Oppositie Gelderland bezorgd om koers nieuw provinciebestuur
PvdA, GroenLinks, D66, SP, Partij voor de Dieren, Volt en 50PLUS hebben tijdens een debat over het nieuwe coalitieakkoord in Gelderland hun zorgen uitgesproken over de koers van het nieuwe bestuur met BBB in de hoofdrol. Ze dienden samen een motie in tijdens een lang debat, waarin de oppositie met een brede waaier van kritiekpunten kwam. Ook vroegen partijen zich af of BBB wel de gehoopte vernieuwing gaat brengen in het Gelderse bestuur.
Volgens PvdA-Statenlid Peter Kerris (die eerder op de dag afscheid nam als bestuurder van het vorige college) delen zijn partij en de andere ondertekenaars met hun motie de zorgen die er in Gelderland leven over de plannen voor onder meer natuurbeleid en de energietransitie. Tijdens het debat bleek dat er sowieso veel vragen leven bij partijen over de uitwerking van de plannen in het akkoord, dat alleen „op hoofdlijnen” werd opgesteld.
Zo vroeg GroenLinks zich af hoe de nieuwe coalitie van BBB, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP de landbouwtransitie voor zich ziet. De coalitie wil boeren niet verplicht uitkopen als ze niet willen stoppen. „Wat is het plan als er niet genoeg boeren zijn die zich willen laten uitkopen?”, vroeg Statenlid Charlotte de Roo zich af.
Voor Lester van der Pluijm van de Partij voor de Dieren is het „compleet onduidelijk” hoe de doelen voor minder CO2-uitstoot gehaald zullen worden met de plannen uit het akkoord. De SP vond veel „borreltafelwijsheden” terug in het akkoord, zei Statenlid Eric van Kaathoven. De plannen die goed klinken aan de borreltafel zijn niet realistisch „zoals het bouwen van een kerncentrale in acht jaar”. In het akkoord staat dat de coalitie het bouwen van een kleine kerncentrale wil onderzoeken, „met het doel om het in deze periode zo voor te bereiden dat het over acht jaar gerealiseerd kan worden”.
Verder denkt Van Kaathoven dat de coalitie vooral „oude wijn in nieuwe zakken” is en zo lijken ook andere oppositiepartijen dat te zien. Marjolein Faber van de PVV noemde de terminologie in het akkoord „niet geruststellend”. Ze vindt het vol staan met politiek jargon. Volgens Faber is een „groot deel” van de BBB’ers inmiddels „deel van de gevestigde orde”. JA21 had het over „gewoon doorkabbelen”, verwijzend naar de naam van het akkoord: ‘Gewoon doen’.
In de motie werd de coalitie ook gevraagd samen te werken met de oppositie. JA21 vond het „teleurstellend” dat niet alle oppositiepartijen waren betrokken bij de motie. De partij stemde evengoed in, maar doordat de coalitie er niets in zag, werd hij niet aangenomen.