Milieuorganisatie: verhogen prijs plastic bakjes niet voldoende
Het verhogen van de prijs voor plastic wegwerpbekers en -bakjes is onvoldoende om consumenten aan te moedigen hun eigen verpakking mee te nemen of te kiezen voor een herbruikbare verpakking. Dat stelt Recycling Netwerk Benelux (RNB). Het aanbieden van herbruikbare verpakkingen zou volgens de milieuorganisatie verplicht moeten worden om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.
Onder meer supermarkten, snackbars en benzinestations moeten vanaf zaterdag geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes die eenmalig gebruikt worden. Ook zijn ze verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dat kan door het verstrekken van een herbruikbare verpakking of door bakjes te vullen die mensen zelf meenemen.
De overheid heeft richtlijnen opgesteld, maar ondernemers mogen uiteindelijk zelf bepalen hoeveel zij extra rekenen. „Een paar cent extra is voor de meeste consumenten geen reden om niet voor die wegwerpbeker te kiezen, ze zijn gewend aan het gemak”, zegt projectmedewerker Karl Beerenfenger. Hij is ook betrokken bij Mission Reuse, een programma dat herbruikbare oplossingen voor wegwerpplastic onderzoekt en aanmoedigt. „De overheid zou die bedragen vast moeten leggen.”
Beter zou het zijn om ondernemers te verplichten om herbruikbare verpakkingen te gebruiken, zegt Beerenfenger. „Zolang wegwerpproducten op veel plekken beschikbaar blijven, wordt er niet voldoende geïnvesteerd in goede systemen om hergebruik te organiseren.” Daarmee doelt hij op bijvoorbeeld inzamelpunten waar mensen de verpakkingen kunnen inleveren en infrastructuur om de bakken en bekers te reinigen. „Om het gebruiksvriendelijker en goedkoper te maken, is het belangrijk dat hergebruik op grote schaal gebeurt.”
Dat het afwassen van al die verpakkingen veel water zou kosten en uiteindelijk ook slecht is voor het milieu, is volgens Beerenfenger „het klassieke argument van de wegwerpindustrie”. „De meeste takeaway-verpakkingen worden verbrand, waardoor we de grondstof volledig verliezen. Ook kost het recyclen van producten heel veel water en energie. Uiteindelijk is hergebruik duurzamer dan wegwerp.”
De nieuwe regels die vanaf 1 juli gaan gelden, moeten zwerfafval voorkomen en het gebruik van wegwerpplastic verminderen.