Scholieren Uganda zongen tot hun moordenaars kwamen
Leerlingen van de Lhubiriha Secondary School in Mpondwe, Uganda, zongen zoals gebruikelijk Bijbelse liedjes voordat ze zouden gaan slapen. Maar vrijdagavond kwamen militanten hen daarna afslachten.
Dat is wat een omwonende van de school, Mary Masika, zondag tegen de Britse omroep BBC vertelde. Toen het zingen overging in geschreeuw dachten Masika en haar dochter eerst nog dat de leerlingen een lolletje aan het maken waren. Maar al snel werd hen duidelijk dat er een gruwelijke aanval gaande was op het schoolterrein, waar ruim 63 leerlingen verbleven.
Zo’n 90 minuten later verlieten de aanvallers het terrein weer. Voor de poort van Masika vroeg één van de militanten aan een ‘collega’ of „de klus was geklaard”. Dat bleek het geval. „We zijn erin geslaagd het land van (de Ugandese president, MW) Museveni te ontwrichten”, constateerde een aanvaller vervolgens. De prijs daarvoor: 41 doden, onder wie 38 leerlingen. Zes leerlingen zijn vermoedelijk ontvoerd.
Volgens een woordvoerder van het Ugandese leger zijn de omgekomen jongens waarschijnlijk in een slaapzaal opgesloten of hebben ze zelf de deur op slot gedaan. De militanten hebben de zaal in brand gestoken –veel van de lichamen zijn onherkenbaar verbrand. Daarna drongen de aanvallers de slaapzaal van de meisjes binnen.
Rebellen
Het Ugandese leger gaat ervan uit dat de islamistische militie Allied Democratic Forces (ADF) achter de aanval zit. Dat is een groepering met wortels in Uganda, in de jaren 90 ontstaan vanuit verzet tegen Museveni. Sinds lange tijd opereert de groepering, een coalitie van verschillende rebellengroepen, echter vanuit het oosten van Congo. In 2019 zocht de ADF aansluiting bij Islamitische Staat, al is onduidelijk hoe hecht de band in de praktijk is.
De minister van Onderwijs van Uganda, Janet Museveni, zei dat de aanval het stempel van de ADF draagt, maar dat er ook andere opties worden onderzocht. Er was bijvoorbeeld een conflict gaande over de zeggenschap over de door een Canadese ngo opgezette school. In deze vete zou de ADF ook ingezet kunnen zijn. Vooralsnog heeft ADF de aanslag nog niet opgeëist.
In Uganda rijst intussen de vraag hoe zo’n grote aanval plaats heeft kunnen vinden in een regio waar het leger in relatief grote getale aanwezig is. De aanval is in Uganda de dodelijkste sinds 2010, toen 76 mensen omkwamen bij een dubbele aanslag in de hoofdstad Kampala.