Bits of Freedom: eerste regels AI belangrijke stap, meer nodig
Bits of Freedom is blij dat de rechten van mensen online beter beschermd worden nu het Europees Parlement heeft ingestemd met regulering van AI. „Maar op bepaalde vlakken kan nog wel op gevaarlijke manieren geëxperimenteerd worden met kunstmatige intelligentie”, reageert juridisch beleidsadviseur Nadia Benaissa. „Regelgeving waar nu over gesproken wordt is goed, maar het kan beter.” Niet alle groepen mensen worden even goed beschermd, zegt de organisatie.
Dat het Europees Parlement als eerste ter wereld regels heeft aangenomen om AI, waaronder chatbotmodellen als ChatGPT, te reguleren is volgens haar „wereldwijd een belangrijke stap”. Zo zijn er regels voor onder meer het ontwerpen en het gebruiken ervan. Ook wordt gezichtserkenning met slimme camera’s in de publieke ruimte verboden. „Europa geeft hiermee aan dat gezichtsherkenning niet genormaliseerd wordt”, zegt Benaissa. „Mensen moeten kunnen blijven leven in een open en vrije samenleving, waarbij gezichten niet gereduceerd worden tot streepjescodes.” Het is volgens haar ook een goede zaak dat mensen die benadeeld zijn door AI recht hebben op uitleg.
Ondanks een set aan regels vindt Bits of Freedom dat bepaalde groepen mensen tussen wal en schip vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om migranten. „Bij grensovergangen wordt volop geëxperimenteerd met AI-toepassingen om te controleren of vluchtelingen bijvoorbeeld eerlijk zijn over de plek waar ze vandaan komen of dat ze een gevaar vormen. Daar lijkt niet goed op toegezien te worden en er zijn nu nog amper regels voor om dat te beperken”, aldus Benaissa. Deels gebeurt dit met slimme camera’s, die verboden worden, maar ook andere AI-toepassingen worden gebruikt. „Die moeten ook verboden worden om ook de rechten van deze groep te beschermen.”