Bewindslieden herdenken slavernij op alle Caraïbische eilanden
Leden van het kabinet zijn zaterdag aanwezig bij herdenkingen op alle eilanden van het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. Daarmee willen ze laten zien dat ze het belangrijk vinden om stil te staan bij dit verleden dat zich voor een groot deel heeft afgespeeld op de eilanden. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zal koning Willem-Alexander zijn excuses uitspreken voor dit verleden tijdens een herdenking in Amsterdam, verwachten ingewijden. Premier Mark Rutte deed dit eind vorig jaar al.
Precies 150 jaar geleden kwam een einde aan de slavernij onder Nederlands bewind. Daarom wordt zaterdag in het hele Koninkrijk en in Suriname aandacht besteed aan dit verleden.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft een vol schema. In de ochtend woont ze een herdenking bij op Sint-Maarten, daarna vliegt ze naar Saba voor een plechtigheid en ze eindigt de dag met een programma tot in de avond op Sint-Eustatius. Ze vindt het belangrijk om op deze „betekenisvolle dag” aanwezig te zijn bij de vieringen, zei ze eerder via haar woordvoerder.
Op Curaçao is minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aanwezig bij een herdenking. Voor Curaçaoënaars is 17 augustus overigens de belangrijkste dag als het gaat om het herdenken van het slavernijverleden. Dan wordt herdacht dat slaafgemaakten in 1795 in opstand kwamen onder leiding van Tula, die in datzelfde jaar werd geëxecuteerd door de Nederlandse gezaghebbers. Eind vorig jaar maakte het kabinet bekend dat deze leider van de slavenopstand formeel eerherstel krijgt van Nederland.
Verder zal staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aanwezig zijn op Aruba en geeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) een toespraak op Bonaire. Bijna het hele kabinet was of is vrijdag en zaterdag aanwezig bij plechtigheden in Nederland, de Caraïbische eilanden en Suriname.