Binnenland

24 miljard voor plannen landelijk gebied niet toereikend

De 24,3 miljard euro die het Rijk in het transitiefonds heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere provinciale plannen voor de landelijke gebieden is niet toereikend. Hoewel pas ruim de helft van de provincies een bedrag bekend heeft gemaakt, zou er nu al meer geld nodig zijn om alle provincies te geven wat ze willen. Dat komt naar voren uit een inventarisatie door het ANP.

ANP
16 June 2023 15:01

Het Rijk verwacht van alle twaalf provincies dat ze voor 1 juli een conceptversie van hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) inleveren. De provincie Noord-Brabant vraagt 8 miljard euro en de provincie Overijssel zegt 5 miljard euro nodig te hebben. De provincie Noord-Holland wil 1,2 miljard euro, Friesland wil 4,5 miljard euro, Groningen vraagt om ruim 3 miljard euro en Flevoland 1 miljard. In het geval van Limburg gaat het om 2 tot 6 miljard.

Van andere provincies is nog niet bekend hoeveel geld ze nodig denken te hebben. Drenthe heeft inmiddels een conceptplan goedgekeurd, maar vindt het nog te vroeg een financiële claim neer te leggen. De huidige Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (Landbouw) heeft aangegeven dat een „substantieel deel” van het geld nodig zal zijn voor Gelderland. In de provincie liggen de twee droogste gebieden van Nederland: de Veluwe en de Achterhoek. Ook heeft Gelderland na Noord-Brabant de meeste boeren en verreweg de meeste piekbelasters.

Zuid-Holland heeft ook nog geen bedrag genoemd, al spreken ingewijden over zo’n 7 miljard euro. De provincie legt op dit moment de laatste hand aan een „toetsbaar voorontwerp” van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). „Het bedrag waar Zuid-Holland een beroep op gaat doen, is mede afhankelijk van de gesprekken die op dit moment worden gevoerd met gebiedspartijen”, aldus een woordvoerder.

De provincie Utrecht verwacht binnenkort informatie over de gewenste bijdrage te kunnen geven. Ook de provincie Zeeland heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel geld ze gaat vragen uit het ‘stikstoffonds’.

De tot nu toe gepresenteerde plannen hebben nog een voorlopige status, mede doordat er nog geen landelijk landbouwakkoord is. Ook speelt mee dat in meerdere provincies nog coalitieonderhandelingen lopen. De toekomst van het landelijk gebied en de aanpak van stikstofuitstoot spelen daarin een belangrijke rol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer