Invoering nieuw bediensysteem meldkamers gestaakt na storingen
Bij de overgang op een nieuw radiobediensysteem voor meldkamers waar bijvoorbeeld 112-meldingen binnenkomen zijn tal van problemen ontstaan. Meldkamers kampten kort na de invoering met storingen. Hierdoor zijn de meeste meldkamers teruggegaan op het oude systeem. Slechts vier meldkamers werken momenteel met het nieuwe radiosysteem dat in mei zou worden ingevoerd, meldt minister Dilan Yesilgöz (Justitie) aan de Tweede Kamer.
De andere negen meldkamers blijven voorlopig nog met het oude radiobediensysteem werken. Een besluit over de verdere overstap op het nieuwe systeem, dat er juist voor zou moeten zorgen „dat we de komende jaren kunnen beschikken over een up-to-date en robuuste voorziening voor de meldkamers en onze hulpverleners”, valt later pas.
De centralist van de meldkamer, waar onder meer 112-meldingen binnenkomen, gebruikt het radiobediensysteem om bijvoorbeeld hulpverleners aan elkaar te verbinden, een belangrijke taak van de meldkamer.
Begin mei zou de ‘migratie’ naar het nieuwe systeem plaatsvinden. Maar vrijwel meteen daarna „werden meldkamers en gebruikers geconfronteerd met instabiliteit” en uitval van het systeem, evenals uitval van de koppeling met een ander meldkamersysteem. Daardoor moesten meldkamers overgaan op een noodprocedure, waarbij portofoons en „andere middelen” zoals gewone telefoons worden gebruikt.
In eerste instantie is gepoogd om de problemen op te lossen, maar die aanpassingen hadden te weinig effect. Een week na de invoering zijn daarom vier meldkamers teruggegaan naar het oude systeem. Daarna moesten meldkamers opnieuw naar een noodprocedure grijpen door storingen, waarop de meeste andere meldkamers „met het oog op de operationele werkbaarheid” terug zijn gegaan op het oude systeem. „Sindsdien hebben er tot op heden zich geen verstoringen meer voorgedaan met het radiobediensysteem”, aldus Yesilgöz.
„Een sluitende oorzaak van de verstoringen is nog niet gevonden”, voegt de bewindsvrouw toe. Partijen die betrokken waren bij de invoering en een externe partij analyseren nu de oorzaken van de storingen en de gevolgen ervan. Dat gebeurt nog deze maand. „Na deze analyse zal pas besluitvorming plaatsvinden hoe we verder kunnen met de migratie.”