Ordina ziet af van bod op PinkRoccade
Automatiseerder Ordina brengt toch geen bod uit op branchegenoot PinkRoccade. De informatie die PinkRoccade aan Ordina beschikbaar stelde voor een boekenonderzoek is volgens Ordina te gebrekkig. Getronics is daarmee de enige gegadigde voor overname van PinkRoccade.
Ordina maakte het afzien van de overname van Pink dinsdag nabeurs bekend. Volgens een verklaring stelt de informatie die PinkRoccade beschikbaar heeft gesteld in het kader van het boekenonderzoek Ordina „onvoldoende in staat zijn voorgenomen bod op verantwoorde wijze te onderbouwen.”
Ordina verzocht het bestuur van PinkRoccade in de loop van zijn boekenonderzoek om meer informatie. Die extra gegevens waren volgens Ordina „essentieel om de mogelijkheid tot het behalen van synergievoordelen te beoordelen en voor het onderbouwen van de ’businesscase’ van het samengaan van beide bedrijven.” PinkRoccade liet echter weten Ordina’s verzoek niet te honoreren.
De afgelopen maanden zat Ordina concurrent Getronics flink in de haren bij diens voornemen PinkRoccade over te nemen. Het samengaan van die twee was zo goed als beklonken, toen Ordina zich meldde als geïnteresseerde koper en verhoogde in december het aanvankelijke bod van 350 miljoen euro tot 370 miljoen euro. Onder druk van grootaandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat, moest PinkRoccade Ordina vervolgens met pijn in het hart een boekenonderzoek toestaan. Het bedrijf heeft nooit onder stoelen of banken gestoken liever met Getronics in zee te gaan.
Bestuursvoorzitter van Ordina Ronald Kasteel verklaarde dinsdag teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Hij vindt dat PinkRoccade „niet soepel” heeft meegewerkt aan het boekenonderzoek, ondanks herhaaldelijk aandringen. Het lijkt er volgens Kasteel op dat PinkRoccade iets te verbergen heeft. Dat gevoel komt mede voort uit het feit dat de informatie waar Ordina om had gevraagd wat hem betreft ook aan Getronics mocht worden gegeven.
Kasteel zei in het boekenonderzoek behoefte te hebben aan een „grotere mate van transparantie”, en niet zozeer aan concurrentiegevoelige informatie. De bestuursvoorzitter van Ordina vindt dat zijn bedrijf „geen eerlijke kans” heeft gehad. Kasteel voegde er overigens aan toe dat hij niet voor één gat te vangen is en sluit de overname van een ander bedrijf niet uit. Namen wilde hij niet geven. Ook ziet hij het bedrijf dat na de overname van PinkRoccade door Getronics zal ontstaan niet als een gevaarlijke concurrent.
Getronics zou woensdag met een verklaring komen. Een woordvoerder noemde de bekendmaking van Ordina „geen onprettig bericht.” Meer wil hij er niet over kwijt. Er is volgens hem sprake van een nieuwe situatie die eerst moet worden doorzien en overzien. Op 2 februari belegt Getronics een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de mogelijke overname van PinkRoccade. Het bedrijf bood tot nu toe 350 miljoen euro in contanten voor PinkRoccade.
CNV Dienstenbond liet in een reactie weten dat het in deze zaak nog alle kanten op kan. „Of Getronics en PinkRoccade vieren een feestje, of de aandeelhouders van PinkRoccade gaan zich roeren en zeggen dat Ordina geen eerlijke kans heeft gehad. In het laatste geval zijn we weer terug bij af”, meende bestuurder Wim Burggraaf van CNV. „Ik sta nergens meer van te kijken.”
FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen gaat er vooralsnog van uit dat PinkRoccade nu verder gaat met Getronics. Dat betekent dat er in elk geval duidelijkheid is voor de werknemers, zei hij. Getronics wil bij een fusie ongeveer 400 banen schrappen in Nederland.
Mochten Getronics en PinkRoccade inderdaad samengaan, dan ontstaat een combinatie met een omzet van ruim 3 miljard euro en meer dan 29.000 werknemers in meer dan dertig landen. Het nieuwe bedrijf passeert daarmee koploper AtosOrigin. De samenvoeging kan leiden tot een jaarlijkse besparing van 35 à 40 miljoen euro. De nieuwe combinatie krijgt een leidende positie in de Benelux, Het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. PinkRoccade is voortgekomen uit het zogeheten Rijks Computer Centrum (RCC) van de rijksoverheid. De staat heeft nog altijd een belang van 25 procent in het bedrijf.