Gezondheidsraad ziet beperkte rol voor coronavaccin van HIPRA
Het coronavaccin van het Spaanse bedrijf HIPRA kan wat de Gezondheidsraad betreft aan een beperkte doelgroep in Nederland worden aangeboden. De raad adviseert dit eiwitvaccin alleen beschikbaar te stellen aan mensen van 16 jaar en ouder die wel een herhaalprik willen tegen het coronavirus, maar liever geen mRNA-vaccin. Bijvoorbeeld omdat ze daar overgevoelig voor zijn of daar om andere redenen bezwaren tegen hebben.
Aan zwangere vrouwen kan het HIPRA-vaccin beter niet worden gegeven, want daar is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In het algemeen houdt de Gezondheidsraad, die het kabinet adviseert over gezondheidskwesties, een voorkeur voor de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Die vaccins gebruiken een nagebootst stukje genetische code van het coronavirus om het immuunsysteem te leren hoe dat eruitziet.
Of er een volgende vaccinatieronde tegen het coronavirus komt, moet minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) nog beslissen. Daar bracht de Gezondheidsraad woensdag nog een advies over uit. De raad vindt het een goed idee om mensen van 60 jaar en ouder, zorgpersoneel en mensen met bepaalde medische risico’s elk jaar een herhaalprik aan te bieden, bij voorkeur in het najaar. Dan kan zo’n boosterprik eventueel worden gecombineerd met de griepprik.
Het HIPRA-vaccin is op een vrij traditionele wijze gemaakt, net als dat van Novavax, dat al langer beschikbaar is. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het eind maart goed voor gebruik in de Europese Unie. Het mag worden gegeven aan mensen die eerder met de vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna zijn ingeënt.
De Gezondheidsraad ziet het net als EMA als een veilig middel. Het heeft over het algemeen erg milde bijwerkingen. Wel wijzen de kabinetsadviseurs erop dat de praktijkervaring met het vaccin „nog beperkt is”. Ook ontbreekt nog informatie over de specifieke werkzaamheid ervan tegen de omikronvarianten van het coronavirus, die al anderhalf jaar de overhand hebben.