„Crisisnoodopvang asielzoekers ziekmakend”
De zorg voor asielzoekers is onvoldoende in de meeste crisisnoodopvanglocaties. Dat concludeerden onderzoekers van het Rode Kruis, Dokters van de Wereld en expertisecentrum Pharos in een rapport dat deze dinsdag uitkwam. Zo zou er sprake zijn van onder andere slechte huisvesting.
In mei leefden zo’n zevenduizend asielzoekers in de crisisnoodopvang. De onderzoekers bezochten onder meer loodsen. Die zijn bedoeld voor korte opvang. „In de praktijk blijkt dat mensen vaak maanden op een locatie verblijven zonder zicht op een andere verblijfplaats.”
In het onderzoek, dat deze dinsdag werd aangeboden aan parlementariërs, staat onder meer dat infecties veel voorkomen op locaties waar bewoners dicht op elkaar leven.
Soms worden ‘kamers’ alleen gescheiden door gordijnen. Dat zorgt voor privacyproblemen. Veel bewoners kampen met psychische klachten door oorlog. Verder is deze manier van crisisnoodopvang belastend voor professionals.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Wouter Kolff, voorzitter van het Veiligheidsberaad, verwijzen naar de gemeenten. Volgens het COA hebben de meeste gemeenten de opvang goed geregeld.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt het liefst van de crisisnoodopvang af te willen, net als VluchtelingenWerk. De GGD’en in Nederland willen extra aandacht voor kinderen in de crisisnoodopvang. Ze zijn kwetsbaar en horen er niet thuis, zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten.
Ook Defence for Children kwam deze dinsdag met een rapport. Volgens de kinderrechtenorganisatie wordt de ontwikkeling van minderjarige kinderen in gezinslocaties voor uitgeprocedeerden geschaad. Het ontbreekt daar aan veiligheid. Zo hebben de kinderen last van slaapproblemen. De organisatie vraagt de overheid gezinslocaties in hun huidige vorm af te schaffen.
Defence for Children komt met een reeks aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Zo moeten gedwongen verhuizingen stoppen.
De onderzoekers spraken met meer dan 130 bewoners op 9 crisisnoodopvanglocaties, tientallen zorgverleners, 13 locatiemanagers en 11 beleidsmakers.