Barnevelds bedrijf maakt boerderijen zelfvoorzienend met zon en wind
Rengineers uit Barneveld timmert aan de weg met een energieconcept dat boerenbedrijven zelfvoorzienend moet maken. Kleine windmolens en zonnepanelen leveren het leeuwendeel van de stroom. Waterstof kan op termijn de tractoren gaan aandrijven. En boeren hebben zelf geen omkijken naar hun installatie.
„Boeren zagen hun energieprijzen de afgelopen tijd schrikbarend stijgen. Ze betalen zich scheel aan energie”, weet Anne van de Loenhorst, marketeer van Rengineers.
Het Barneveldse bedrijf, voorheen Bettink, is al jaren groot in het onderhouden van windmolens. „We hebben er nu 650 in onderhoud. We reviseren daarnaast afgedankte windmolens en geven die een tweede leven, vaak in het buitenland. Hiervoor zijn in ons land meestal grotere turbines teruggeplaatst”, verklaart Van de Loenhorst.
Rengineers zag vijf jaar geleden de vraag naar kleine windmolens stijgen. Toen windmolenfabrikant Lely Aircon een paar jaar terug te koop kwam, hapte het Barneveldse bedrijf toe. Inmiddels bouwt Rengineers kleine boerenwindmolens onder de naam BestWatt met vermogens van 10, 45 en 80 kilowatt met tiphoogten van 15 tot 30 meter. Een vestiging in het Duitse Leer bouwt alle besturingskasten en de 10 kilowattturbines; van de andere twee modellen heeft assemblage plaats in Barneveld.
In de productiehal, nu anderhalf jaar oud, schroeven werknemers molens van 45 kilowatt in elkaar. De turbineomkappingen van 1,5 meter lengte en een doorsnede van nog geen meter staan al in de grijze grondverf. „Ze worden straks wit gespoten”, vertelt Van de Loenhorst.
Compleet concept
BestWatt is niet het enige bedrijf dat in deze markt een plek probeert te veroveren. In Groningen bouwt EAZ Wind boerenwindturbines met houten wieken. Een andere fabrikant van kleine windmolens is WestWind Energy uit Australië.
Met een windturbine van BestWatt halen boeren echter niet alleen een willekeurige kleine windmolen naar hun erf. Rengineers gaat een stap verder. Het bedrijf biedt hun onder het label BestWatt een compleet duurzame-energieconcept. „Behalve windmolens plaatsen we zonnepanelen en opslagsystemen. Als de zon niet schijn, waait het meestal wel; ’s nachts en overdag als zon en wind het laten afweten, kan de eigen stroom uit de accu’s worden benut. De accu kan ook opladen als de stroom van het net goedkoop is; om die later te gebruiken als de prijs hoog is.”
Vooral boerenbedrijven met een melkrobot, die zeven dagen per week, 24 uur per dag aan staat, hebben hier belang bij, merkt de marketingmedewerkster. „Vaak hebben die bedrijven wel zonnepanelen, maar die leveren in de winter niet voldoende stroom. Met BestWatt kunnen ze jaarrond profiteren van hun eigen stroom.”
Een van de klanten van BestWatt is Harm Visscher uit Staphorst, die zijn ervaringen deelde in vakblad Boerderij . Het melkveebedrijf kan met zijn 120 koeien en twee melkrobots goed uit de voeten met de stroom die twee 10 kilowatt turbines samen met 246 zonnepanelen leveren. Het bedrijf is daarmee praktisch zelfvoorzienend.
Waterstof
Ook waterstof gaat een plek krijgen in het Bestwattconcept van Rengineers. Het bedrijf is bezig een waterstofinstallatie aan het systeem toe te voegen. Als de accu’s vol zijn en er is nog steeds aanbod van goedkope stroom, dan kan overtollige elektriciteit worden omgezet in waterstof. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt nuttig gebruikt op het bedrijf. De waterstof kan op de boerenbedrijven als brandstof dienen voor tractoren en andere machines.
„We zijn momenteel bezig om forteiland Pampus bij Amsterdam zelfvoorzienend te maken. We gaan daar twee kleine windmolens plaatsen, samen met zonnepanelen en een accusysteem. Daaraan koppelen we een waterstofinstallatie. Aan het einde van dit jaar hoopt Rengineers het project op te leveren.”
Van de Loenhorst hint alvast naar de toekomstplannen van het Barneveldse bedrijf. „In Putten hebben we een proefboerderij ingericht met het Bestwattconcept. Met zonnepanelen, een windmolen, een opslagsysteem en een water- stofinstallatie.”
Ze start een video op die laat zien hoe het concept in de praktijk werkt. Gebruikers hebben zelf geen omkijken naar de installatie. Slimme software berekent voortdurend de gunstigste instellingen van het moment, zodat terugleveren van stroom aan het net wordt beperkt tot een minimum.
Zeeland
Bestwatt is momenteel vooral nationaal bezig, met klanten in windrijke gebieden zoals Friesland en Groningen. „Het is een snelgroeiende markt. We hebben onlangs op een beurs gestaan in Zeeland. Daar kregen we naast belangstelling van Zeeuwen, ook heel wat vragen van Belgische boeren.”
De marketingmedewerkster beseft dat met name de accusystemen nog relatief veel geld kosten. „Toch merken we dat ze steeds vaker worden ingezet. Niet alleen op boerenbedrijven, maar ook bij windmolenparken.”
Rengineers heeft veel vertrouwen in waterstof. Van de Loenhorst: „Het is de toekomst. Al een jaar of vier rijden bij ons bedrijf twee auto’s op waterstof.” Ze wijst door het raam van het gloednieuwe pand naar buiten. „Daar liggen nu nog de masten van windmolens, maar binnen twee jaar hopen we daar een duurzame-energiehub te bouwen. Het wordt een plek bij de A1 en A30 waar elektrische auto’s kunnen opladen en waar trucks waterstof kunnen tanken. De aansluitingen liggen er al.”