Binnenland
Groningen steekt 24 miljoen in fonds voor energie en zorg

De provincie Groningen steekt 24 miljoen euro in het zogeheten Fonds Nieuwe Doen, dat leningen tegen gunstige voorwaarden verstrekt voor projecten in de provincie. Met het geld worden de drie deelfondsen voor energie, leefbaarheid en zorg met 50 procent uitgebreid.

ANP

Door de gestegen energieprijzen en een constante vraag van leefbaarheids- en zorgprojecten is er veel vraag naar leningen, meldt de provincie. De bodem van het fonds is vooral bij het deelfonds energie snel in zicht gekomen waardoor een wachtlijst is ontstaan.

Met het nieuwe geld ontstaat ruimte voor een nieuwe leningsvorm voor kleine en middelgrote bedrijven. Zij kunnen voor investeringen in duurzame-energieprojecten van tussen de 50.000 en 150.000 euro een lening aanvragen. Provinciale Staten hadden eerder dit jaar geen bezwaren tegen uitbreiding van het fonds, waarmee de weg vrij was voor Gedeputeerde Staten om het aan te vullen.

Fonds Nieuwe Doen begon in 2017 met het verstrekken van leningen aan initiatieven in de zorg, leefbaarheid en energie. In die laatste categorie werden 273 projecten gefinancierd, op het gebied van leefbaarheid 44 en zorg 28. Zo ging er geld naar de bouw van een huisartsenpraktijk in Wedde, een bakkerij in Baflo en een zonthermiepark in Dorkwerd.

Het fonds staat open voor bedrijven, overheden, instellingen en organisaties als stichtingen en coöperaties. Particulieren kunnen geen lening afsluiten bij het fonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer