Kerk & religie

Cgk Drachten neemt vernieuwde kerkzaal in gebruik

Met een „feestelijke dankdienst” is zondagmiddag de vernieuwde kerkzaal van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) aan de Houtlaan in Drachten opnieuw in gebruik genomen. Alle gemeenteleden en omwonenden waren uitgenodigd dit moment mee te vieren.

Redactie kerk
3 July 2023 17:10Gewijzigd op 4 July 2023 08:06
beeld Bertina de Boer
beeld Bertina de Boer

Ruim een jaar is er gewerkt aan de vernieuwing van de kerkzaal, liet Robert den Ouden maandag namens de Eben-Haëzerkerk weten. „Een flinke groep vrijwilligers heeft zich week in week uit ingezet en het resultaat mag er zijn: de kerkzaal daterend uit de jaren 70/80 heeft een complete metamorfose ondergaan: van een nieuwe vloer, een akoestische achterwand, nieuwe techniek, stoelen –vanuit een legaat van een gemeentelid bekostigd– tot nieuwe liturgische meubelen en een keuken met uitgiftebalie. In het oog springend is het verlichte houten kruis, aan de achterwand van het liturgisch centrum.”

Onder het zingen van Psalm 84 werden achtereenvolgens de paaskaars, de doopvont, het avondmaalgerei en de Bijbel binnengedragen, aldus Den Ouden. „Deze Bijbel is meer dan 100 jaar oud en in 1913 geschonken door een zuster van de gemeente.” Met het gebed van Salomo bij de opening van de tempel werd het liturgisch centrum in gebruik genomen.

De meubelen in het liturgisch centrum zijn ontworpen door meubelmaker Chris Mossel. „Hij heeft zich laten inspireren door het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de opgeheven handen als uitgangspunt genomen. Dit is terug te zien in de tafel, de doopvont en het spreekgestoelte. Vermeldenswaardig is dat 98 procent van het hout van de oude liturgische meubelen is hergebruikt en verwerkt in de nieuwe meubelen.”

Schilder Jos Welfing gaf een toelichting op het kleurenpalet. „Van de witte wanden, de zwarte staalconstructie tot de bruintint op de achterwand die alle delen van de kerk verbindt.”

Het thema van de dienst zondag was ”gastvrijheid”. Predikant ds. J. (Jelle) Nutma riep de aanwezigen aan de hand van de Bijbelse geschiedenis van Zacheüs op hun hart, huis én kerkzaal open te stellen voor de vreemdeling. „Want dat is gastvrijheid: liefde voor de vreemdeling. Jezus zag Zacheüs en wilde bij hem te gast zijn. Bij Jezus is iedereen welkom en dat wil Hij ons elke samenkomst opnieuw laten horen – dat is thuiskomen bij Hem, om vervolgens je hart open te stellen voor de ander.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer