Nieuwe website moet jongere sneller aan christelijke opvang helpen
Gaat het met een jongere thuis niet meer, dan kan het een hele opgave zijn om een geschikte plek te vinden. Een nieuwe website moet die zoektocht eenvoudiger maken.
De website, christelijkeopvangjeugd.nl, is een initiatief van de Werkgroep Jeugdhulp van het deputaatschap DMZ van de Gereformeerde Gemeenten. Bart-Jan Noorlander, beleidsadviseur bij Helpende Handen, is samen met Erik-Jan Verbruggen van stichting De Vluchtheuvel de drijvende kracht achter het project.
Wat was de aanleiding voor het lanceren van deze website?
Noorlander: „Al jaren krijgen we signalen dat het lastig is om voor jongeren uit de achterban die niet meer thuis kunnen wonen, een geschikte plek te vinden. Dat horen we van ouders, van ambtsdragers en van jeugdhulpverleners. Terwijl er wél reformatorische gezinshuizen en andere woonvoorzieningen zijn. Om erachter te komen waar precies de schoen wringt, hebben we in 2021 een onderzoek uitgevoerd. Wat bleek? Voor hulpverleners is vaak niet inzichtelijk waar de gezinshuizen staan en waar er plek is.”
Hoe kan de nieuwe website helpen?
„Een verwijzer ziet nu in één oogopslag waar de verschillende vormen van hulp zijn, zoals gezinshuizen, gastopvang of logeerhuizen. Daarnaast geven de voorzieningen aan ons door of ze ruimte hebben. Deze informatie staat met rode en groene bolletjes aangegeven.”
De site vertoont veel rode bolletjes.
„Ja, dat is weer een heel ander probleem. Er zijn enorme tekorten in de jeugdzorg. Gezinshuisouders krijgen soms dagelijks telefoontjes over schrijnende gevallen, terwijl ze geen ruimte hebben. Dat vinden ze moeilijk. We hebben als werkgroep de hoop dat meer mensen iets willen gaan doen voor jongeren, of het nu is in de vorm van pleegzorg, gastopvang of in een gezinshuis.”
Wat voor verschil maakt de site in de praktijk?
„Omdat het aanbod inzichtelijk is, gaat het schakelen veel sneller. Nu komt het soms voor dat een jongere een plek krijgt in een heel ander deel van het land, terwijl later blijkt dat er vlakbij iets beschikbaar was. Zoiets heeft veel impact, omdat zo’n tiener van school moet wisselen en zijn vrienden opeens ver weg wonen. Zulke situaties hopen we met de nieuwe website voor te zijn.”