken hangen in de bomen en dat kan gevaarlijk zijn. Bovendien gaat de natuurbeheerder met grote machines aan het werk om de stormschade op te ruimen.

De grootste schade lijkt te zijn ontstaan in de bossen rond Haarlem en Amsterdam, zegt Staatsbosbeheer. Op Landgoed Elswout bij Overveen zijn twintig grote bomen met wortel en al omgewaaid. Ook in het Diemerbos in Diemen liggen veel bomen plat. Maar op andere plekken is nauwelijks schade. Zo bleef het Robbenoordbos in de Kop van Noord-Holland vrijwel helemaal gespaard.

Boswachters gaan woensdagmiddag op pad om te inventariseren hoe groot de schade in de bossen is. Ze laten via sociale media weten in welke bossen gewerkt wordt en welke natuurgebieden gewoon toegankelijk zijn, zegt Staatsbosbeheer.

Verschillende snelwegen dicht door omgewaaide bomen

De storm die woensdag over Nederland raast zorgt op verschillende wegen voor problemen. Zo is de A9 van Akersloot naar Uitgeest al urenlang dicht door omgewaaide bomen. „Zolang het stormachtig weer is, kan er elk moment ergens iets gebeuren. De bomen zitten vol in het blad, zeker bij open stukken zijn die enorm gevoelig voor windstoten”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Ook op de A6 tussen Lelystad en Emmeloord en daarboven zijn woensdag verschillende keren wegvakken dicht geweest vanwege omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Omstreeks 12.15 uur was het op die snelweg nog raak ter hoogte van Lelystad in noordelijke richting. Ook was rond die tijd de A10 van Oostzaan richting Amsterdam dicht bij Oostzaan vanwege opruimwerkzaamheden. En ook op de A7 van Drachten richting Groningen is de weg dicht bij Hoogkerk door bomen op de weg. Verschillende provinciale wegen werden eveneens afgesloten.

473072116.jpg
Stormschade op de snelweg A9. beeld ANP KOEN VAN WEEL

De woordvoerder zegt dat Rijkswaterstaat alles in het werk stelt de weg zo snel mogelijk weer vrij te krijgen. Het deel boven de rivieren is volgens de woordvoerder het hardst geraakt, maar overal doen weggebruikers er goed aan goed op te letten, zegt hij. „De storm is het land zeker nog niet uit. Mensen moeten alert zijn op windstoten, voorwerpen die de weg op waaien, bomen die omvallen, etcetera. Het kan enige tijd duren doordat alle wegen weer echt vrij zijn.”

Voor de gebieden waar code rood gold, deed Rijkswaterstaat eerder op de dag al de oproep uit niet de weg op te gaan. Totdat alle coderingen er af zijn, dus ook oranje en geel, doen mensen er goed aan hun rijstijl aan te passen en beducht te zijn, niet alleen op voorwerpen die de weg op waaien, maar bijvoorbeeld ook aquaplaning doordat heftige regenbuien zorgen voor veel water op de weg. „Ook bij code oranje en geel komen heftige windstoten voor”, zegt de woordvoerder verder. „Dus houd de handen goed aan het stuur en wees er ook beducht op dat mensen voor of achter je bijvoorbeeld ineens kunnen schrikken en plotseling remmen. Je moet geconcentreerd rijden. De rest van de dag blijft het opletten geblazen.”

Code rood beëindigd, in noordelijke helft nog code oranje

In de noordelijke helft van Nederland geldt niet langer code rood vanwege storm Poly. Het KNMI heeft het weeralarm kort voor 12.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog wel code oranje vanwege zware windstoten. Die waarschuwing geldt ook voor het Waddengebied en het IJsselmeer.

Volgens het KNMI kunnen de windstoten een snelheid bereiken van 100 tot 120 kilometer per uur. De weerdienst waarschuwt voor omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Naar verwachting neemt de wind, die uit het westen komt, in de loop van de middag af.

In Flevoland en Overijssel is code geel van kracht. Daar kunnen volgens het KNMI windstoten voorkomen tot zo’n 80 kilometer per uur. In de rest van Nederland geldt code groen.

Toetsen geschrapt, studenten krijgen advies om binnen te blijven

Ook universiteiten en hogescholen hebben hun studenten woensdagochtend gewaarschuwd dat ze beter thuis kunnen blijven totdat de storm Poly voorbij is geraasd. Of binnen te blijven als ze al naar hun opleiding waren gekomen. Diverse toetsen komen te vervallen, maar grote problemen of incidenten hebben zich voor zover bekend nog niet voorgedaan in het hoger onderwijs.

Op de Vrije Universiteit Amsterdam zijn bijvoorbeeld toetsen geannuleerd. „Studenten die door de omstandigheden hun toets niet kunnen maken, krijgen een alternatieve gelegenheid aangeboden”, laat de universiteit weten. Studenten en medewerkers die ’s ochtends al naar de universiteit zijn gekomen, wordt geadviseerd voorlopig binnen te blijven.

Hetzelfde advies gaf ook hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden aan studenten en werknemers. Daar was het sinds vorige week al rustiger dan normaal, omdat het collegejaar op zijn eind loopt, vertelt een woordvoerster.

Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat coulant om met gemiste toetsen of activiteiten. De gebouwen van de universiteit zijn wel gewoon open, maar het advies luidt om niet daarheen te komen zolang code rood van kracht is.

Deskundigen waarschuwden dinsdag al voor superstorm Poly

Het KNMI had dinsdagavond een zwaarder weeralarm dan code geel moeten afkondigen, zodat Nederland beter voorbereid was op de zware storm die woensdagochtend over het noorden en westen van het land raast. Dat stellen deskundigen van Buienradar, Weerplaza en Weer.nl. „We hebben hier gistermiddag al voor gewaarschuwd en nu blijkt dat er veel te laat is opgeschaald”, zeggen ze in het AD.

473072120.jpg
Stormschade op de snelweg A9. beeld ANP KOEN VAN WEEL

Voor storm Poly is woensdagochtend iets voor 08.00 uur code rood afgegeven. Dat was op het moment dat de ochtendspits al in volle gang was en kinderen door hun ouders naar school werden gebracht. Door op tijd te waarschuwen voor gevaarlijk weer, kunnen mensen volgens het KNMI zich goed voorbereiden op de weersomstandigheden. Maar dat is dit keer goed misgegaan, vindt weerman Jordi Huirne van Weer.nl.

Volgens weerman Reinier van den Berg waren er afgelopen weekend al signalen dat het woensdag heftig weer kon worden. „Ik snap dat je dan geen waarschuwing de deur uit doet, want dat heeft op dat moment weinig impact. Maar ik denk dat gisteravond wel had gemoeten. Minimaal code oranje, zodat mensen hun plannen kunnen omgooien. Je zal nu maar in een caravan of in een tentje zitten in het noorden van het land. Dat kan met deze zware storm heel gevaarlijk zijn.”

Schiphol: ongeveer 400 vluchten geschrapt vanwege noodweer

Schiphol laat weten dat er ongeveer vierhonderd vluchten zijn geschrapt als gevolg van het noodweer in Nederland. Het gaat om zo’n tweehonderd vertrekkende en tweehonderd aankomende vluchten, meldt een woordvoerster. Ook houdt de luchthaven er rekening mee dat het vliegverkeer ernstig verstoord blijft tot 16.00 uur, eerder was dat 15.00 uur.

473064051.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Schiphol liet eerder al weten dat ruim driehonderd vluchten waren geannuleerd. Om de reizigers op de luchthaven van de laatste informatie te voorzien, wordt kantoorpersoneel ingezet. Dat zou volgens de zegsvrouw gaan om tientallen medewerkers. Reizigers wordt verder verzocht de actuele reisinformatie in de gaten te houden via de website en app van Schiphol.

Transavia heeft inmiddels zeventien vluchten geschrapt op Schiphol, zes meer dan de oorspronkelijke elf annuleringen. Reizigers kunnen hun reis kosteloos omboeken. Een woordvoerster raadt reizigers aan de website van de luchtmaatschappij goed in de gaten te houden, waarop Transavia actuele informatie publiceert. Zij hoopt dat de storm aan het begin van de middag weer wat gaat liggen, „zodat we zo snel mogelijk weer volgens de normale operatie kunnen draaien”.

GVB: trams gaan woensdag niet meer rijden vanwege extreem weer

De trams in Amsterdam gaan woensdag niet meer rijden. Het GVB heeft dat besloten, omdat het te gevaarlijk is en te veel bovenleidingen kapot zijn gegaan door de extreme weersomstandigheden.

Eerder op de dag besloot het Amsterdamse GVB al dat trams voorlopig niet meer konden rijden vanwege de storm. „Er vliegt te veel rond, het is niet langer verantwoord”, liet een woordvoerder weten. „Nu ligt er om en rond de Overtoom en de Van Baerlestraat in Zuid al zo’n 300 meter bovenleiding af. En ook in de rest van de stad zijn er enorm veel calamiteiten.”

Ook de bussen en de metro’s, met uitzondering van de Noord/Zuidlijn, rijden uit veiligheidsoverwegingen niet. Of die woensdag weer gaan rijden, is nog niet duidelijk. „Er wordt nu geïnventariseerd wat de schade is, wat er gerepareerd kan worden, en of we weer kunnen opstarten.” De ponten varen nog wel.

Sinds woensdagochtend geldt in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied code rood vanwege storm Poly. Rond 09.00 uur werd er onder meer in Amsterdam een NL-Alert verstuurd met de oproep om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland: veel schade door Poly

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, waar onder meer de gemeenten Zaandam en Purmerend onder vallen, zegt nog „totaal geen beeld” van de totale omvang van de schade te hebben door storm Poly. Wel krijgt de veiligheidsregio meldingen over „losgekomen geveldelen” van huizen als gevolg van de storm, en veel meldingen over omgevallen bomen die wegen versperren.

473070226.jpg

„Dat er schade is, is zeker”, zegt een woordvoerder, die spreekt over schade aan auto’s en huizen. „In de regio liggen heel veel bomen op wegen.” Er was ook een gaslekkage en stroomuitval in de regio, maar of die te maken hebben met de stormschade kon de woordvoerder niet direct zeggen. De stroomuitval is alweer deels opgelost, aldus de woordvoerder. Of de gaslekkage nog gaande was, kon de woordvoerder ook nog niet zeggen.

Onder de veiligheidsregio vallen de zeven gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

De veiligheidsregio meldt rond 11.30 uur dat de meldkamer, brandweer en gemeenten slecht bereikbaar zijn en roept mensen op „echt alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties”.

Zomerstorm Poly doet het spoken in Lelystad

Zomerstorm Poly raast ook over Lelystad. RD-redacteur Johannes Visscher doet verslag.

Ook veel internationale treinen rijden niet vanwege storm

Ook het internationale treinverkeer heeft last van storm Poly. De NS laat weten dat de treinen van en naar Duitsland woensdag niet rijden. Het gaat om de intercity tussen Amsterdam en Berlijn en de ICE-trein, die onder meer van en naar Keulen en Hamburg rijdt. Ook de Eurostar tussen Amsterdam en Londen gaat niet.

473068221.jpg
Reizigers op station Amsterdam Centraal. beeld ANP EVERT ELZINGA

Reizigers die een ticket voor deze internationale treinen hadden geboekt, kunnen hun reis kosteloos annuleren of omboeken, zegt de NS.

De internationale treinen naar Brussel en Parijs rijden wel, maar vertrekken woensdag vanuit Rotterdam in plaats van Amsterdam. NS International benadrukt dat reizigers rekening moeten houden met uitval en vertragingen.

Eerder op woensdag legde de NS het treinverkeer in Noord-Nederland al stil vanwege storm Poly. Of en wanneer de treinen daar weer gaan rijden, is nog niet duidelijk. Spoorbeheerder ProRail gaat de schade aan het spoor opnemen zodra de storm is geluwd.

Eneco: windmolenparken IJmuiden uitgeschakeld
ANP-432343675.jpg
beeld ANP

Twee windmolenparken van Eneco liggen stil vanwege de hoge windsnelheden door storm Poly. Het gaat om het Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden en windpark Spuisluis bij de monding van de haven in IJmuiden. „Daar ligt de piek van de storm”, zegt een woordvoerder.

Op land schakelen „hier en daar” windturbines zichzelf uit vanwege de storm. „Maar dat is nog niet echt noemenswaardig”, aldus de zegsman. Het Zeeuwse windpark Borssele op zee draait nog gewoon.

Volgens de woordvoerder schakelen oudere windmolens zichzelf uit bij langdurige wind boven de 90 kilometer per uur. De nieuwe windturbines blijven doordraaien tot windsnelheden van 108 kilometer per uur. Dat komt overeen met ongeveer windkracht 11.

KNMI: storm Poly in zuidwesten van Friesland
ANP-473069047.jpg
De brandweer verwijdert losse boomtakken aan de Trambaan in Heerenveen tijdens zomerstorm Poly. beeld ANP, Jilmer Postma

De storm Poly is inmiddels naar het zuidwesten van Friesland getrokken. Daar moeten mensen rekening houden met ongeveer windkracht 8, zegt een woordvoerder van het KNMI. De code rood geldt in Friesland tot 14.00 uur, daarna is nog een paar uur code oranje van kracht.

In Noord-Holland en Flevoland geldt ook code rood. Volgens de woordvoerster van het KNMI wordt daar nog windkracht 9 gemeten. Zeker in Noord-Holland heeft Poly al veel schade aangericht. In Haarlem is een vrouw om het leven gekomen, nadat een boom op haar auto terecht was gekomen.

Code rood is in Noord-Holland nog tot 12.00 uur van kracht en in Flevoland en het IJsselmeergebied nog tot 13.00 uur.
In IJmuiden werd woensdagochtend een windstoot gemeten van 146 kilometer per uur. Dat is tot dusver ook de zwaarste windstoot die ooit in de zomer is genoteerd in ons land.

Stormschade Zwartsluis
Image.jpeg
beeld Robert Jansema

Ook in Zwartsluis is er sprake van stormschade. Hier viel een boom aan de Taanderij.

Meerdere vervoersbedrijven laten geen bussen rijden om storm
ANP-460491910.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal

Meerdere vervoersbedrijven hebben vanwege de storm het busverkeer stilgelegd. Arriva, Connexxion, Keolis en EBS melden dat ze sinds woensdagochtend in sommige provincies en regio’s niet meer rijden.

Connexxion meldt dat de bussen door de storm de komende uren in de provincie Noord-Holland niet meer rijden. In de provincie Zuid-Holland en in Lelystad (Flevoland) is het busverkeer door Arriva stilgelegd. Daarnaast rijden de treinen van Arriva in Friesland en Groningen ook niet meer door de storm.

Ook in Almere rijden er geen bussen en treinen van Keolis. Volgens Keolis liggen er te veel bomen en takken op de busbanen waardoor het rijden daar te gevaarlijk is. EBS meldt dat het busverkeer in de regio tussen Amsterdam en Hoorn (Noord-Holland) is stilgelegd om onveilige situaties te voorkomen.

Schiphol: ongeveer 400 vluchten geschrapt vanwege noodweer
ANP-473066730.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Schiphol laat weten dat er ongeveer vierhonderd vluchten zijn geschrapt als gevolg van het noodweer in Nederland. Het gaat om zo’n tweehonderd vertrekkende en tweehonderd aankomende vluchten, meldt een woordvoerster. Ook houdt de luchthaven er rekening mee dat het vliegverkeer ernstig verstoord blijft tot 16.00 uur, eerder was dat 15.00 uur.

Schiphol liet eerder al weten dat ruim driehonderd vluchten waren geannuleerd. Om de reizigers op de luchthaven van de laatste informatie te voorzien, wordt kantoorpersoneel ingezet. Dat zou volgens de zegsvrouw gaan om tientallen medewerkers. Reizigers wordt verder verzocht de actuele reisinformatie in de gaten te houden via de website en app van Schiphol.

Vrouw (51) in Haarlem overleden door boom op auto
ANP-473064328.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

In Haarlem is een 51-jarige vrouw overleden nadat een boom op haar auto terecht was gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Het incident gebeurde op de Marnixstraat.

Ter plaatse is nog geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar ze is aan haar verwondingen overleden, zegt de politie.

De vrouw zat als bijrijder in de auto. De bestuurder is niet gewond geraakt.

De politie in Noord-Holland heeft het „ontzettend druk” vanwege de vele meldingen van omgevallen bomen en stormschade. Een volledig beeld van de omvang van de schade heeft de politie op dit moment nog niet.

Verkeer wordt van A9 tussen Akersloot en Uitgeest gehaald
ANP-473064765 1.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Rijkswaterstaat haalt verkeer dat al uren in de file staat op de snelweg A9 in Noord-Holland van de weg. De weg van Alkmaar naar Amstelveen werd woensdag even na 08.30 uur afgesloten wegens omgewaaide bomen op de weg.

Volgens de wegbeheerder konden de stilstaande bestuurders tussen Akersloot en Uitgeest niet eerder worden geholpen door het slechte weer. Ze worden nu weggeleid via een tijdelijke doorgang.

De weg blijft voorlopig dicht, aldus Rijkswaterstaat, want er liggen tientallen bomen en takken op de weg. Op omliggende provinciale en lokale wegen staan lange files van verkeer dat probeert om te rijden. Rijkswaterstaat raadt iedereen in Noord-Holland en de noordelijke provincies aan om niet de weg op te gaan vanwege de storm.

Bouwbedrijven leggen werkzaamheden buiten neer vanwege storm
ANP-462771300.jpg
beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Vanwege de zeer zware storm die over het noorden van het land raast liggen sommige werkzaamheden op bouwplaatsen tijdelijk stil. Het gaat dan vooral om buitenactiviteiten, zoals hijswerkzaamheden.

Bouwbedrijf Ballast Nedam laat weten dat er tot dusver geen hele projecten stil zijn gelegd, maar „bepaalde werkzaamheden” wel. „We kijken per project wat veilig is en wat we kunnen blijven doen. Een stukadoor kan bijvoorbeeld gewoon doorwerken”, zegt een woordvoerder. Hijswerkzaamheden stoppen altijd boven windkracht 6.

Rijkswaterstaat meldt dat alle werkzaamheden op de bouwplaats bij de A9, tussen Badhoevedorp en Holendrecht, door code rood zijn gestaakt. „Momenteel ‘pakken we de werkzaamheden in’, zodat niets de openbare ruimte in waait. Zo kunnen we alle bouwruimtes veilig afsluiten”, aldus Rijkswaterstaat op Twitter.

Bouwconcern Heijmans stuurde dinsdagmiddag een oproep uit naar werknemers op de bouwplaatsen om vanwege de storm voorzorgsmaatregelen te treffen. „We hebben opgeroepen om spullen vast te zetten en niet te gaan hijsen”, zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn er tot dusver geen signalen binnengekomen dat werkzaamheden zijn stilgelegd. „Maar het is aan de mensen ter plaatse om te bepalen of ze met bepaald werk moeten stoppen. Als zij vinden dat het onveilig is, kunnen ze het werk tijdelijk neerleggen.”

Tram ontspoord na aanrijding met bestelbus in Amsterdam
ANP-465740835.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

Een tram is woensdagochtend in het centrum van Amsterdam ontspoord na een aanrijding met een bestelbus. Een passagier raakte bekneld en moest bevrijd worden. Het slachtoffer is, net als de tramconducteur, gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk met de tram van lijn 7 gebeurde rond 08.15 uur bij het Rietlandpark. De bus botste op de tram, waardoor deze ontspoorde en „een flinke klapper maakte” tegen een paal, zo laat een woordvoerder van de politie weten. Een aantal passagiers raakte lichtgewond door de klap.

Het lijkt er overigens niet op dat het ongeluk te maken had met de storm die woensdagochtend gaande is, zo laat een woordvoerder van het GVB weten.

Zwaartepunt Poly verplaatst zich naar Friesland
ANP-473067080.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Friesland moet zich de komende uren opmaken voor het zwaartepunt van de zeer zware storm Poly, die via het IJsselmeer naar Friesland trekt. Weeronline verwacht dat Poly met zeer zware windstoten veel schade kan aanrichten in Friesland en Flevoland.

In Noord-Holland veroorzaakt Poly momenteel al veel schade, zoals omgewaaide bomen en schade aan gebouwen. Op de Houtribdijk, de waterkering tussen Enkhuizen en Lelystad, is momenteel sprake van een zware storm met windstoten van ruim 130 kilometer per uur. Poly trekt verder en begin van de middag is Friesland aan de beurt. Ook daar wordt veel stormschade verwacht.

Later op de dag trekt de zomerstorm langs de Groningse noordkust en is er naar verwachting woensdagmiddag en -avond in Groningen, Friesland, Drenthe en de Wadden sprake van zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Poly verlaat Nederland eind van de middag naar Denemarken.

Naast wind brengt Poly ook veel regen met zich mee: tot dusver is in de noordwestelijke helft van het land op grote schaal ruim 20 millimeter gevallen. Lokaal viel zelfs 30 millimeter. Volgens Weeronline kan daar nog makkelijk 10 millimeter bij komen.

Meldkamers druk met omgewaaide bomen en rondvliegende takken
ANP-473064628.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Meerdere veiligheidsregio’s hebben het woensdagochtend druk met meldingen van schade door de storm die over het noordwesten van het land raast. In Flevoland kwamen tot dusver zo’n vijftig meldingen binnen, laat een woordvoerster weten. Gewonden zijn er voor zover bekend niet gevallen.

Mensen moeten het noodnummer 112 alleen bellen bij levensbedreigende situaties, lieten meerdere regio’s eerder op de ochtend al weten. In Flevoland komen zowel via het noodnummer als via een algemeen nummer van de brandweer vooral berichten binnen over bomen die op omvallen staan en takken die rondwaaien. „Het is wel even druk nu”, zegt een woordvoerder.

In het noorden van het land zetten de meldkamers extra mensen in, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Fryslân weten. Stormmeldingen moeten via de gemeente worden gedaan, het noodnummer moet alleen gebeld worden in levensbedreigende situaties. In het noorden van het land ligt het openbaar vervoer stil vanwege de storm. Dat zal het aantal meldingen wel dempen, denkt de woordvoerder. Het aantal meldingen valt in Friesland nog mee. „Het waait wel hard en er vallen takken van de bomen.”

In de Gooi- en Vechtstreek zijn volgens een woordvoerster rond de tien meldingen gedaan tot nu toe. „Het is wel druk, maar we zijn niet overbelast.”

In de regio Groningen is de storm nog niet echt begonnen, aldus de veiligheidsregio daar. „Einde van de ochtend, begin van de middag, dan gaat het hier beginnen.”

Voor storm Poly is code rood afgegeven in het noordwesten van het land.

Storm leidt tot afhakers bij Statenvergadering Zuid-Holland

Heel wat leden van Provinciale Staten in Zuid-Holland hebben de laatste vergadering voor het zomerreces gemist door de storm Poly. Jaap Smit, de commissaris van de Koning, las aan het begin van de Statenvergadering een lange lijst van afwezigen op.

Zo kon Pauline de Bes van JA21 niet naar het provinciehuis in Den Haag komen, omdat er een tak op haar auto was gevallen. De volledige PVV-fractie (vier zetels) ontbrak om 09.30 uur toen de vergadering begon. Fractievoorzitter Henk de Vree is ziek, één lid verhinderd en de twee andere leden arriveerden later in Den Haag.

De commissaris van de Koning riep de Statenleden die wel aanwezig waren op om enig tempo in de vergadering te houden. Aan het einde daarvan staat de installatie van het nieuwe college van gedeputeerden op het programma.

„We hebben een enorm lange agenda, die moet uitmonden in een feestelijke installatie van de nieuwe collegeleden. Daar zijn gasten voor uitgenodigd. Ik wil niet hebben dat mensen van heinde en verre in hun zondagse pak hiernaartoe zijn gekomen en dan pas om 1 uur ’s nachts iemand de hand kunnen drukken”, aldus Smit. „Ik wil niemand de mond snoeren, maar ik vraag wel enig begrip voor deze marathonvergadering. Als ik niet oppas, wordt het misschien wel morgen of zelfs overmorgen voor we klaar zijn. Dus ik doe een dringend beroep op iedereen om zich wat betreft het aantal interrupties te beperken.”

Hoge Veluwe gesloten om storm

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is woensdag in de loop van de ochtend gesloten vanwege de zware zomerstorm. De parkdirectie vindt het niet veilig om bezoekers toe te laten in het bosrijke gebied. Mogelijk gaat het park woensdag na 16.00 uur weer open.

Met name op de noordelijke helft van de Veluwe en in de Achterhoek hebben brandweer en gemeente de handen vol aan omgewaaide bomen, die hier en daar ook wegen blokkeren. Verkeer moet er rekening mee houden dat wegen geblokkeerd worden door omgewaaide bomen, zegt de brandweer. In Putten viel een boom op de Gabriëlschool aan de Kelnarij. Er is schade, maar er raakte niemand gewond.

Parken in Amsterdam voorlopig gesloten vanwege de storm

De meeste parken in Amsterdam zijn voorlopig afgesloten „tot het weer veilig is”, meldt de gemeente. Het gaat om het Amstelpark, Erasmuspark, Sarphatipark, Wertheimpark en Vondelpark. De gemeente roept op om ook het Amsterdamse Bos te mijden, vanwege gevaar voor omwaaiende bomen of afbrekende takken.

Volgens de gemeente staan er speciale bomenploegen paraat voor calamiteiten en onveilige situaties. „We geven voorrang aan meldingen van de brandweer en situaties waarbij doorgaande wegen geblokkeerd worden.”

Vanwege de extreme weersomstandigheden worden er woensdag ook geen markten opgebouwd in de hoofdstad. Verder meldt de gemeente dat de stadsloketten vanwege storm Poly niet volledig zijn bezet. „Stel uw bezoek indien mogelijk uit tot morgen. Veel handelingen kunt u ook zelf online doen”, aldus de gemeente.

CBR cancelt alle rijexamens in gebied met code rood tot 12.30 uur
ANP-333659343.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 12.30 uur. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen. Het CBR besloot eerder dat alle examens tot 11.00 uur niet doorgingen, maar deze termijn wordt verlengd vanwege de storm.

Het CBR hoopt dat vanaf 13.00 uur, als het hoogtepunt van de storm voorbij moet zijn, weer alle rijexamens af te kunnen nemen zoals gepland.

In gebieden met code oranje moeten examinatoren besluiten of het verantwoord is om een rijexamen met een personenauto door te laten gaan of niet. Woensdagochtend tot 10.30 uur waren er bijna driehonderd examens afgelast vanwege het weer, maar het CBR beklemtoont dat dit aantal nog flink gaat oplopen.

In heel Nederland stonden woensdag 2800 rijexamens gepland.

Bruggen in Groningen en Flevoland onbediend vanwege storm
ANP-358670275.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Vanwege de storm Poly worden bruggen en dijken in de provincies Groningen en Flevoland sinds woensdagochtend niet meer bediend. Daardoor is het niet mogelijk voor schepen om in en uit de stad Groningen te varen en moet het verkeer omrijden. In Groningen geldt code oranje en in Flevoland code rood vanwege de storm.

„Vanwege de verwachte StormPoly worden de bruggen over het Reitdiep en het Noord-Willemskanaal vanaf 10 uur niet bediend. Rond de stad Groningen is er geen scheepvaart mogelijk”, meldt de provincie Groningen op Twitter.

Ook in de provincie Flevoland worden bruggen en dijken niet bediend. Zo is de N307 op Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen dicht voor verkeer. Automobilisten wordt aangeraden om via Amsterdam om te rijden. Ook is de Friese Sluis gestremd vanwege de hoge waterstand, meldt FlevoVaarwegen op Twitter.

Zeldzame code rood voor storm Poly
ANP-473067290.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Het komt niet vaak voor dat het KNMI het zwaarste weeralarm, code rood, afgeeft zoals woensdag voor storm Poly. Het gebeurt gemiddeld een of twee keer per jaar. Dit jaar is het de eerste keer. Door op tijd te waarschuwen voor gevaarlijk weer kunnen mensen volgens het KNMI zich goed voorbereiden.

Het KNMI geeft kleurcodes groen, geel, oranje en rood af om de impact van het weer aan te geven. Dat gebeurt voor allerlei windtypes, neerslag, temperatuur en onweersbuien. Code groen betekent dat er geen bijzonderheden zijn. Bij code geel wordt gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijk weer. Daarbij raadt het KNMI mensen aan om op te letten als ze bijvoorbeeld met de auto onderweg zijn. De code kan zo’n 48 uur van tevoren worden afgegeven.

Met code oranje waarschuwt het weerinstituut voor gevaarlijk of extreem weer, waarbij de kans op schade, letsel of overlast groot is. De code kan 24 uur van tevoren worden afgegeven. Bij rood wordt extreem weer verwacht, zoals de zware zomerstorm Poly die woensdag over een deel van Nederland raast. Daarbij kan het weer volgens het KNMI voor „zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn”.

Bij code rood voor storm waarschuwt het KNMI voor onder meer omwaaiende bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen en tuinstoelen. Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Rijkswaterstaat roept in sommige situaties automobilisten op om niet de weg op te gaan, omdat de kans op ongelukken te groot is. Aangeraden wordt om thuis te werken.

Onbegrip in Kamer om NL-Alert dat naar Twitter verwijst
ANP-465594590.jpg
Drost. beeld ANP, Bart Maat

Kamerleden reageren met onbegrip op een waarschuwingsbericht van NL-Alert dat aan inwoners van Noord-Holland is gestuurd over de zeer zware storm die daar woensdag woedt. Mensen worden doorverwezen naar Twitter voor nieuws over de storm terwijl dat medium sinds afgelopen weekeinde niet meer toegankelijk is zonder account.

„Hoe de digitale overheid uit de bocht kan vliegen”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost. „In een noodsituatie moet iedere inwoner van ons land kunnen vertrouwen op goede nieuwsvoorziening. Via kanalen die voor iedereen bereikbaar zijn. En dat mag niet afhankelijk zijn van een onberekenbaar medium.”

Volgens D66’er Hind Dekker-Abdulaziz kan het „gevaarlijke situaties opleveren” als de hulpdiensten alleen via Twitter communiceren. Mensen die geen account hebben of al aan de onlangs ingestelde berichtenlimiet zitten, kunnen eventuele oproepen dan immers niet zien. „Dit moet anders”, vindt zij.

Beide parlementariërs gebruiken overigens zelf ook Twitter om hun zorgen te uiten.

Groningen Airport heeft geen last van storm: geen vluchten gepland
ANP-323126092.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Storm Poly die woensdag over Nederland trekt heeft geen impact op het vluchtschema van Groningen Airport Eelde. Een woordvoerster laat weten dat er namelijk geen commerciële
vluchten gepland staan vanaf de luchthaven. Ook komen er geen vliegtuigen binnen.

Verder laat de zegsvrouw weten dat de lestoestellen van de KLM Flight Academy, die gevestigd is op Groningen Airport, aan de grond blijven. Dat is volgens haar standaardprocedure bij dit soort weersomstandigheden. Een van de banen op de luchthaven is wel open, maar dat is voor noodgevallen, bijvoorbeeld in het geval van donorvluchten.

Het KNMI heeft woensdagochtend code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Zware buien trekken over het land, ook richting Groningen, waar woensdagochtend code oranje van kracht is.

Hulpdiensten Noord-Holland: onderschat situatie buiten niet
ANP-473064366.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

De storm die momenteel over het noorden en westen van het land raast kan gevaarlijker zijn dan mensen mogelijk denken, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. „Mensen moeten allemaal binnen blijven.”

Voor storm Poly is code rood afgegeven. In Noord-Holland werd woensdagochtend een NL-Alert verstuurd vanwege de extreme weersomstandigheden. In de regio Noord-Holland Noord, in de kop van Noord-Holland, waaien momenteel veel takken van de bomen, aldus de woordvoerder. „Als die worden meegenomen door de wind, kunnen ze tegen je aan waaien, ook in een boomvrije straat.”

De meldkamer in de regio heeft het erg druk. De veiligheidsregio riep mensen al op alleen 112 te bellen als de situatie echt levensbedreigend is. Voor bijvoorbeeld het melden van een boom die op de weg ligt is een ander nummer bereikbaar, zegt de woordvoerder. Er zijn nog geen gewonden als gevolg van de storm gemeld.

Stormvloedkeringen nog niet dicht ondanks zomerstorm
ANP-406182338.jpg
beeld ANP, Rob Engelaar

Het is volgens Rijkswaterstaat niet nodig om de stormvloedkeringen aan de kust te sluiten wegens zomerstorm Poly. Het is ook nog niet nodig om de opblaasbare Ramspolkering bij Kampen in werking te stellen, omdat de wind precies zo waait dat er geen water vanuit het IJsselmeer in het Keteldiep in Overijssel wordt geblazen. Als de wind meer noordwestelijk gaat waaien gaat de Ramspolkering mogelijk alsnog dicht, laat de dienst weten.

De zomerstorm wordt veroorzaakt door wat Rijkswaterstaat „een klein heftig windveld” noemt. Dat is te klein om de grote stormvloedkeringen aan de kust, zoals de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, te sluiten.

De waterbeheerder let wel scherp op de wind op het IJsselmeer, aldus een woordvoerster. Het waait zo hard dat het water in het meer scheef naar één kant gaat staan. Rijkswaterstaat is zeer alert op schade aan dijken en oevers.

Eerste keer code rood sinds storm Eunice in 2022
ANP-473063188.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Voor Poly, de eerste zeer zware zomerstorm ooit gemeten in Nederland, heeft het KNMI voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied code rood afgegeven voor zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur. De laatste keer dat in Nederland code rood gold was op 18 februari 2022, toen storm Eunice met zeer zware windstoten over ons land trok. Dat was de enige keer dat jaar dat de waarschuwingscode werd gegeven.

Code rood is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. Deze weercode werd voor het laatst uitgegeven voor een deel van het land toen Eunice vorig jaar van het zuidwesten naar het noorden van Nederland trok. Storm Eunice staat op de derde plek in de lijst met zwaarste stormen in vijftig jaar. Vier mensen kwamen destijds om en Eunice zorgde voor veel schade en hinder in het hele land.

In Cabauw bij het Utrechtse Lopik werd tijdens Eunice een zeer zware windstoot van 145 kilometer per uur gemeten, de hoogst gemeten windstoot die niet aan de kust maar boven land voorkwam. In IJmuiden, wel aan de kust, werd woensdagochtend tijdens storm Poly een windstoot gemeten van 146 kilometer per uur. Dat is tot dusver de zwaarste windstoot die ooit in de zomer werd genoteerd in ons land.

Het KNMI gaf dit jaar tot dusver wel vijf keer code oranje af, waarvoor vier keer regionaal. De laatste keer dat er dit jaar code oranje voor het hele land gold was op 20 juni vanwege zware onweersbuien. In 2021 gaf het weerinstituut een recordaantal van twaalf keer code rood of code oranje uit, waaronder drie keer code rood.

Meldpunt 144 voor dierenmishandeling dicht om storm Poly

Meldpunt 144, waar mensen dierenmishandeling of -verwaarlozing kunnen melden, is woensdag telefonisch niet bereikbaar vanwege storm Poly. De medewerkers ondersteunen woensdag hun collega’s bij 112, twittert het meldpunt.

Wie een melding heeft die kan wachten, kan een formulier invullen via de site van de politie. „Bel enkel naar 112 bij een levensbedreigende situatie”, roept het meldpunt mensen op.

Ook bijna alle metro’s rijden niet meer in Amsterdam door storm

Ook bijna alle metro’s in Amsterdam zijn stilgelegd in verband met de extreme weersomstandigheden. Metrolijnen 50, 51, 53 en 54 liggen stil. Alleen lijn 52, de Noord/Zuidlijn, rijdt wel, maar met vertraging. Eerder meldde het GVB al dat de bussen en trams werden stilgelegd vanwege de storm.

„Door een zware storm is het niet verantwoord verder te rijden met bus, metro en tram. Metro 52 blijft wel rijden. Naar verwachting hopen wij rond 12.00 uur het tram- bus- en metroverkeer weer te kunnen starten”, aldus het GVB. Reizigers wordt gevraagd de website in de gaten te houden voor de laatste reisinformatie.

Sinds woensdagochtend geldt in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied code rood vanwege storm Poly. Rond 09.00 uur werd onder meer in Amsterdam een NL-Alert verstuurd met de oproep om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Gewonden in Amsterdam door omgevallen bomen
ANP-473064359.jpg
Ook in Haarlem zijn auto's onder bomen terechtgekomen. beeld ANP, Remko de Waal

In Amsterdam zijn twee mensen gewond geraakt doordat een boom op hun auto viel, laat een woordvoerder van de politie weten. Dat gebeurde op de Scheldestraat in de Rivierenbuurt en op de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.

Het slachtoffer op de Scheldestraat kon zelf uit de auto kruipen, maar is daarna buiten bewustzijn geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Op de Beethovenstraat zat het slachtoffer klem in de auto en werd door de brandweer bevrijd. Het slachtoffer was aanspreekbaar, aldus de politie.

De Amsterdamse politie krijgt „enorm veel meldingen” binnen van tientallen omgevallen bomen en stormschade. Ook is er een boom gevallen op een bus en op een woonboot aan de Nieuwe Keizersgracht. Daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond. Hoewel er veel meldingen binnenkomen, is 112 niet overbelast. „We vragen mensen ook alleen te bellen bij spoed en levensbedreigende situaties, niet bij schade”, aldus de woordvoerder.

De brandweer in Amsterdam meldt ook dat 112 niet overbelast is. „We krijgen wel heel veel meldingen binnen, dus het is moeilijk om een overzicht te krijgen. Maar tot nu toe is het nog beheersbaar”, aldus een woordvoerder.

Veel boodschappenbezorgers rijden niet uit vanwege noodweer
ANP-446965104.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Bezorgers van boodschappen treffen maatregelen vanwege het noodweer in een groot deel van het land. Zo laat Jumbo weten dat thuisbezorging in drie provincies tijdelijk is stilgelegd. Picnic heeft verder honderden bestellingen on hold gezet in vier steden in Noord-Holland.

Supermarktketen Jumbo bezorgt geen boodschappen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland, in ieder geval tot het begin van de middag. In die provincies is code rood van kracht. „Op dit soort turbulente dagen monitoren we het weer nauwgezet en zijn we extra alert op veranderingen in het weerbeeld”, aldus een zegsman. „Zodra het kan gaan onze collega’s vanzelfsprekend weer de weg op om bestellingen te bezorgen.”

Voor Picnic gaat het om bestellingen in Haarlem, Hoorn, Zaandam en Alkmaar. Klanten kunnen ervoor kiezen om hun bestelling later op de dag te laten bezorgen of zelf op te halen. „Klanten bestellen voor een vast tijdstip, dus ze zijn op een later moment misschien niet thuis voor een bezorging. Daarom kunnen zij kiezen”, legt een woordvoerder van Picnic uit.

Flitsbezorger Flink heeft de bezorging van boodschappen gestaakt in alle gebieden waar code rood of oranje geldt. In de gebieden met code geel bekijkt het bedrijf per situatie of het nog verantwoord is om bezorgers de weg op te laten gaan, meldt een woordvoerder. Flink beoordeelt in de loop van de dag, als code rood of oranje niet meer gelden, per situatie of het verantwoord is om de bezorging weer door te laten gaan.

Getir meldt dat de activiteiten altijd direct worden stilgelegd bij noodweer. „Bezorgers gaan niet de weg op”, laat een woordvoerder van de flitsbezorger weten.

Eerste schademeldingen door storm Poly
ANP-473064765.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Storm Poly zorgt woensdagochtend voor schade in Nederland. De eerste schademeldingen zijn binnengekomen bij verzekeraar Interpolis, meldt een woordvoerster.

Interpolis laat weten dat het aantal schademeldingen tot nu toe „meevalt”. „Er is een klein tiental aan meldingen binnengekomen”, aldus de woordvoerster. Uit welke regio de meldingen binnenkwamen kon Interpolis nog niet direct zeggen. In het noordwesten van het land geldt momenteel code rood vanwege de storm.

Op sociale media staan meldingen van de brandweer die uitrukt voor stormschade door omgevallen bomen en omgewaaide hekken en steigers, zoals in Hazerswoude-Rijndijk in Zuid-Holland. Poly is de tweede zware julistorm in Nederland in meer dan honderd jaar.

Op Twitter roepen diverse veiligheidsregio’s op niet meteen 112 te bellen voor stormschade. „Bel 112 alleen in noodgevallen”, zegt de Veiligheidsregio Kennemerland. Deze veiligheidsregio riep eerder in de ochtend ook al op tot het niet meteen bellen van de nationale alarmlijn, omdat deze dreigt overbelast te raken in die regio.

Als er geen spoed is, maar wel de brandweer ter plaatse nodig is, kunnen mensen 0900-0904 bellen.

PostNL: postbezorgers in 3 provincies niet de weg op om code rood
ANP-442435449.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

Postbezorgers in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gaan niet de straat op vanwege code rood door zeer harde windstoten. Dat laat PostNL weten. In Noord-Holland geldt de maatregel tot 13.00 uur, in Flevoland tot 14.00 uur en in Friesland tot 15.00 uur.

De bezorgtijden worden verruimd tot 21.00 uur, aldus een verklaring van PostNL.

Een woordvoerder van het postbedrijf heeft in een toelichting gezegd dat postbezorgers niet met de fiets en te voet de weg op gaan als de situatie onverantwoord is, want „veiligheid staat voorop”. Het bedrijf houdt de ontwikkelingen rond de storm daarom goed in de gaten.

De pakketbezorging ondervindt volgens de woordvoerder minder overlast van het noodweer omdat die bezorgers met bussen rijden.

Arriva legt treinverkeer in Friesland en Groningen stil om storm
ANP-465914112.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal

Openbaarvervoerbedrijf Arriva legt het treinverkeer in Friesland en Groningen vanaf woensdagmorgen 10.00 uur helemaal stil. Dat gebeurt vanwege zomerstorm Poly, waarvoor in het noorden van het land code rood geldt. De NS besloot eerder woensdag al om het treinverkeer in Noord-Nederland te staken.

Arriva probeerde om de treinen op regionale lijnen in de twee noordelijke provincies door te laten rijden, maar vanwege de veiligheid moest het bedrijf daarmee stoppen, laat Arriva op Twitter weten. Er rijden nu helemaal geen treinen meer in Friesland en Groningen.

Netbeheerder Liander legt werkzaamheden stil door storm
ANP-406802976.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Netbeheerder Liander heeft zijn geplande werkzaamheden in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied stilgelegd vanwege de zware zomerstorm Poly. Ook waarschuwt Liander dat storingen mogelijk minder snel opgelost kunnen worden door de storm.

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Met dit zwaarste weeralarm dat het instituut kan afgeven, wordt gewaarschuwd voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn. Zodra code rood is opgeheven zullen de monteurs van Liander het werk weer oppakken.

Markerwaarddijk Enkhuizen - Lelystad dicht voor alle verkeer

De Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad is gesloten voor alle verkeer wegens de storm die over het land raast. Verkeer moet omrijden via Amsterdam, laat FlevoWegen weten.

Eerder woensdag werd de N307 al gesloten voor vrachtverkeer en verkeer met aanhangers. Daarna werd een snelheidsbeperking ingesteld, maar rond 09.30 uur is de dijk helemaal afgesloten. Het is niet bekend wanneer de verbinding weer opengaat.

Onstuimig weer bij Urk

Ook bij Urk is sprake van harde windstoten.

GVB laat bussen en trams niet rijden vanwege extreem weer
ANP-465739602.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

Het Amsterdamse GVB heeft besloten bussen en trams voorlopig niet te laten rijden vanwege de extreme weersomstandigheden. „Er vliegt te veel rond, het is niet langer verantwoord”, laat een woordvoerder weten. Metro’s en ponten blijven op dit moment nog wel in gebruik.

Eerder werd al een aantal trams stilgezet, omdat er takken op de bovenleidingen lagen, waardoor er geen stroom meer was. Passagiers in de trams en bussen krijgen de mogelijkheid om uit te stappen. „Als dat veilig is. Maar we kunnen ze niet ergens afzetten helaas”, aldus de woordvoerder.

Sinds woensdagochtend geldt in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied code rood vanwege storm Poly. Rond 09.00 uur werd er onder meer in Amsterdam een NL-Alert verstuurd met de oproep om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Zittingen rechtbanken Noord-Nederland gaan door ondanks code rood
ANP-459921085.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De zittingen in de rechtbanken in Noord-Nederland gaan door ondanks de code rood die is afgegeven in verband met de storm die momenteel over een deel van Nederland raast. Mocht iemand die partij is echter niet kunnen komen naar een zitting, dan kan de zaak worden aangehouden, meldt de rechtbank. Het gaat over de rechtbanken in Leeuwarden, Groningen en Assen.

In de rechtbank in Groningen staat onder meer om 13.00 uur een zitting gepland over de geluidsnormen bij concerten van Rammstein die donderdag en vrijdag plaats moeten vinden. Deze zitting gaat „vooralsnog” door, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

In de beveiligde rechtbank op Schiphol staat een zitting in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond motorclub Caloh Wagoh, op het programma. Deze zal „iets later” dan de aanvangstijd om 09.30 uur beginnen, maar gaat wel door, meldt een woordvoerder van het hof Arnhem-Leeuwarden, waar de zaak speelt.

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied.

NS: onduidelijk of treinen vandaag nog rijden, storing in reisapp
ANP-473064586.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

De NS weet voorlopig niet of het treinverkeer in het noorden van Nederland vandaag nog wordt hervat. De spoorwegmaatschappij besloot woensdagochtend om de treinen in een groot deel van Noord-Nederland niet meer te laten rijden vanwege de storm Poly. Op de website van NS staat dat dit naar verwachting tot 16.00 uur duurt, maar mogelijk ook langer.

„Het is nog niet bekend of in het verloop van de dag treinverkeer weer mogelijk wordt”, aldus de NS, die om 08.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil legde. Inmiddels rijden in vrijwel heel Noord-Nederland geen treinen meer.

De NS laat weten dat het treinverkeer is gestaakt van en naar Alkmaar, Amersfoort Centraal, Amsterdam Centraal, Groningen, Haarlem, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Schiphol, Utrecht Centraal, Weesp, Zaandam en Zwolle. Op Twitter geeft de NS aan dat er momenteel geen vervangend vervoer is voor gestrande reizigers.

De reisplanner van de NS is door overbelasting en een storing ook niet bereikbaar, aldus de maatschappij.

Poly eerste zeer zware zomerstorm ooit in Nederland
ANP-473064493.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Storm Poly die woensdag over ons land raast, is de eerste zeer zware zomerstorm ooit en daardoor de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Dat meldt Weeronline.

In IJmuiden werd woensdag tussen 08.00 en 09.00 uur een uur lang windkracht 11 gemeten. Bij deze windkracht is een storm officieel een zeer zware storm: Poly gaat hiermee dan ook de boeken in als eerste zeer zware zomerstorm ooit en de zwaarste zomerstorm ooit. Zware zomerstormen zijn volgens Weeronline zeer zeldzaam. „Een zeer zware zomerstorm zoals vandaag is dus uniek”, aldus het weerbureau.

In IJmuiden werd woensdagochtend een windstoot gemeten van 146 kilometer per uur. Dat is tot dusver ook de zwaarste windstoot die ooit in de zomer is genoteerd in ons land.

De vorige zeer zware storm was op 18 januari 2018. De laatste keer dat er sprake was van een zware zomerstorm was op 25 juli 2015. Toen was de zwaarste windstoot 122 kilometer per uur en werd deze ook in IJmuiden gemeten.

CBR cancelt in gebieden met code rood rijexamens tot 11.00 uur
ANP-333659354.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 11.00 uur. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen. Het CBR besluit in de loop van de ochtend of ook na 11.00 uur examens worden geschrapt.

In gebieden met code oranje moeten examinatoren besluiten of het verantwoord is om een rijexamen met een personenauto door te laten gaan of niet.

Weermarkt heeft wind in de rug

Ooit was het KNMI alleenheerser op het gebied van weersverwachtingen. Sinds begin deze eeuw ging de markt met het weer aan de haal. Nu zijn er tal van commerciële weerbureaus en steeds meer mensen verdienen hun brood met praten over regen en zonneschijn.

Trams in Den Haag hebben last van omgevallen bomen

In Den Haag is het tramverkeer ontregeld doordat bomen zijn omgewaaid door de storm. Lijnen 1, 3, 6, 12 en 17 moeten omrijden, meldt vervoersbedrijf HTM. Dat geldt ook voor buslijnen.

In Amsterdam moesten trams 1 en 17 tijdelijk een kortere route rijden omdat de bovenleiding kapot was.

NL-Alert in Noord-Holland: blijf binnen vanwege extreem weer

In de provincie Noord-Holland is rond 09.00 uur een NL-Alert verstuurd vanwege extreme weersomstandigheden. De veiligheidsregio roept mensen op om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Dringend advies om goederenvervoer stil te leggen bij code rood
ANP-471436559.jpg
beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Bedrijven actief in het goederenvervoer in regio’s waar woensdagochtend code rood van kracht is, wordt dringend geadviseerd het vervoer stil te leggen. Dat laat ondernemersorganisatie evofenedex weten. Door zeer sterke windstoten kunnen bijvoorbeeld vrachtwagens kantelen. Evofenedex stelt dat bij code rood veiligheid voorop staat.

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Rijkswaterstaat zegt dat mensen niet de snelweg op moeten gaan in het gebied waar code rood geldt.

Ook bij code oranje geldt er voor het goederenvervoer over de weg een aantal dringende adviezen, zoals het bespreken van het (tijdelijk) stilleggen van vervoer met afnemers en vervoerders. Het mijden van kritieke punten, zoals tunnels en bruggen, wordt dringend aangeraden. Verder is het belangrijk om de situatie op de weg voortdurend te evalueren met de vervoerders en chauffeurs, aldus evofenedex.

Scholen dicht vanwege storm
ANP-427868658.jpg
beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Meerdere scholen houden woensdag hun deuren gesloten vanwege de storm. Zo zijn de middelbare scholen Werenfridus, Oscar Romero en Dante in het Noord-Hollandse Hoorn voorlopig dicht. De leerlingen die al wel op school waren aangekomen, worden daar opgevangen en mogen de komende uren niet naar buiten. Dat zegt conrector Laurien den Hartog van het Werenfridus.

De Hoornse scholen hebben in totaal 3500 leerlingen, maar de eindexamenkandidaten hoeven niet meer naar school. Het Tabor College, de onderwijsgroep waar de drie middelbare scholen onder vallen, bracht de ouders om 07.44 uur op de hoogte. De scholen bekijken rond het middaguur of kinderen weer naar school mogen komen.

Op het Werenfridus zijn ongeveer vijftig kinderen aanwezig, zegt Den Hartog. Zij mogen alleen naar buiten als hun ouders daar staan om ze op te halen, verder moeten ze binnen blijven. De toetsen gaan in elk geval ’s ochtends niet door. Omdat het toetsweek is, hebben de meeste kinderen geen of weinig eten bij zich. De school is daarom druk bezig daar iets voor te regelen.

Snelweg A9 bij Uitgeest dicht om omgewaaide bomen

De snelweg A9 is afgesloten tussen Alkmaar en Uitgeest omdat er bomen zijn omgewaaid, meldt de ANWB. De weg ligt in het gebied waarvoor het KNMI code rood heeft afgegeven vanwege zware windstoten.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de gebieden in Noord-Nederland waar de waarschuwing voor extreem weer geldt om niet de weg op te gaan. Dat advies kwam nadat de dienst zag dat de storm in kracht toenam en er bij Uitgeest bomen waren omgevallen bij de A9.

Weer steeds grilliger

Door klimaatverandering wordt het weer steeds grilliger en extremer. „We moeten op zoek naar het nieuwe normaal. Normaal weer bestaat niet meer”, meent weerman Jan Visser (63).

Kennemerland: alarmnummer 112 dreigt overbelast te raken

Het alarmnummer 112 dreigt in de regio Kennemerland overbelast te raken. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland woensdagochtend. „Bel alleen 112 als het levensbedreigend is”, zo roept hij mensen op.

De woordvoerder spreekt van een nijpende situatie, voor in ieder geval zijn regio. „Maar misschien geldt het wel voor het hele land.” Volgens hem bellen mensen nu 112 voor afgewaaide takken en omgewaaide trampolines. „Daardoor kunnen mensen in levensbedreigende situaties mogelijk niet geholpen worden”, waarschuwt hij.

„Denk even na of het levensbedreigend is”, aldus de woordvoerder. En als dat niet zo is, als bijvoorbeeld een boom dreigt om te vallen, kunnen mensen bellen naar 0900-0904.

Rijkswaterstaat: ga niet de snelweg op in gebied met code rood
ANP-358789705.jpg
beeld ANP, Rob Engelaar

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de delen van Nederland waar code rood geldt om niet meer de snelwegen op te gaan. „We zien dat de storm in kracht toeneemt en op snelweg A9 bij Uitgeest zijn bomen omgewaaid en op de weg gevallen”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland en het IJsselmeergebied. Zo wordt gewaarschuwd voor weer dat voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn.

Eerder gaf het KNMI nog code oranje af om zware windstoten voor Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, het IJsselmeer, de Wadden, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en code geel voor de rest van het land.

Poly is eerste zomerstorm sinds 2020
ANP-473059302.jpg
beeld ANP, Camjo Media

Op weerstation IJmuiden is woensdag tussen 07.00 en 08.00 uur gemiddeld een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van de eerste zomerstorm van het jaar en bovendien de eerste in die soort sinds 26 augustus 2020, meldt Weeronline.

Een storm mag officieel zo heten als de gemiddelde windsnelheid op minstens één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Bij IJmuiden werd vlak na 08.00 uur ook een extreem zware windstoot van 145 kilometer per uur gemeten.

De storm van woensdag wordt Poly genoemd, een naam gegeven door Duitsland. Als een storm in ons land impact heeft en al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep dan neemt Nederland deze naam over, aldus het KNMI.

Het stormde dit jaar al wel eens eerder, maar toen nog in de winter op 13 maart. Vorig jaar werden op vijf dagen stormen gemeten. Dit gebeurde op 31 januari, 6 februari, 16, 18 en 20 februari. De storm van 18 februari werd Eunice genoemd en was met windkracht 10 zelfs een zware storm. Op deze dag werden windstoten van 145 kilometer per uur gemeten.

NS legt treinverkeer in heel Noord-Nederland stil

De NS legt het treinverkeer in heel het noorden van Nederland stil. Sinds 08.30 uur rijden er al geen treinen meer in Noord-Holland en Flevoland vanwege de storm. Vanaf 09.30 uur wordt ook het treinverkeer vanaf Amersfoort, Zwolle, Groningen en Leeuwarden stilgelegd.

„De reisplanner wordt bijgewerkt en kan nu nog onjuiste informatie vertonen”, meldt de NS op de website. Het is niet bekend tot hoe laat de treinen niet rijden. De verwachting is dat de storm in de middag in kracht afneemt.

Ruim 300 vluchten geschrapt op Schiphol vanwege noodweer
ANP-473021045.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

Ruim 300 vluchten op Schiphol zijn woensdag geschrapt vanwege het slechte weer, meldt een woordvoerster van de luchthaven. Volgens haar kan dat aantal nog oplopen. Door zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, regen en slecht zicht, kunnen vliegtuigen nauwelijks landen of vertrekken. Het KNMI heeft code rood afgegeven in een deel van het land, waaronder in Noord-Holland.

Volgens de woordvoerster komt het aantal annuleringen neer op ongeveer een vijfde van alle geplande vluchten op Schiphol voor de hele woensdag. Verder zegt zij dat de situatie gedurende de dag wordt gemonitord. Schiphol liet in de nacht van dinsdag op woensdag al weten dat er tussen 09.00 en 15.00 uur niet of nauwelijks van en naar de luchthaven gevlogen kan worden.

KLM liet eerder al weten woensdag 207 vluchten op Schiphol te moeten schrappen. Aanleiding daarvoor was het slechte weer, maar ook baanonderhoud waardoor de baancapaciteit beperkt is. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij bevestigt dat aantal annuleringen woensdagochtend nogmaals.

Transavia meldt via een woordvoerster „tot nu toe” elf retourvluchten te hebben geannuleerd van en naar Schiphol. Gedurende de dag vindt er overleg plaats over de situatie op de luchthaven. Daaruit zal naar voren komen in hoeverre de luchtvaartmaatschappij meer vluchten zal moeten schrappen.

NS legt treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil om storm
ANP-470939389.jpg
beeld ANP, Ramon van Flymen

De NS legt vanaf 08.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil vanwege de storm Poly. De storm is volgens de NS „aanzienlijk zwaarder dan verwacht” en daarom neemt de spoorwegmaatschappij extra maatregelen, staat op de website. Vanaf 09.00 uur wordt ook het treinverkeer boven Amersfoort stilgelegd.

Rijkswaterstaat na code rood: stel reis uit als het kan
ANP-444277343.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Vanwege code rood in het noordwesten van het land raadt Rijkswaterstaat mensen aan hun reis uit te stellen. Automobilisten met een caravan of lege aanhanger wordt geadviseerd niet de weg op te gaan in verband met zware windstoten.

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Zo wordt gewaarschuwd voor weer dat voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Eerder gaf het KNMI nog code oranje af om zware windstoten voor Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, het IJsselmeer, de Wadden, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en code geel voor de rest van het land.

Tornado bij Apeldoorn: „Stoelen vlogen door de lucht, ik voelde me machteloos”

In de buurt van Apeldoorn heeft een tornado dinsdag stevige schade aangericht. Gedupeerde Hetty ten Hove: „Zware parasollen vlogen als luciferstokjes door de lucht. Je voelt je machteloos.”

KNMI kondigt code rood af voor noordwesten Nederland
ANP-473020454.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Met dit zwaarste weeralarm dat het instituut kan afgeven, wordt gewaarschuwd voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn.

In de drie provincies en het IJsselmeergebied komen woensdagochtend zeer zware windstoten voor van 100 tot 120 kilometer per uur, verwacht het KNMI. Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen, aldus het weerinstituut.

De code rood geldt voor Friesland van 10.00 tot 14.00 uur, voor Flevoland van 09.00 tot 13.00 uur, voor Noord-Holland van 08.00 tot 12.00 uur en voor het IJsselmeergebied van 09.00 tot 13.00 uur. Voor Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje, voor verschillende tijden, en voor de rest van het land is code geel van kracht.

Bij code geel roept het KNMI op alert te zijn, oranje staat voor wees voorbereid en rood betekent: onderneem actie. Bij code rood is er onder meer grote kans op gevaarlijke situaties door het afbreken van boomtakken, het omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels, aldus het KNMI op de eigen site. De stroom kan uitvallen door schade aan elektriciteitsleidingen en er is grote kans op voor lange tijd onbegaanbare of afgesloten (snel)wegen.

In de eerste helft van de middag neemt de wind naar verwachting weer af. Kort nadat het weerinstituut code rood afkondigde, was de site van het KNMI overigens moeilijk bereikbaar.

Slecht weer zorgt vooralsnog niet voor problemen op de weg
ANP-332816295.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Het slechte weer lijkt woensdagochtend op de weg vooralsnog niet voor problemen te zorgen. Een woordvoerder van de ANWB meldde iets na 07.00 uur dat de spits is begonnen, en dat de meeste files zoals altijd in het zuiden van het land staan. „Er zijn nu nog niet veel bijzonderheden te zien.”

Vooral de afgesloten Haringvlietbrug zorgt woensdagochtend vroeg voor vertraging op de weg. „Op de weg ziet het eruit als normaal. Wellicht dat mensen thuiswerken en rekening hebben gehouden met het slechte weer”, aldus de woordvoerder.

Wel staan er twee lange files door ongelukken. Op de A4 van Den Haag naar Amsterdam zijn bij Hoogmade drie auto’s op elkaar gebotst. De vertraging was er even over 07.00 uur zo’n 45 minuten. En op de A50 van Arnhem naar Apeldoorn is een ongeluk gebeurd bij afrit Loenen. Dat zorgt voor een half uur oponthoud. De oorzaak van de ongevallen is niet bekend.

Annuleren groot deel vluchten Schiphol niet bij iedereen bekend

Dat er woensdag vanaf 09.00 tot 15.00 uur slechts zeer beperkt vliegverkeer mogelijk is op Schiphol door het slechte weer, blijkt woensdagochtend vroeg niet bij alle reizigers bekend te zijn. „Oh gecanceld”, zegt een buitenlandse reiziger op de luchthaven met enige verbazing.

De man moet naar Milaan en had niks meegekregen van de weerwaarschuwing en de situatie op Schiphol. De Italiaan vertrekt naar de informatiebalie. Een aantal andere reizigers probeert vluchten om te boeken of wacht af. „We bekijken onze opties”, zegt een Franse vrouw.

Omstreeks 06.30 uur waren er, ondanks de annuleringen van een groot deel van de vluchten, nog verschillende reizigers op Schiphol. Bij de vertrekhal staan vanaf circa 08.00 uur een groot aantal geannuleerde en soms alleen vertraagde vluchten op de borden. Bij de incheck-balies voor de vluchten die nog wel vertrekken, is de situatie normaal en checken mensen gewoon in.

Een woordvoerder van Schiphol kon woensdagochtend vroeg nog niet zeggen hoeveel vluchten er precies zijn geschrapt. De luchthaven kwam dinsdagavond met het nieuws naar buiten dat vluchten zouden worden geannuleerd. Door een combinatie van harde windstoten, regen en slecht zicht, zijn er volgens Schiphol „ernstige beperkingen voor luchtvaartmaatschappijen om te landen en te vertrekken. Dit betekent dat er annuleringen en vertragingen zullen zijn. Dit geldt voor zowel aankomende als vertrekkende vluchten”.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer