Renovatie leien dak Bethlehemkerk gg Woerden
Het dak van de Bethlehemkerk van de gereformeerde gemeente (gg) in Woerden wordt op dit moment gerenoveerd. De reden daarvoor is dat de huidige leien aan vervanging toe waren.
De Eternit-leien dateren uit 1986, toen er een grote uitbreiding van de kerk plaatsvond, en hebben hun levensduur gehad, laat Gerard Middelkoop, voorzitter van de commissie beheer en onderhoud, weten. „Daarnaast zijn ze asbesthoudend. De leien zijn door een asbestsaneringsbedrijf verwijderd en afgevoerd. Nadat de schoonverklaring van dat bedrijf binnen was, kon de opbouw van het dak starten.”
Er is nu gekozen voor de toepassing van natuurleien, „die naast een langere levensduur een natuurlijke uitstraling hebben”, aldus Middelkoop. „Om de isolatie van het dak te verhogen zijn er op de bestaande dakplaten passende na-isolatieplaten aangebracht, waardoor de isolatiewaarde van het dak ruim verdubbeld is.”
Tijdens de renovatie is er een uniek systeem toegepast voor de opbouw van de steigers, geeft de voorzitter aan. „De steigers zijn geplaatst op een staalconstructie die rust op het platte dak, waarbij de stalen liggers de belasting overbrengen naar de buiten- en binnenmuren van de kerk. Aan beide zijden van het kerkdak zijn de steigers vrijdragend uitgebouwd naar het dak. Het krijgt daardoor het aanzien van een zwevende constructie, een mooi staaltje van steigerbouw, dat een beetje doet denken aan de steigerbouw bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs.”
De renovatie wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf H. Meijer uit Zegveld, waarvan de beide eigenaars lid zijn van de Bethlehemkerk. Architectenbureau Fierloos uit Goes is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouwbegeleiding.
De totale kosten van de renovatie bedragen 600.000 euro.
Na de renovatie van het kerkdak worden er in het najaar voor de energiebezuiniging twee elektrische warmtepompen naast de bestaande gaswarmtepomp geplaatst om het gasverbruik te verminderen, aldus Middelkoop verder. „En vindt er uitbreiding plaats van het aantal zonnepanelen op het platte dak om het energieverbruik van de elektrische warmtepompen te compenseren. De financiering daarvan is door de leden van de gemeente met giften en leningen bijeengebracht.”