Delen Noordzee en Baltische Zee zijn opvallend warm
Delen van de Baltische Zee bij Noorwegen en Finland en van de Noordzee bij het Verenigd Koninkrijk zijn opvallend warm. Satellietgegevens van het Europees Ruimteagentschap (ESA) laten dinsdag zien dat de temperatuur van de zee voor de kust van onder meer Noorwegen soms wel 8 graden hoger ligt dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Bij het Verenigd Koninkrijk is de zee soms zo’n 5 graden warmer.
Het gaat daar met name om de kustgebieden voor de oostkust van het Verenigd Koninkrijk en voor de noordwestkust van Ierland. ESA noemt het een extreme hittegolf in de zee, „buitengewoon ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar”. Volgens gegevens van het Britse weerinstituut Met Office is er wereldwijd een trend te zien waarin het zeewater opwarmt. De zeeoppervlaktetemperatuur was in zowel april als mei hoger dan ooit.
ESA zegt dat hittegolven in de oceaan kunnen leiden tot massale sterfte onder vissen en andere zeedieren. Bovendien kunnen door de warme zee ook extreme weersomstandigheden ontstaan, zoals cyclonen. Die kunnen dan ook intenser worden en langer aanhouden.
Klimaatwetenschappers verwachten dat het komende jaar nog meer temperatuurrecords verbroken kunnen worden. Dat komt mede door het natuurverschijnsel El Niño. Daarmee warmt het zeewater rond de Stille Oceaan op.
Dat wereldwijd een opwarming van oceaantemperatuur te zien is, noemt ESA-chef Craig Donlon erg verrassend. Hij verwacht ook dat daardoor het zee-ijs in het noordpoolgebied sneller zal smelten.
Op de satellietgegevens lijkt de situatie bij de Nederlandse kust redelijk normaal voor deze tijd van het jaar. De gegevens van ESA zijn wel een momentopname, de temperatuur is gemeten op 18 juni van dit jaar en vergeleken met het gemiddelde over 35 jaar (tussen 1981 en 2016).