Prigozjin: we vermijden bloedvergieten, onze konvooien keren terug
Prigozjin heeft bekend gemaakt dat hij zijn konvooien laat terugkeren naar de bases om bloedvergieten te voorkomen. De troepen waren vanuit Rostov aan de Don opgerukt in de richting van Moskou. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
De Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin heeft via berichtendienst Telegram gezegd dat hij zijn strijders van de Wagner Groep, die oprukten naar Moskou, heeft opgedragen terug te keren naar hun bases om bloedvergieten te voorkomen.
Prigozjin zei dat zijn strijders de afgelopen 24 uur tot 200 kilometer waren opgerukt in de richting van Moskou.
Het kantoor van de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko meldt dat Prigozjin akkoord is gegaan met een de-escalatievoorstel na overleg. Er zou onder meer zijn gesproken over een veiligheidsgarantie voor de Wagnerstrijders.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft overleg gehad met de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Sunak over de situatie in Rusland, maakt het Witte Huis bekend.
„De leiders bespraken de situatie in Rusland. Ze bevestigden ook hun niet-aflatende steun voor Oekraïne”, zegt het Witte Huis zonder verder inhoudelijke details over het gesprek prijs te geven. In Rusland is de paramilitaire Wagner Groep in opstand gekomen. Het huurlingenleger is vanuit het zuiden bezig aan een opmars richting Moskou.
Met ingehouden adem volgt de wereld de opstand van het huurlingenleger van Wagner tegen Moskou. Kost dit Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin de kop? En overleeft president Vladimir Poetin de muiterij? Ruslandkenner prof. Hans van Koningsbrugge en historicus Hidde Bouwmeester geven duiding.
De burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin zegt dat de situatie in de stad „moeilijk” is, in het licht van de opstand van de Wagner Groep. Hij heeft ook aangekondigd dat maandag voor een deel van de stad geen werkdag zal zijn „om de risico’s tot een minimum te beperken”. Een uitzondering geldt daarbij voor autoriteiten, ondernemingen die continu moeten draaien en stadsdiensten.
Sobjanin roept inwoners ook op om reizen door de stad te beperken en waarschuwt voor wegblokkades. Eerder zaterdag werd al de noodtoestand afgekondigd.
Het huurlingenleger Wagner Groep komt steeds dichter in de buurt van Moskou, nadat het zaterdagochtend eerst de controle over de zuidelijke Russische stad Rostov aan de Don claimde. Inmiddels zijn de huurlingen van Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin al zeker tot aan de regio Lipetsk opgerukt, 400 kilometer van Moskou.
Volgens de gouverneur van de regio Lipetsk trekken er ook troepen van de Wagner Groep door zijn regio. Eerder werd de aanwezigheid van Wagner al bevestigd in Voronezj, ten zuiden van Lipetsk. De gelijknamige hoofdstad van Lipetsk ligt zo’n 400 kilometer ten zuiden van Moskou. Het huurlingenleger lijkt daar naartoe op te rukken.
De autoriteiten in Lipetsk riepen eerder de inwoners van de regio al op om voor hun veiligheid binnen te blijven.
Letland en Estland hebben de grenscontroles aangescherpt vanwege de onrust die in Rusland is ontstaan door de opstand van het huurlingenleger Wagner. „Visum- of grenstoegang van Russen die Rusland verlaten vanwege de huidige gebeurtenissen wordt niet overwogen”, zegt buitenlandminister en aanstaand president Rinkevics van Letland op Twitter.
Naast de verscherpte grenscontroles roept de Estse premier Kaja Kallas ook de burgers van haar eigen land op niet naar Rusland af te reizen. Zowel Kallas en Rinkevics benadrukken op Twitter dat er geen directe dreiging is voor hun landen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan geeft volgens het Kremlin zijn „volledige steun” aan de Russische president Vladimir Poetin, na een opstand binnen Rusland door het huurlingenleger Wagner Groep. De twee presidenten zouden elkaar telefonisch hebben gesproken. Poetin zou met Erdogan hebben gesproken over de muiterij in Rusland van het huurlingenleger, onder leiding van Jevgeni Prigozjin.
De relatie tussen de leiders van Turkije en Rusland is een gevoelige. Turkije is NAVO-lid, met het een na grootste leger van het bondgenootschap. Maar terwijl de NAVO Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland, houdt Erdogan ook de banden met het Kremlin warm.
De leider van de paramilitaire Wagner Groep heeft naar eigen zeggen zonder tegenstand de militaire basis in de Zuid-Russische stad Rostov-aan-de-Don ingenomen. De huurlingenbaas vocht in het 100 kilometer verder gelegen Oekraïne aan de zijde van de Russische strijdkrachten. Hij heeft dit weekeinde gezegd dat de strijdkrachten zijn manschappen hebben aangevallen en dat daarbij veel doden zijn gevallen.
Daarom is hij in opstand gekomen en naar Rostov getrokken, Het militaire hoofdkwartier ligt aan de noordwestrand van de stad en heeft ook een militair vliegveld. Het hoofdkwartier speelt een cruciale rol voor de Russische troepen aan het front in Oekraïne. Het is onduidelijk hoe de aanwezigheid van Prigozjin en een deel van zijn huurlingen in Rostov uitpakt voor de Russische troepen aan het front.
De 62-jarige Prigozjin heeft lang goede banden gehad met president Vladimir Poetin en werd ooit ‘Poetins chef’ genoemd, omdat hij voor het Kremlin maaltijden verzorgde. In 2014 doken in de oorlog in Oekraïne de huurlingen op van de Wagner Groep. Later heeft Prigozjin bekendgemaakt dat hij de oprichter en baas van het bedrijf is. De afgelopen tijd hebben vele duizenden huurlingen van Prigozjin in Oost-Oekraïne gevochten. Prigozjin raakte daarbij in conflict met de legerleiding, die hij geregeld de huid vol schold. Hij bleef echter loyaal aan Poetin die hij nu bekritiseert en bedreigt.
De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill steunt het „Russische staatshoofd” Poetin in zijn „pogingen om de onrust in ons land te verhinderen”, liet hij zaterdagmiddag in een verklaring weten. Kyrill riep op tot „nationale eenheid”.
De rebellie van de Russische huurlingenleider Jevgeni Prigozjin toont de chaos aan waarin president Vladimir Poetin zijn land heeft gestort door Oekraïne binnen te vallen. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op Telegram in reactie op de opstand van de huurlingen van de Wagner Groep.
Poetin moet zich volgens de Oekraïense president nu in Moskou verschansen “voor dezelfde mensen die hij eerder heeft bewapend”. Daarmee doelt Zelensky op de steun die Prigozjin en zijn Wagner Groep lange tijd kregen. Het Kremlin leunt niet alleen voor de oorlog in Oekraïne op het huurlingenbedrijf, maar gebruikt het ook al jarenlang om Russische belangen te verdedigen in Afrika en het Midden-Oosten. Voor de strijd in Oekraïne heeft Wagner onder meer wapens en munitie gekregen uit de voorraden van het Russische ministerie van Defensie, steun die veelal ten koste ging van het reguliere leger.
“De Russische zwakte is duidelijk”, aldus Zelensky. “En hoe langer Rusland zijn troepen en huurlingen in ons land houdt, hoe meer chaos, pijn en problemen het later zal krijgen.”
Bij de muiterij van Jevgeni Prigozjin en de huurlingen van zijn Wagner Groep is de cruciale vraag nu: wat gaan de Russische troepen doen. Dat zegt oud-commandant van de Nederlandse landstrijdkrachten Mart de Kruif. “Een ding is zeker, een weg terug is er niet voor Prigozjin.”
Volgens De Kruif kan de opstand van de Wagner Groep twee uitkomsten hebben: “defensieminister Sergej Sjojgoe en legerchef Valeri Gerasimov moeten weg (of erger). Of dit geldt voor Prigozjin”. Het is volgens de Nederlandse oud-commandant ook een strijd om draagkracht tussen Prigozjin en het leger. Prigozjin is nog altijd populair in de lagere rangen van het Russische leger. “Denk aan de terugkeer van Napoleon nadat hij was verbannen naar het eiland Elba. Hij ontsnapte en keerde terug, maar de troepen die hem moesten arresteren sloten zich massaal bij Napoleon aan.” Het is volgens De Kruif afwachten of zoiets zich de komende dagen ook in Rusland zal voordoen.
De Russische president Vladimir Poetin sprak zaterdagochtend het land toe en noemde de opstand ‘verraad’. Deze reactie is volgens De Kruif een bevestiging dat Prigozjin al zijn kaarten op tafel heeft gegooid. Tot nu toe had hij Poetin zelf nog niet aangevallen, daar is de afgelopen dagen verandering in gekomen.
Ook voor de oorlog in Oekraïne heeft de muiterij van Prigozjin concrete gevolgen. Het militaire hoofdkwartier van het zuidelijke district in Rostov aan de Don, dat de Wagner Groep in handen zegt te hebben, is een logistieke hub voor de Russische strijdkrachten in Oekraïne. Voor het front heeft dit volgens De Kruif drie consequenties: “Er is even geen leiding om te reageren op Oekraïense acties en er is tijdelijk geen logistiek, zoals aanvoer van wapens en afvoer van gewonden.” Als derde is het volgens De Kruif afwachten wat er gebeurt als de troepen in de Oekraïense loopgraven hier over horen en dan is de vraag welke impact dit heeft op de moraal. “Dat zullen we de komende dagen moeten afwachten”.
De Europese Commissie ziet de situatie in Rusland als “een intern-Russische aangelegenheid”, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Brussel volgt volgens hem de ontwikkelingen in Rusland nauwlettend en staat in voortdurend contact met de Europese diplomatieke vertegenwoordiging in Moskou.
Ook onderhoudt de commissie contacten met de afzonderlijke lidstaten en met internationale partners, waaronder de landen van de G7.
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, zei op Twitter eveneens dat sprake is van een “Russische” aangelegenheid. Hij liet erop volgen dat de Europese steun aan Oekraïne “onwankelbaar” is.
De voorzitters van beide Kamers van het Russische parlement hebben nadrukkelijk hun steun uitgesproken voor president Vladimir Poetin. Poetin had in een toespraak opgeroepen tot eenheid na de muiterij van paramilitairen onder leiding van Jevgeni Prigozjin in het zuiden van het land. Er zijn gevechten gemeld in twee regio’s. Poetins voorganger ex-president Dmitri Medvedev heeft ook tot steun aan Poetin opgeroepen, net als patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk.
Leiders van de door Rusland in Oekraïne bezette gebieden in de provincies Cherson en Zaporizja hebben ook benadrukt dat ze Poetin steunen in het conflict met de muitende chef van de paramilitairen van de Wagner Groep Prigozjin. De aan het Kremlin gelieerde Wagner Groep heeft een belangrijke rol gespeeld in de oorlog in Oekraïne.
Poetin heeft ook de steun van de Tsjetsjeense leider en militieleider Ramzan Kadirov. Die heeft aangeboden te helpen bij het neerslaan van de opstand. Kadirov heeft milities uit de Kaukasus die ook deelnemen aan de strijd in Oekraïne.
Poetin riep in zijn toespraak de donkere tijd in herinnering dat Russen tegen Russen vochten na het uitbreken van de revolutie van 1917. Een zegsman van de Oekraïense regering suggereerde zaterdag dat de opstand van Prigozjin slechts het begin is van een meer omvangrijke binnenlandse strijd tussen elites om de macht.
Prigozjin heeft het al lang aan de stok met de Russische legerleiding die volgens hem in de strijd faalt. Hij zegt door Russische strijdkrachten te zijn aangevallen en is met huurlingen naar Rostov aan de Don getrokken, een Russische stad die 100 kilometer van de Oekraïne grens ligt en waar een voor de Russische militaire operaties in Oekraïne belangrijke militair hoofdkwartier is.
De in opstand gekomen Russische huurlingenleider Jevgeni Prigozjin zegt dat zijn mannen “patriotten” zijn en dat zij zich niet zullen overgeven aan de Russische president Vladimir Poetin. “We willen niet dat het land nog langer gebukt gaat onder corruptie, leugens en bureaucratie”, zegt Prigozjin in een opgenomen verklaring.
Prigozjin is de baas van de Wagner Group en is in de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don in opstand gekomen. President Poetin beschuldigde hem zaterdagochtend van verraad. Volgens de huurlingenbaas beging de president daarmee “een fundamentele vergissing”.
Het is voor het eerst dat Prigozjin zich openlijk tegen Poetin keert. Tot nu toe bekritiseerde hij alleen de Russische legerleiding en de schatrijke elite.
De Wagner Group beschikt mogelijk over 25.000 huurlingen en Prigozjin zou willen optrekken naar Moskou. Behalve uit Rostov, komen er ook uit de regio Voronez berichten over gevechten.
De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdagochtend zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko gebeld. Volgens het Belarussische staatspersbureau Belta heeft Poetin zijn collega bijgepraat over de situatie in Rusland, waar huurlingenleider Jevgeni Prigozjin in opstand is gekomen.
Loekasjenko is een van de trouwste bondgenoten van de Russische president. Belarus, dat aan zowel Oekraïne als Rusland grenst, diende februari vorig jaar als springplank voor de Russische invasie van Oekraïne. Eerder deze maand stuurde Rusland ook tactische kernwapens naar Belarus.
Het Russische leger is in de regio Voronez, circa 500 kilometer ten zuiden van Moskou in gevechten verwikkeld aldus de regiogouverneur. Hij zei niet met wie, maar er zijn meldingen van de aanwezigheid van paramilitairen van de Wagner Groep in de regio. Ook zou een Russische militaire helikopter boven de regio zijn neergehaald.
Persbureau Reuters bericht dat ooggetuigen een militaire colonne van de Wagner Groep door Voronez-stad hebben zien rijden richting Lipetsk en Moskou. Meldingen over leden van de Wagner Groep komen uit verscheidene plaatsen in de regio. Zo zouden ze een militair vliegveld bij Millerovo, niet ver van de Oekraïense grens, in handen hebben.
Voronez is de tweede regio in Rusland waar gevechten worden gemeld tussen de Russische strijdkrachten en de huurlingen van Jevgeni Prigozjin. Hij is de baas van de Wagner Groep en is in opstand gekomen in Rostov aan de Don, 450 kilometer zuidelijker.
“In het kader van de antiterroristische operatie zijn de Russische strijdkrachten bezig met acties en de noodzakelijke gevechtshandelingen” in de regio, aldus gouverneur Aleksandr Goessev. Hij zei dat er een brandstofopslagplaats in de provinciehoofdstad in brand is gevlogen.
Volgens onbevestigde berichten wil Prigozjin van Rostov naar Moskou oprukken en dan zou hij door Voronez heen moeten. Er zijn verscheidene meldingen geweest dat militairen op de hoofdweg vanuit Rostov naar het noorden blokkades oprichten om te voorkomen dat meer van Prigozjins paramilitairen richting Moskou gaan rijden.
Wegen worden niet alleen afgesloten bij Rostov. Bij Moskou zouden twee bruggen over de rivier de Oka aan de zuidgrens van de regio Moskou zijn gesloten. De bruggen liggen op belangrijke routes van de Russische hoofdstad naar het zuiden inclusief de M4 die naar Rostov leidt. Op de weg zou ook een luchtaanval zijn uitgevoerd door Russische strijdkrachten waarbij een vrachtauto en niet een voertuig van de paramilitairen zou zijn geraakt.
Europese regeringen zeggen de ontwikkelingen rond de opstand van het huurlingenleger van Wagner nauwlettend te volgen. “We monitoren de ontwikkelingen in Rusland nauwgezet”, zegt een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Ook Emmanuel Macron wordt op de hoogte gehouden. “De president volgt de situatie zeer nauwgezet. We blijven ons richten op de steun aan Oekraïne”, heeft het Elysée laten weten.
De Duitse regering kondigde zaterdag ook aan extra wapentuig naar Oekraïne te sturen. Het gaat om 45 Gepards, gepantserd luchtdoelgeschut. Daarvan zijn er nu al 34 in Oekraïne. De komende weken komen daar vijftien bij en in de loop van het jaar nog eens dertig. Hiervoor wordt samengewerkt met de Verenigde Staten.
Het Britse ministerie van Defensie sprak eerder zaterdag van “de grootste uitdaging voor de Russische staat in de recente geschiedenis”. De Nederlandse krijgsmacht volgt de ontwikkelingen “op de voet” en noemt het “natuurlijk slecht nieuws voor Poetin”.
De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russen opgeroepen zich achter president Vladimir Poetin te scharen. De oproep volgt op wat Poetin “een gewapende militaire opstand” en “een dolksteek in de rug” heeft genoemd.
Het paramilitaire huurlingenbedrijf Wagner Groep was actief in het oosten van Oekraïne. De baas, Jevgeni Prigozjin, zegt dat zijn manschappen daar door Russische strijdkrachten zijn aangevallen. Hij is met huurlingen naar Rostov aan de Don in Rusland getrokken, niet ver van de Oekraïense grens.
De Russische politie heeft volgens plaatselijke media zwaar bewapend een inval gedaan in het kantoor van de Wagner Groep van Jevgeni Prigozjin in Sint-Petersburg. Prigozjin leidt met zijn huurlingen in het zuiden van Rusland een opstand die volgens hem gericht is op de falende legerleiding.
Vrijdag werd bekendgemaakt dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Er zijn volgens meldingen uit Sint-Petersburg ook veel zwaar bewapende militairen of agenten bij een hotel dat banden heeft met de muitende Prigozjin.
‘De Particuliere Militaire Maatschappij Wagner’ van Prigozjin stamt uit 2014 toen circa 250 huurlingen gingen deelnemen aan de oorlog in Oekraïne. Nu zijn er naar verluidt honderd keer zo veel huurlingen bij de Wagner Groep. Velen hebben deelgenomen aan de strijd in de Oekraïense regio Donbass. Volgens Prigozjin faalt het leger daar. Hij is al geruime tijd in conflict met de legerleiding.
Nu heeft hij de Russische strijdkrachten ervan beschuldigd zijn manschappen in Oekraïne te hebben aangevallen vanuit de lucht, wat veel slachtoffers zou hebben veroorzaakt. Vervolgens is hij met huurlingen naar Rostov aan de Don getrokken, 100 kilometer van de Oekraïense grens. Volgens president Vladimir Poetin belegeren ze daar militaire bases. Volgens Prigozjin hebben ze het militaire hoofdkwartier daar in handen.
Of de opstand van het huurlingenleger Wagner in Rusland zal slagen, is afhankelijk van de loyaliteit van de Russische strijdkrachten. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse inlichtingenupdate. “Dit is de grootste uitdaging voor de Russische staat in de recente geschiedenis.” Ook een Amerikaanse denktank zegt dat het nog de vraag is hoe de Russische defensie zal reageren.
De Britse krijgsmacht denkt dat Wagner richting Moskou probeert te trekken. Vooralsnog zeggen de Britten weinig signalen te krijgen dat ze daarbij op veel verzet stuiten van de Russische krijgsmacht. Om de huurlingen tegen te kunnen houden, zal voor het Kremlin vooral de inzet van de Russische Nationale Garde belangrijk blijken, zo zegt het Britse ministerie van Defensie.
Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) is het nog maar de vraag of Wagner in staat zal zijn om de Russische militaire top in Moskou omver te werpen. Het instituut zegt dat Wagner-leider Jevgeni Prigozjin medestanders nodig heeft binnen de Russische krijgsmacht, maar die vermoedelijk niet zal treffen. Poetin probeert dat in ieder geval te voorkomen.
Wel zal de omsingeling van het Russische militaire hoofdkwartier in Rostov aan de Don gevolgen hebben voor de oorlog in Oekraïne. Vanuit die stad wordt een belangrijk deel van de Russische troepen aangestuurd voor de strijd tegen de Oekraïense krijgsmacht, die bezig is met een offensief.
Wat weten we eigenlijk van de Wagnergroep, die nu in Rusland voor zoveel onrust zorgt?
Het Nederlandse ministerie van Defensie volgt de situatie in Rusland “op de voet”, laat defensieminister Kajsa Ollongren desgevraagd via haar woordvoerder weten. Wel is het nu nog te vroeg voor conclusies, aldus Defensie. Het huurlingenleger Wagner heeft zich tegen de Russische legertop gekeerd en zou de zuidelijke Russische stad Rostov in handen hebben.
“Onenigheid tussen de Wagner-huurlingen en de Russische legertop is natuurlijk slecht nieuws voor Poetin”, reageert Ollongren. De oorlog verloopt sowieso al niet hoe de Russische president het graag zou zien, benadrukt zij.
Ook minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) volgt “met veel aandacht de binnenlandse ontwikkelingen in Rusland”, schrijft hij op Twitter. “Daarnaast ben ik in nauw contact met de ambassade, die er alles aan doet om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie.”
Wagner-leider Jevgeni Prigozjin zou willen optrekken naar de Russische hoofdstad Moskou. Mogelijk heeft hij 25.000 huurlingen in dienst.
Vrijdag werd bekend dat Prigozjin strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Daar kan hij twintig jaar celstraf voor krijgen.
De opstand van de huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin in het zuiden van Rusland is “slechts een begin” van binnenlandse strijd in Rusland, volgens een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Mychailo Podolyak. Podolyak stelt dat “de elites in Rusland duidelijk diep verdeeld zijn”. Ze kunnen het volgens hem niet meer bijleggen en er zou meer interne strijd in Rusland aankomen.
Rusland zal hard optreden tegen “verraders” die “de wapens hebben opgepakt tegen hun kameraden”. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een televisietoespraak. “Iedere binnenlandse muiterij is een serieuze bedreiging tegen onze staat”, zei hij. Hij sprak van “landverraad, afpersing en terrorisme” en “een klap voor Rusland, een klap voor ons volk”.
“We vechten voor onze onafhankelijkheid, het recht om Rusland te blijven”, zei Poetin. Volgens de president moet iedereen die de strijd ondermijnt “uitgeschakeld worden”. “Dit is verraad van degenen die het land in de armen drijven van anarchie, broedermoord, uiteindelijk de nederlaag en capitulatie.”
Poetin kondigde verder “doortastend optreden in Rostov aan de Don” aan. In die stad hebben strijders van het huurlingenleger Wagner het militaire hoofdkwartier en bestuursgebouwen omsingeld. Hoe dat optreden er precies uit zal zien, zei Poetin niet.
President Poetin riep de betrokkenen op om hun opstand, die hij omschreef als “een dolkstoot in de rug”, te staken. “Samen met het moederland zullen we iedere beproeving doorstaan en er nog sterker uitkomen.”
De Russische leider sprak herhaaldelijk van landverraad als gevolg van “persoonlijke ambities die de overhand krijgen over het vertrouwen in het volk”. Hij maakte ook een vergelijking met 1917, het jaar van de Russische revolutie.
De autoriteiten in de regio Moskou hebben een noodtoestand uitgeroepen gericht op de bestrijding van terrorisme. De veiligheidsmaatregelen worden verscherpt om mogelijke aanslagen te voorkomen. De maatregel volgt op de muiterij van huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin in het zuiden van Rusland. Volgens onbevestigde berichten wil Prigozjin naar Moskou optrekken. De hoofdstad ligt 950 kilometer ten noorden van Rostov, waar Prigozjin en zijn manschappen het militaire hoofdkwartier in handen zouden hebben.
Volgens de burgemeester van Moskou worden in het kader van de anti-terreurnoodtoestand alle grote bijeenkomsten of evenementen opgeschort. Ook zijn er scherpere veiligheidsmaatregelen, maar verder verloopt alles normaal in de stad, aldus burgemeester Sergej Sobjanin.
De muiterij van Prigozjin heeft voor paniek gezorgd. President Vladimir Poetin houdt zaterdag een toespraak tot de natie. Prigozjin zou mogelijk 25.000 huurlingen in dienst hebben. Het Kremlin heeft die opgeroepen niet aan de muiterij van hun chef mee te doen. Vrijdag werd bekend dat Prigozjin strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Daar kan 20 jaar cel op staan.
De Russische president Vladimir Poetin spreekt volgens meldingen van persbureau TASS op korte termijn de natie toe. De baas van het huurlingenleger van de Wagner-Groep, Jevgeni Prigozjin, rebelleert naar het zich laat aanzien met zijn naar eigen zeggen 25.000 huurlingen omdat zijn manschappen in Oekraïne zouden zijn aangevallen door Russische luchtmacht en daarbij zouden veel doden zijn gevallen. De Russische strijdkrachten ontkennen dat Prigozjin werd aangevallen.
Prigozjin heeft gezegd dat hij het militaire hoofdkwartier in Rostov aan de Don in handen heeft, een hoofdkwartier dat een cruciale rol in de oorlog in Oekraïne speelt. Volgens de Wagner-baas belemmert zijn actie het verloop van de oorlog in Oekraïne niet. Prigozjin ligt al maanden op ramkoers met de legerleiding over het verloop van de oorlog.
Vrijdag werd bekend dat de Russische veiligheidsdienst FSB Prigozjin strafrechtelijk vervolgt, omdat hij zou hebben opgeroepen tot muiterij.
De gouverneur van de zuid-Russische regio Rostov heeft burgers zaterdag opgeroepen kalm te blijven en binnen te blijven, naar aanleiding van de eerder geuite dreigementen van de baas van het Wagner-huurlingenleger Jevgeni Prigozjin.
“Wetshandhavers doen al het nodige om de veiligheid van de burgers in dit gebied te waarborgen. Ik vraag iedereen om kalm te blijven en hun huizen niet te verlaten, tenzij noodzakelijk”, aldus een boodschap die gepost werd op het sociale medium Telegram.
Op social media circuleren video-opnames van wat ogenschijnlijk militaire helikopters zijn die over de stad Rostov aan de Don vliegen en van een aantal pantservoertuigen op zaterdagochtend in de straten van de stad, schrijft CNN. Het is volgens de Amerikaanse nieuwssite niet duidelijk onder wiens bevel de voertuigen staan. CNN heeft wel kunnen vaststellen dat de video-opnames gemaakt zijn in Rostov aan de Don.
Prigozjin had eerder gezegd dat hij en zijn huurlingenleger de grens met Rusland vanuit Oekraïne waren overgestoken en de stad Rostov aan de Don waren binnengetrokken. Deze bewering kon volgens verschillende persbureaus niet onafhankelijk worden bevestigd. In het bericht van de gouverneur werd niet gezegd of de Wagner-huurlingen de regio Rostov daadwerkelijk zijn binnengetrokken.
De baas van het Wagner-huurlingenleger Jevgeni Prigozjin heeft zaterdag gezegd dat alle militaire objecten in de Russische stad Rostov aan de Don onder controle staan van de Wagner-groep. Het Russische persbureau TASS heeft foto’s gepubliceerd van pantservoertuigen en soldaten van de Wagner-groep in de straten van de stad, zo meldt de New York Times.
In een videoboodschap op het sociale medium Telegram zegt Prigozjin dat hij en zijn huurlingen zich in het militaire hoofdkwartier van het zuidelijke district bevinden dat in Rostov aan de Don ligt. Hij dreigt een blokkade om de stad te leggen en naar Moskou op te trekken tenzij defensieminister Sergej Sjojgoe en legerchef Valeri Gerasimov hem in de stad ontmoeten.
Volgens de Wagner-baas belemmert zijn actie het verloop van de oorlog in Oekraïne niet. Prigozjin ligt al maanden op ramkoers met Sjojgoe en Gerasimov over het verloop van de oorlog.
Advertentie
Sociale media-accounts van de paramilitaire Wagner Groep zijn door de Russische mediatoezichthouder geblokkeerd. Toezichthouder Roskomnadzor wil op die manier voorkomen dat via die kanalen wordt opgeroepen tot „deelname aan militaire muiterij” van Wagner, meldt het Russische staatspersbureau TASS.
Het gaat in ieder geval om de accounts op het in Rusland populaire sociale netwerk VKontakte, of VK. Maar ook op andere sociale media zouden accounts van Wagner zijn geblokkeerd.
President Vladimir Poetin noemde de opstand eerder op zaterdag „binnenlandse muiterij” en sprak van „landverraad, afpersing en terrorisme”.