Heb je recht op loon als je werkgever vindt dat je niet ziek bent?
Je bent ziek en je werkgever twijfelt aan je ziekmelding. Hij betaalt geen loon en jij hebt geen verklaring van een arts. Heb je recht op doorbetaling van je loon?
Sinds John in dienst is bij een nieuwe werkgever, hebben de twee een meningsverschil over een al dan niet toegezegd pensioen. John gaat hierover voortdurend in discussie. Ook als de einddatum van zijn jaarcontract nadert, gaat hij hiermee door, wat tot irritatie bij zijn baas leidt.
De gemoederen lopen hoog op en op een bepaald moment krijgt John zelfs van een medewerkster van Personeelszaken te horen dat hij beter een andere werkgever kan zoeken.
„Dat lijkt me een uitstekend idee”, reageert John en hij vertrekt. Eenmaal thuis beseft hij dat zijn woorden verkeerd kunnen worden opgevat en in een appbericht laat hij de medewerkster weten dat het niet zijn bedoeling was om ontslag te nemen.
Geschrokken
Al snel krijgt hij een reactie, maar die blijkt niet voor John bedoeld. De medewerkster beklaagt zich over hem bij zijn werkgever, en dat bepaald niet in vleiende bewoordingen. Direct daarop meldt de geschrokken John zich per app ziek.
De volgende dag laat zijn werkgever hem weten dat zijn contract niet verlengd wordt én dat zijn ziekmelding niet wordt accepteerd.
John protesteert en geeft aan dat hij een gesprek met de bedrijfsarts wil, maar de werkgever weigert dat resoluut. Hij stelt dat John niet ziek is, gewoon aan het werk zou moeten gaan, en hij betaalt hem vervolgens geen salaris meer. Twee maanden later loopt het contract af en heeft John nog steeds geen loon gezien.
Ik adviseer John om het loon te vorderen via de kantonrechter. Daarbij heeft hij eigenlijk een deskundigenverklaring van het UWV nodig, maar die wordt alleen afgegeven als er eerst een primair oordeel is van de bedrijfsarts. En daar mocht John niet naar toe.
Korte metten
Zoals verwacht verweerde de werkgever zich in de procedure met het feit dat John geen deskundigenverklaring van het UWV kon overleggen. John zou daarom niet-niet ontvankelijk verklaard moeten worden.
De kantonrechter maakte korte metten met dat verweer. Door de ziekmelding niet te accepteren en de bedrijfsarts niet in te schakelen creëerde de werkgever de situatie dat het voor John onmogelijk was een deskundigenverklaring te overleggen. Die situatie diende volledig voor rekening van de werkgever te komen. Ook gaf de kantonrechter aan dat de werkgever hiermee ernstig verwijtbaar gehandeld had.
Les voor de werkgever: ga niet in discussie over een ziekmelding, gebruik geen termen die lijken op het niet accepteren van een ziekmelding en schakel bij een conflict altijd de bedrijfsarts in.
De auteur is coördinator arbeidsvoorwaarden bij de RMU.